
Σε απόφαση για μειωμένους χρόνους ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται ή σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε σε αρχικό στάδιο η Αθήνα, κυρίως προκειμένου να καταγραφεί ένα σαφές μήνυμα επιφυλακής απέναντι στις τουρκικές απειλές.
Η ελληνική πλευρά επιλέγει να μην εμπλακεί σε διαγωνισμό ρητορικής κλιμάκωσης με την Αγκυρα, ωστόσο παρακολουθεί τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ατμόσφαιρα αβεβαιότητας σχετικά με το επερχόμενο θέρος, το οποίο, βεβαίως, η Αθήνα θα προτιμούσε να κυλήσει χωρίς εντάσεις.
Ο περιορισμός της απόφασης για μειωμένη ετοιμότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όχι γενικότερα, αντικατοπτρίζει και την απόφαση της Αθήνας να μην αντιδράσει δυσανάλογα στις –έως τώρα κατά κύριο λόγο ρητορικές– προκλήσεις της Τουρκίας.
Μήνυμα έναντι των τουρκικών απειλών – Επίθεση κατά της Αθήνας από Τσαβούσογλου με «όχημα» τη Βόρεια Μακεδονία.
Στην Αθήνα ήταν προετοιμασμένοι για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, καθώς εκτιμάται ότι στην επικείμενη σύνοδο της Οχρίδας (8 Ιουνίου), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επιχειρήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ιστορικές αναλογίες.
Πάντως, και σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή πτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους. Το συγκεκριμένο UAV πραγματοποίησε χθες το σύνολο των 28 παραβιάσεων.
Νέα πρόκληση στο Αιγαίο με παράνομη Navtex της Τουρκίας – Δεσμεύει μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό Αιγαίο
Η Τουρκία με νέα παράνομη Navtex δεσμεύει για «επιστημονικές», όπως αναφέρει, έρευνες, μεγάλες εκτάσεις στο κέντρο του Αιγαίου, όπου βρίσκονται 150 ελληνικά νησιά.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται εναντίον της χώρας μας και είπε πως η Ελλάδα θα επιλέξει το πώς και πότε θα απαντήσει.
«Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Όταν υπάρχει δεδομένη τουρκική απειλή και εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το casus belli, δεν μπορεί η Άγκυρα να θέτει ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Η νέα navtex καλύπτει δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού, μεταξύ Σκύρου- Άη Στράτη και Λέσβου. Και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα καταπατά το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει άδειες για κάθε είδους δραστηριότητα σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή.
Στο ερώτημα πως θα μπορούσε ν’ αντιδράσει η Ελληνική διπλωματία στην τουρκική προκλητική στάση, η Αξιωματική αντιπολίτευση απαντά, δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ως εξής:
«Με πολυδιάστατη, ενεργητική και διεκδικητική εξωτερική πολιτική, δηλαδή με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά και με την επιδίωξη λύσης μέσω του διαλόγου».
Την ίδια στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την διακλαδική τουρκική άσκηση ΕΦΕΣ που ξεκινά το Σάββατο και θα διαρκέσει περίπου δυο εβδομάδες.
Στην Κύπρο, αρχίζει η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Αγαπήνωρ» στην οποία μετέχουν Ισραηλινές δυνάμεις.
Η συγκεκριμένη άσκηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Τελ Αβίβ, ήταν αυτή που έκανε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμαρτυρηθεί, καθώς η Τουρκία δεν «προτιμά» τον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο οποίος αφορά και στην ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο.