«Αναστήστε το 409» ζητούν οι εργαζόμενοι του «Αγίου Ανδρέα» – Τεράστιο κενό από… την Ανδραβίδα των F-35, μέχρι και το Αγρίνιο

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Επεισόδιο «στρατιωτικό νοσοκομείο 409» εις την νιοστή χωρίς όμως αποτέλεσμα και εξέλιξη. Ένα κτίριο-φάντασμα που θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμα «σταθμό» παροχής ιατρικής φροντίδας για την περιοχή, όταν τα δύο νοσοκομεία της πόλης δίνουν καθημερινές μάχες για να ανταπεξέλθουν στις δυσανάλογα υπέρμετρες ανάγκες.

- Διαφήμιση -

Κι όταν προστέθηκε και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της άτυχης 55χρονης νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο του Ναυπλίου –η οποία υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια εφημερίας– οι υγειονομικοί της Πάτρας βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν ξανά την επιτακτική ανάγκη εξομάλυνσης των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας τους.

Και μάλιστα, αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας εντοπίζουν την ιδανική ευκαιρία μέσω της πρότασης που προ ημερών έκαναν οι Υπάλληλοι ΥΠΕΘΑ ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου.

ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πλειοψηφών σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα «Ιπποκράτης», κ. Μιχάλης Στελλάτος, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του δημόσιου νοσοκομείου όχι απλώς βλέπουν θετικά αυτή την εναλλακτική, αλλά αντιθέτως «σηκώνουν σημαία» υπέρ της επαναλειτουργίας του «409», ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση τόσο του «Άγιου Ανδρέα» όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο.

«Δεν είναι απλώς επιβεβλημένο, είναι άκρως αναγκαίο να ξαναλειτουργήσει αυτό το νοσοκομείο, έστω και ως σταθμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πολίτες, πέρα από τις υπηρεσίες που παράλληλα μπορεί και πρέπει να προσφέρει στο στράτευμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Πολιτεία» ο κ. Στελλάτος.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πόσο σημαντική θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, επισημαίνει: «Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια αλλαγή θα εξομαλύνει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο μας αλλά και σε αυτό του Ρίου. Είναι μια συνθήκη που επιβάλλεται να αλλάξει για να επανέλθουν οι εργαζόμενοι σε φυσιολογικούς ρυθμούς και αυτό θα συμβεί μόνο αν το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο ‘σηκώσει’ ένα μέρος από το τεράστιο βάρος που σήμερα επωμίζονται αποκλειστικά τα δύο νοσηλευτικά μας ιδρύματα».

ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Μάλιστα τονίζει ότι ο ίδιος και το σύνολο των υγειονομικών της Πάτρας στηρίζουν πλήρως την επίσημη πρόταση του πολιτικού προσωπικού του ΚΕΤΧ, η οποία αναδείχθηκε με αναλυτικό ρεπορτάζ της «Πολιτεία» την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρός τους, Απόστολος Κόγκας, απέστειλε σχετική επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας και Υγείας) καθώς και προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τεκμηριώνοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας του «409». Επιπλέον, ο κ. Στελλάτος σημειώνει ότι το σωματείο «Ιπποκράτης» είναι απόλυτα διατεθειμένο να συμπορευτεί με τους εργαζόμενους στο στράτευμα σε έναν κοινό αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η στάση αυτή προμηνύει την έναρξη πιο συγκεκριμένων και δυναμικών παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται αδιανόητο ένας τόσο εμβληματικός και χρήσιμος χώρος να παραμένει ερμητικά κλειστός και να καταστρέφεται από τον χρόνο, την ώρα που τα δύο δημόσια νοσοκομεία της πόλης αγκομαχούν καθημερινά.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Η έγγραφη πρόταση για την επαναλειτουργία του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου «409», την οποία κατέθεσε πρόσφατα το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Αχαΐας, φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο κενό στην υγειονομική κάλυψη της περιοχής. Οι εργαζόμενοι τεκμηριώνουν με απόλυτη σαφήνεια τις αυξημένες απαιτήσεις περίθαλψης, οι οποίες δεν αφορούν στενά μόνο το στράτευμα, αλλά επεκτείνονται σε ευρεία κλίμακα, καλύπτοντας τις ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και προσφέροντας πολύτιμες ανάσες στο δημόσιο σύστημα υγείας για τους πολίτες.

ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι) δικαιούνται και οφείλουν βάσει κανονισμού να νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, οποιοσδήποτε υπηρετεί στη γεωγραφική περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι υποχρεωμένος για θέματα νοσηλείας να μεταβαίνει στην Αθήνα, κυρίως στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το ίδιο καθεστώς ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Σε περίπτωση ενός οξέος καρδιολογικού συμβάντος, ο ένστολος θα λάβει προφανώς τις πρώτες βοήθειες σε κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας («Άγιος Ανδρέας» ή Ρίο), στη συνέχεια όμως η νοσηλεία, η παρακολούθηση και η αποκατάστασή του πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά με διακομιδή στην Αθήνα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Άρα, η λειτουργία ενός στρατιωτικού νοσοκομείου στην Πάτρα κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς τον εντυπωσιακό όγκο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή:

ΚΕΤΧ Πάτρας: Πρόσφατα αναβαθμισμένο σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων, φιλοξενεί πλέον 1.300 στρατεύσιμους και μόνιμο προσωπικό.

116 Πτέρυγα Μάχης (Άραξος): Μια από τις πιο νευραλγικές και μάχιμες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ναυτική Διοίκηση Ιονίου: Με διαρκή επιχειρησιακή παρουσία.

239 Σύνταγμα Ευζώνων (Μεσολόγγι): Ιστορικό στρατόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας.

– 132 Σμηναρχία Μάχης (Αγρίνιο): Όπου πρόκειται να λειτουργήσει η νέα βάση πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Όλος αυτός ο τεράστιος όγκος προσωπικού, μαζί με τις εκατοντάδες των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών που υπηρετούν στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, στερείται σήμερα μιας βασικής στρατιωτικής υγειονομικής δομής στην περιοχή. Η επαναλειτουργία του «409» θα έλυνε οριστικά αυτό το πρόβλημα.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Google Logo Προσθήκη του Politeianews.gr στην Google

Ροή Ειδήσεων

Οι ειδησεις σημερα

Δείτε επίσης

Σχετικο περιεχομενο
spot_img