Αναπτυξιακός νόμος: Ποιες επιχειρήσεις και πότε μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα

Facebook
Twitter
ependyseis-1

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δοθεί το «πράσινο» φως από  το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να «τρέξουν» τρία καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν επενδύσεις, στην μεταποίηση και την βιομηχανία, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τρία αναπτυξιακά καθεστώτα που θα αφορούν την εξωστρέφεια, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές.

Πρόκειται κυρίως για Περιφέρειες όπως είναι η Θράκη και η Μακεδονία, με στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπάρξουν άλλα δύο καθεστώτα, τα οποία επίσης θα χρηματοδοτηθούν με 150 εκατ. ευρώ έκαστο, τα οποία αφορούν τη μεταποίηση και τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ η καθεμία. Συνολικά το 2025 και το 2026 θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο  οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο θα καταθέτουν τις αιτήσεις και τα επενδυτικά τους σχέδια. Οι εγκρίσεις θα γίνουν τον Οκτώβριο και πολύ πιθανόν και τον Νοέμβριο. Μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο θα ενισχυθούν επενδυτικά  σχέδια, σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι για παράδειγμα η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και η φαρμακοβιομηχανία.

Επίσης, μέσα από τα καθεστώτα θα μπορούν να στηριχθούν επενδύσεις που πραγματοποιούν  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως είναι η χειροτεχνία, με στόχο να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι τα κονδύλια αυτά θα έρθουν να προστεθούν σε εκείνα που ήδη δόθηκαν για τη μεταποίηση στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εγκρίθηκαν 67 επενδυτικά σχέδια με ενίσχυση 97 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αναπτυξιακά μέτρα έχουν ως απώτερο μεγάλο στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Φορολογικές απαλλαγές

Οι ρυθμίσεις για τα καθεστώτα ενισχύσεων προβλέπουν, κατά κύριο λόγο ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης και της επιχορήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μέσω του Αναπτυξιακού νόμου και της θέσπισης των θεματικών καθεστώτων επιδιώκεται ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή