«Πρέπει να αναφέρω ότι όσες φορές μπήκα και βγήκα την ημέρα εκείνη στο πλοίο για να εκφορτώσω ασυνόδευτα τρέιλερ, δεν υπήρχε ούτε στο γκαράζ, ούτε στον καταπέλτη, κάποιο μέλος του πληρώματος», λέει ο οδηγός.
Αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται η διαδικασία από την πλευρά της οικογένειας της άτυχης 47χρονης Γιώτας Κονδύλη ώστε να δικαιωθεί η μνήμη της μετά την τραγωδία στο πλοίο Klaudiaτων Αττικών Γραμμών στο λιμάνι της Πάτρας. Ο δικηγόρος της οικογένειας Άκης Βαβαρούταςέχει ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.
ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Τα ερωτήματα όμως που τίθενται είναι πολλά. Με κυρίαρχο αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί. Πώς και το Λιμεναρχείο όταν έχει συμβεί ένα τέτοιο τροχαίο, μία τραγωδία επέτρεψε τον απόπλου του πλοίου; Είναι δυνατόν οι ανακριτικές αρχές της πόλης να επιβάλλουν εγγύηση μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα μόνο 500 ευρώ, στα τρία άτομα – μέλη του πληρώματος που έχουν κατηγορηθεί για κακουργηματική πράξη (μόνο ο οδηγός της νταλίκας κατηγορείται για πλημμέλημα).
Το περίεργο είναι επίσης πώς και οι τρεις της ναυτιλιακής εταιρείας, στις καταθέσεις που δόθηκαν μάλλον αφήνουν αιχμές γιαυπαιτιότητα της 47χρονης στο δυστύχημα. Λένε δηλαδή ότι κακώς βγήκε από εκεί, ότι το έκανε για να κερδίσει χρόνο, πώς από το βίντεο φαίνεται ότι κάπου κοίταζε μπροστά της κ.λπ.
ΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Ο Νίκος Σπανός, τεχνικός σύμβουλος οδηγού του φορτηγού, ναύαρχος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας σχολίασε: «Το πλήρωμα θα υπερασπιστεί τη δική του τη γραμμή. Πολύ φοβάμαι ότι θα ρίξουν το βάρος βέβαια στον οδηγό -ένα μέρος- και στο θύμα, που είναι το χειρότερο αυτό. Όμως το ίδιο το πλήρωμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει, όφειλε να προστατεύσει οποιονδήποτε είναι μέσα στο γκαράζ, προπάντων στο καταπέλτη».
Όλα όσα έγιναν το βράδυ της προπερασμένης Πέμπτης και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της άτυχης γυναίκας που είχε τελειώσει την υπηρεσία της και ξεκινούσε για το σπίτι που έμενε στην Πάτρα, έχουν αποτυπωθεί στο γνωστό σοκαριστικό βίντεο. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για την πορεία της έρευνας.
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΜΑΡΤΥΡΑ
«Την ώρα που πλησίαζα στο πλοίο και ενώ ένα φορτηγό κινούταν πάνω στον καταπέλτη του πλοίου με όπισθεν παρατήρησα μία γυναίκα να κινείται πάνω στον καταπέλτη. Η γυναίκα αυτή βρισκόταν περίπου στο μέσο του καταπέλτη και εγώ από το πλάι όμως τη μεριά του λιμανιού. Κρατούσε κάποιες σακούλες με πράγματα και ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο κοιτούσε ενώ περπατούσε. Η γυναίκα χωρίς να το αντιληφθεί βρέθηκε εντός όμως νεκρής γωνίας του οδηγού με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην έχει ορατότητα και όμως έκανε όπισθεν την παρέσυρε», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος ουσιαστικά «σώζει» τον οδηγό του φορτηγού. Και ο μάρτυρας συνεχίζει: «Στο πλοίο επικρατεί πανδαιμόνιο. Οι υπάλληλοι αντιλαμβάνονται αυτό που έχει συμβεί αλλά δυστυχώς είναι πολύ αργά. Αμέσως ακινητοποίησα το όχημά μου και κατέβηκα προκειμένου να ενημερώσω τον οδηγό του φορτηγού για το συμβάν. Δεν είδα κάποιον από το πλήρωμα στον καταπέλτη. Μόλις όμως, έγινε το ατύχημα μέλη του πληρώματος βγήκαν έξω στον καταπέλτη και κατευθύνθηκαν στο σημείο που η γυναίκα είχε παρασυρθεί», περιγράφει.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Σύμφωνα με όσα είπε στην «Πολιτεία» ο ΑκηςΒαβαρούτας, τόσο ο αδερφός όσο και η μητέρα της Γιώτας, ζητούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους τόσο ο οδηγός της νταλίκας όσο και τα τρία μέλη του πληρώματος στο πλοίοπου είχαν συλληφθεί. Η Attica Group που είχε ναυλώσει το πλοίο για ταξίδια από την Πάτρα στην Ιταλία, επιρρίπτει όλη την ευθύνη για το δυστύχημα στην ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο
ΟΔΗΓΟΣ
Η 47χρονη έβγαινε ανυποψίαστη. Κανείς δεν της φώναξε έγκαιρα. Κανείς όπως λέει ο οδηγός της νταλίκας δεν τον ειδοποίησε ότι στον καταπέλτη βρισκόταν άνθρωπος: «Πρέπει να αναφέρω ότι όσες φορές μπήκα και βγήκα, την ημέρα εκείνη, στο πλοίο για να εκφορτώσω ασυνόδευτα τρέιλερ δεν υπήρχε ούτε στο γκαράζ, ούτε στον καταπέλτη, κάποιο μέλος του πληρώματος που να εποπτεύει τις κινήσεις εκφόρτωσης των οχημάτων και να καθοδηγεί εμάς τους οδηγούς. Υπήρχαν κάποια μέλη του πληρώματος στο γκαράζ πλην όμως αυτά απασχολούνταν με άλλες εργασίες, όμως κανένας δεν ασχολούταν με την καθοδήγηση των οχημάτων. Πραγματικά έχω συγκλονιστεί ακόμα δεν έχω συνέλθει και δεν νομίζω να συνέλθω. Η παρουσία κάποιου υπευθύνου την ώρα της εκφόρτωσης θα είχε αποτρέψει τα πάντα».
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ