ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακάλυψη σοκ: Επιστήμονες βρήκαν 33 αρχαίους ιούς σε παγετώνες – 28 δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν

pagetonas antarktiki
Δεκάδες ιοί, οι οποίοι δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ πριν στην ιστορία έχουν βρεθεί παγωμένοι σε δύο παγετώνες στα Ιμαλάια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο αναφέρουν ότι ο παγετός που περιέχει τους ιούς εικάζεται ότι προϋπάρχει ήδη 14.500 χρόνια. Βρέθηκε 6.700 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας, στο κάλυμμα πάγου Guliya στη δυτική Κίνα, και αφαιρέθηκε για ανάλυση το 2015.

«Αυτοί οι παγετώνες σχηματίστηκαν σταδιακά, και μαζί με τη σκόνη και τα αέρια, πολλοί ιοί βρέθηκαν και διοχετεύτηκαν επίσης σε αυτόν τον πάγο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zhi-Ping Zhong σε δελτίο Τύπου.

Η ανακάλυψη αυτή είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το 2020 και λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη μπορεί να βρει κανείς στο επιστημονικό περιοδικό Microbiome. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που αρχαίοι ιοί έχουν βρεθεί σε παγετώδη πάγο.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι ερευνητές λένε ότι τα δείγματα πάγου περιείχαν γενετική κωδικοποίηση για 33 διαφορετικούς ιούς, τουλάχιστον 28 από τους οποίους δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ στο παρελθόν.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά σκεφτείτε ότι η άγνοια μόνο 28 ιών είναι μικρή σε σύγκριση με όλους αυτούς που γνωρίζουμε. Οι υπόλοιποι ιοί είχαν προηγουμένως καταγραφεί και – ίσως προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι ανακούφισης σε αυτή την ανακάλυψη – τείνουν να μολύνουν βακτήρια, όχι ανθρώπους ή ζώα.

Επιπλέον, λένε οι ερευνητές, τα περιβαλλοντικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι νεοανακαλυφθέντες ιοί δεν επιτέθηκαν ούτε στους ανθρώπους. Πιθανότατα, ευδοκίμησαν σε φυτά και χώμα.

You may also like

Comments are closed.