ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ανδρ. Λοβέρδος στην ”Πολιτεία”: «Αυτό που λέω εγώ είναι, επιστροφή ”με” το ΠΑΣΟΚ»

loverdos
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου (υγειονομικών συνθηκών επιτρέποντος) και είναι από τις περιπτώσεις που ταυτίστηκε με την «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», αυτό που άλλωστε αποτέλεσε εξ αρχής την προμετωπίδα του δικού του προεκλογικού αγώνα.

Και όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος πρόσφατα από την Πάτρα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, «Με εμένα, το ΠΑΣΟΚ, θα είναι ο… άλλος πόλος», εννοώντας προφανώς ότι… ΔΕΝ θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ευθείες και σαφείς απαντήσεις του στα ερωτήματα της «Πολιτείας», στη σημερινή αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Ερ. Η επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως αντηχεί θετικά σε ευρύ φάσμα πολιτών. Όμως είναι μόνο ζήτημα… ονόματος (σε συναισθηματικό πλαίσιο) ή αλλαγής πολιτικής ρότας προς ένα πιο ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα;

Απ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το όνομά μας, η ψυχή μας, η πηγή της περηφάνιας μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και έχω εξαγγείλει επιστροφή σε αυτό το όνομα. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που σφράγισε την μεταπολίτευση. Είναι η παράταξη της ελπίδας και των μεγάλων τομών. Εμείς αλλάξαμε την Ελλάδα. Δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο που να μας κρατά μακριά από την ταυτότητά μας. Αντιθέτως, υπενθυμίζω ότι οι περισσότεροι από εκείνους που συνέστησαν το Κίνημα Αλλαγής έχουν αποχωρήσει. Προφανώς, όσοι πάλι έμειναν και στήριξαν στα δύσκολα θα έχουν και θέση και λόγο στη Δημοκρατική Παράταξη. Πέρα όμως από το όνομα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό διακύβευμα υπάρχει μια λέξη που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά. Είναι η λέξη «με». Τι λέω εγώ; Λέω και διακηρύττω επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ, θετική ανατροπή με την Πράσινη Επανάσταση. Μιλώ, λοιπόν, για ολική επαναφορά της παράταξης και πορεία προς τα εμπρός ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας τον προοδευτικό πρωταγωνιστή που έχει ανάγκη.

Ερ. Ωστόσο, επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ δεν εμπεριέχει και κίνδυνο ώστε το όνομα να «χρεωθεί» αρνητικά (και να «πληγωθεί» ιστορικά) εάν η νέα πολιτική κατεύθυνση δεν μπορέσει (λόγω εποχής και συγκυριών) να ταυτιστεί πλήρως με την Ιστορία που κρύβει μέσα της αυτή η ονομασία;

Απ. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο πρωτοπόρος της μεταπολίτευσης. Είναι η κομματική παράταξη που στάθηκε πάντα με όλους τους αρχηγούς και πρωθυπουργούς της μπροστά από την εποχή της και δίπλα στην Ελληνίδα και τον Έλληνα. Με δεδομένη αυτή την ιστορική διαδρομή το διακύβευμα σήμερα για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα δεν είναι να ξαναγίνουμε εκείνοι που ήμασταν αλλά να γίνουμε αυτοί που πρέπει να είμαστε, με βάση τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Και ποιες είναι οι ανάγκες της εποχής; Το πρώτο που χρειάζεται η παράταξή μας είναι η αλλαγή ηγεσίας. Το δεύτερο είναι να αλλάξει νοοτροπία. Να πάψει να γυρνά γύρω από ένα μικρό εαυτό και να αποκτήσει την νοοτροπία μεγάλου κόμματος, μιας δύναμης εξουσίας. Και το τρίτο που απαιτείται είναι αλλαγή θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του κράτους.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ…  

Ερ. Για να περάσουμε στο «δια ταύτα», ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της δικής σας πολιτικής σκέψης και στόχευσης;

Απ. Έχουμε το ιδεολογικό υπόβαθρο, έχουμε τα στελέχη, υπάρχει προσδοκία της κοινωνίας για τη σοσιαλδημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει ως αξιωματική αντιπολίτευση και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης έχουμε δημοκρατία του ενός κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί. Εάν εκλεγώ αρχηγός της παράταξης με προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα προσωπικά θα αποτελέσω τη σφήνα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, η παράταξη θα ανακτήσει κύρος και ποσοστά και η χώρα θα αποκτήσει πατριωτική, προοδευτική και μεταρρυθμιστική, αντιπολίτευση.

Ερ. Πού εντοπίζονται οι διαφορές, σε όλα αυτά, με τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Πόσο μακριά ή πόσο κοντά βρίσκεται σε αυτό που εσείς θεωρείτε ως απαραίτητη πολιτική κατεύθυνση;

Απ. Οι τρεις αλλαγές που σας περιέγραψα παραπάνω πιστεύω ότι έχουν ήδη απαντήσει ακριβώς στο ερώτημά σας. Συνοψίζω, λοιπόν, και λέω ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή στις βασικές μας θέσεις για την μετανάστευση, την ασφάλεια του πολίτη και τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους. Αυτά πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε προκειμένου να σπάσουμε τα δεσμά της αιχμαλωσίας στα χαμηλά ποσοστά. Και ενόψει της απλής αναλογικής η συζήτηση αυτή δεν είναι καθόλου θεωρητική. Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Ή θα κυριαρχήσουμε ή θα χαντακωθούμε χωρίς δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ

 ΤΑ «ΟΥΤΕ-ΟΥΤΕ»

Ερ. Ένα… νέο ΠΑΣΟΚ θα σημάνει ολομέτωπη επίθεση, και προς τα δεξιά, και προς τα αριστερά; Συγκλίνουσες θέσεις και απόψεις, προς την μία ή την άλλη πλευρά, υπάρχουν;

Απ. Ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ήταν και παραμένει η Νέα Δημοκρατία. Υπαρξιακός αντίπαλος της παράταξής μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όρια είναι και σαφή και διακριτά. Θέλω όμως να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι: μακριά από μένα τα «ούτε-ούτε». Εάν κάτι έχει κατοχυρώσει η σοσιαλδημοκρατία είναι η συμπόρευση με τη λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας. Στόχος μου δεν είναι να εξαπολύω εφόδους εναντίων της δεξιάς ή της αριστεράς μόνο και μόνο για να προσποιούμαι ότι κάνω τη διαφορά. Έχω τις θέσεις και τις ιδέες μου και με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μου τοποθετούμαι. Όπου συμφωνώ υπερθεματίζω και όπου διαφωνώ αντιπολιτεύομαι με ρεαλιστική αντιπρόταση. Και ασφαλώς δεν ετεροκαθορίζομαι. Αλίμονο εάν πρέπει να ελέγξω τί λένε οι άλλοι για να μιλήσω. Αυτό καταδεικνύει ένδεια θέσεων.

ΤΑ «ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ»

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ…  

Ερ. Ποιο αναπτυξιακό πλάνο, που όμως να μπορεί να εφαρμοστεί ‘αναίμακτα’, έχει ανάγκη η Ελλάδα;

Απ. Έξυπνο κράτος – έξυπνη οικονομία. Η νέα οικονομία πατάει σε δύο πυλώνες: είναι «πράσινη» και ψηφιακή. Η ελληνική οικονομία πρέπει να στραφεί τόσο στην παραγωγή όσο και στις υπηρεσίες. Θα σταθώ ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, όπου χρειάζεται να συντελεστεί μια πραγματική επανάσταση με τη συνδρομή της Επιστήμης και της Τεχνολογίας για να έχουμε επιτέλους επάρκεια και ανταγωνιστικότητα. Και φυσικά, στον τομέα των υπηρεσιών, το κλειδί είναι οι νέες τεχνολογίες, εκεί πρέπει να στραφεί το επενδυτικό βάρος: έξυπνη επιχειρηματικότητα, με προσαρμοστικότητα και ευελιξία αντικειμένων. Ειδικότερα στην εποχή της μετάβασης από το ένα ενεργειακό μοντέλο στο επόμενο, η ενέργεια και η τεχνολογία καθορίζουν τις εξελίξεις. Ως Ελλάδα έχουμε δυνατότητες, διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό που ασφυκτιά και ανανεώσιμους πόρους ενέργειας. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι η οργάνωση αυτής της προσπάθειας. Αυτό σημαίνει μια ταυτόχρονη επανάσταση στη δημόσια διοίκηση. Το κράτος από δύναμη αναστολής πρέπει να γίνει μοχλός και ελατήριο ανάπτυξης. Εδώ και τώρα πρέπει λοιπόν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και όχι μόνο. Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν θα περιμένουν κανέναν. Τα παλιά «γιατροσόφια» δεν επαρκούν και δεν ξεγελούν πια. Κάθε καθυστέρηση θα σημαίνει εξαίρεση από την πρόοδο και η εξαίρεση θα σημαίνει καθήλωση και οπισθοδρόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

You may also like

Comments are closed.