Ανάμεσα σε καρμπονάρα και παγωτό: Οι παρασκηνιακές συναντήσεις των Καρδιναλίων πριν το Κονκλάβιο

Facebook
Twitter
b38112ae-vaticano-prati-e-borgo-pio-roma

Καθώς οι πόρτες της Καπέλα Σιστίνα ετοιμάζονται να κλείσουν για να υποδεχθούν την ιερότερη και πλέον μυστική εκλογική διαδικασία του καθολικού κόσμου, το Κονκλάβιο, στο Borgo Pio, τον δαιδαλώδη λαβύρινθο που περιβάλλει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, οι τελευταίες εβδομάδες θύμιζαν λιγότερο εκκλησιαστικό μυστήριο και περισσότερο διπλωματικό θρίλερ.

Όχι σε παλάτια, αλλά σε τρατορίεςοστερίες και gelaterie. Εκεί διαμορφώθηκαν οι πρώτες εντυπώσεις και σφραγίστηκαν ανεπίσημες συμμαχίες.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εισέρχεται πλέον σε φάση προσευχής και αναμονής. Το άτυπο σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων, συνάξεις σε μοναστήρια, ανεπίσημα γεύματα σε πίσω αίθουσες εστιατορίων, τυχαίες ή όχι και τόσο τυχαίες συναντήσεις έφτασαν στο τέλος τους. Τώρα, η σκυτάλη περνά στην εσωτερική συνείδηση του κάθε καρδιναλίου, στα σκιερά στασίδια κάτω από τη «Δευτέρα Παρουσία» του Μιχαήλ Άγγελου.

Η «γαστρονομική διπλωματία» της Ρώμης

Στα εστιατόρια του Trastevere και του Borgo Pio, οι Καρδινάλιοι έδιναν το παρών σε ανεπίσημες συγκεντρώσεις. όπου η καρμπονάρα, η αματριτσιάνα και η cacio e pepe σερβίρονται με γενναιόδωρες δόσεις πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε αυτές τις στιγμές, οι συμμαχίες σφυρηλατούνται και οι απόψεις ανταλλάσσονται, μακριά από τα επίσημα βλέμματα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η «διπλωματία του δείπνου» άνθισε. Στην Piazza del Popolo, στο Dal Bolognese, ηγέτες εκκλησιαστικών κινημάτων και υψηλόβαθμοι εκλέκτορες συναντήθηκαν «τυχαία» με κοσμικούς συνομιλητές. Στην πίσω αίθουσα του Tre Pupazzi ακούστηκαν προσεκτικές αναλύσεις για τα όρια της ποιμαντικής μεταρρύθμισης. Στο Il Papalino, στοχευμένα τραπέζια συγκέντρωσαν Kαρδιναλίους από τρεις ηπείρους. Κανείς δεν παραδέχθηκε ποτέ κάτι συγκεκριμένο – όμως όλοι ήξεραν πως οι πραγματικές συμμαχίες χτίζονται με φρέσκο πεκορίνο και μια πικρή γουλιά εσπρέσο.

  • Dal Bolognese (Piazza del Popolo)

Θρυλικό στέκι Καρδιναλίων και παπικών διπλωματών. Η αριστοκρατική ατμόσφαιρα, οι βαριές κουρτίνες, το πιάτο με tagliatelle al ragù και τα κομψά τραπέζια της πρόσοψης προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για επαφές μεταξύ καρδιναλίων της Κουρίας και περιφερειακών εκλεκτόρων. Εκεί ακούστηκαν ψίθυροι για ευρωπαϊκές υποψηφιότητες και φήμες για «ουδέτερους με κύρος». Στις 25 Απριλίου εντοπίστηκε o ιδρυτής της Sant’Egidio, Andrea Riccardi, να δειπνεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν με φερόμενη «παρασκηνιακή στόχευση» στην ενίσχυση συγκεκριμένων υποψηφίων.

  • Tre Pupazzi (Via dei Tre Pupazzi)

Μικρό και παραδοσιακό. Η πίσω αίθουσα με τη ρωμαϊκή λιτότητα έγινε, κατά πληροφορίες, χώρος συνάντησης Καρδιναλίων από Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία. Τα spaghetti cacio e pepe έλιωναν στα πιάτα, την ώρα που έλιωναν και οι πρώτες επιφυλάξεις για πιθανούς papabili από τον «Νότο» ενώ πολλοί Καρδινάλιοι έχουν εντοπιστεί εκεί ανά τα έτη, σύμφωνα με μαρτυρίες σε AFP και Vaticanisti.

  • Il Papalino
25b80df8-16ff-4b6e-a866-d9a733d32f44.jpg

Όνομα που προϊδεάζει καθώς σημαίνει «ο υποστηρικτής του Πάπα». Φημολογείται πως φιλοξένησε ιδιωτικά γεύματα μικρών γκρουπ, με Καρδιναλίους από τις ΗΠΑ και την Κεντρική Ευρώπη ενώ αναφέρεται συχνά ως «το στέκι των εκκλησιαστικών». Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων saltimbocca alla romana, ossobuco, και pasta alla gricia.

  • Marcantonio (Via Borgo Pio)
caption.jpg

Οικογενειακή τρατορία με δύο αδέλφια στην κουζίνα και Καρδινάλιους στα τραπέζια. Οι Antonio και Marco Statuto επιβεβαίωσαν στους Times ότι καθημερινά φιλοξενούσαν ξένους επισκόπους για μεσημεριανό ή βραδινό. Ο Καρδινάλιος Parolin φέρεται να προτιμά το pesce al forno, ενώ άλλοι επιλέγουν calamari alla griglia ή spaghetti alle vongole και τη συνομιλία με «ανοικτούς» συνοδοιπόρους.

  • Arlù (Borgo Pio)

Ίσως το πιο χαμηλών τόνων εστιατόριο με υψηλό συμβολισμό. Η ιδιοκτήτρια Federica Gianmaria σερβίρει λαζάνια με ricotta, λαχανοντολμάδες με τυρί pecorino, και, φυσικά, την πιο αυθεντική carbonara με guanciale. Εκεί δεν γίνονται συνωμοσίες – απλώς χτίζονται φιλίες που ίσως κρίνουν τον επόμενο Πάπα. Η ιδιοκτήτρια Federica Gianmaria ανέφερε στο AFP ότι «βλέπουμε πάντα πολλούς Καρδιναλίους αυτές τις μέρες» ενώ θεωρείται δημοφιλής επιλογή για Ιταλούς και Λατινοαμερικανούς Καρδιναλίους..

Το παγωτό των καρδιναλίων

L’Arena del Gelato (Via Giuseppe Gioachino Belli)

arena-del-gelato.jpg

Εδώ οι καρδινάλιοι χαλαρώνουν. Ο Νικαραγουανός Καρδινάλιος Solórzano ζητά πάντα vaniglia in coppetta. Το αγαπημένο των Λατινοαμερικανών είναι το dulce de leche, φτιαγμένο προς τιμήν του Φραγκίσκου – μνήμες και γεύση από Αργεντινή. Το cioccolato fondente επιλέγεται από τους πιο σιωπηλούς. Και το limone από τους πιο νευρικούς.

borgo-pio.jpg

Οι πληροφορίες για τις ανεπίσημες επαφές των Καρδιναλίων γύρω από το Βατικανό βασίζονται σε ρεπορτάζ των The Telegraph, AFP, The Times, La Repubblica, Il Messaggero, καθώς και σε τεκμηρίωση από TripAdvisor και Google Maps για τα σημεία συνάντησης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή