Σε μια… κλωστή κρέμονται οι παραστάσεις του ΟΚΠΕ στο Αρχαίο Ωδείο

Facebook
Twitter
του Αχιλλέα Ροδίτη |
Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας το πολύμηνο lockdown και να «γιορτάσαμε» την έστω και σταδιακή επανάκαμψή μας σε πιο φυσιολογική καθημερινότητα, αλλά οι άνθρωποι του πολιτιστικού θεάματος δεν τρέφουν αυταπάτες και μάλλον καλό θα είναι να μην υπεραισιοδοξούμε για το τι θα συμβεί στα θέατρα, φέτος το καλοκαίρι.

Και αυτό διότι σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, θεατρικές παραστάσεις θα μπορούν να δίνονται μόνο όμως με το 50% των θεατών. Αλλά όπως εξηγεί στην «Πολιτεία» ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Πάτρας:

«Το 50% σημαίνει ότι για θέατρα 2.000 θέσεων οι παραγωγές θα μπορούν πιο άνετα να γίνουν. Σε αντίθεση με θέατρα 1.000 θέσεων, όπου δηλαδή θα επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο 500 θεατές και άρα θα είναι δύσκολη η πραγματοποίηση παράστασης καθώς η παραγωγή δεν θα «βγαίνει» οικονομικά».

IMG 0982

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως διευκρινίζει ο κ. Ανδριόπουλος, ακόμα δεν έχει εκδοθεί και αποσταλεί το πρωτόκολλο των αποφάσεων προκειμένου να αναγνωστούν και οι λεπτομέρειες του. Διότι εάν η απόφαση για πραγματοποίηση παραστάσεων με το 50% της χωρητικότητας ενός θεάτρου συνδυαστεί και με την εφαρμογή «πακέτου» πρόσθετων υγειονομικών μέτρων, τότε το πρόβλημα, όπως εξηγεί, θα είναι μεγαλύτερο.

«Διότι, αν, για παράδειγμα, επιβληθούν και αποστάσεις του 1 ή 2 μέτρων, αντιλαμβάνεστε τότε ότι οι θεατές που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μια παράσταση θα είναι ακόμα λιγότεροι από το 50% της χωρητικότητας. Άρα, πρακτικά μιλάμε για ακόμα μικρότερο και ποσοστό συμμετεχόντων».

Πρακτικά δηλαδή στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας που αριθμεί συνολικά 956 θέσεις, η κάλυψη με το 50% της χωρητικότητας, που είναι το μέτρο το οποίο επιβάλλεται ως προϋπόθεση για την πραγματοποίησης θεατρικών παραστάσεων, σημαίνει ότι θα είναι 478 όσοι θεατές θα μπορούν να εισέλθουν.

Αν όμως επιβληθούν και μεταξύ τους αποστάσεις, τότε ο αριθμός θα μειωθεί αισθητά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό με βάση το 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ θεατών, εκτιμάται ότι ο μέγιστος αριθμός θεατών θα είναι 250 με 300 άτομα. Γεγονός που επί της ουσίας τινάζει στον «αέρα» την οποιαδήποτε παραγωγή. Συνεπώς, πολύ απλά, δεν πραγματοποιείται.

«Εμείς απλά περιμένουμε να δούμε το πρωτόκολλο που υπολογίζω ότι θα έχει σταλεί ως τα τέλη του Μαΐου, για να δούμε εάν τελικά θα είναι εφικτό να γίνουν οι παραστάσεις. Με 500 θεατές, θα μπορέσουμε. Με λιγότερους, όμως, δεν το βλέπω…», τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος.

 

ΤΑ 40α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΟΚΠΕ

IMG E1002 scaled

Μάλιστα ο κ. Ανδριόπουλος έχει έναν παραπάνω λόγο να «αγχώνεται» φέτος και να παρακολουθεί πολύ στενά το όλο θέμα. Διότι ο ΟΚΠΕ, αυτός ο «λαμπερός» και ιστορικός Οργανισμός πολιτισμού που ίδρυσε και μεγάλωσε ο πατέρας του, ο αείμνηστος Ανδρέας Ανδριόπουλος ο πρεσβύτερος, και τον οποίο αγκάλιασαν αμέσως και για όλα αυτά τα χρόνια οι πατρινοί κι όχι μόνο θεατρόφιλοι, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και προσφοράς!

ανδριοπουλος πατερας
Ο αείμνηστος Ιδρυτής του Οργανισμού Πολιτιστικών Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων Πατρών, Ανδρέας Ανδριόπουλος

«Είναι μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή για εμένα προσωπικά αλλά πιστεύω και για όλους τους ανθρώπους του θεάτρου και του πολιτισμού. Και στον ΟΚΠΕ έχουμε προετοιμαστεί για μια σειρά εκδηλώσεων, τις οποίες με κάποιον τρόπο θα πραγματοποιήσουμε, ώστε να τιμήσουμε το έργο που έχει παραχθεί από τον Οργανισμό και τον οραματιστή πατέρα μου», αναφέρει ο, γιος, Ανδρέας Ανδριόπουλος.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο ΟΚΠΕ φέτος έχει συγκεντρώσει σωρεία προτάσεων από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, για την πραγματοποίηση παραστάσεων στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας. Και είναι πολλές οι προτάσεις αφενός λόγω της απήχησης του πατρινού Οργανισμού, αφετέρου όμως και λόγω της ξεχωριστής αγάπης και του αστείρευτου σεβασμού που είχαν και έχουν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου στον «αθάνατο» Πατρινό ιδεαλιστή του πολιτισμού, Ανδρέα Ανδριόπουλο.

Εάν τελικά το πρωτόκολλο με τις περαιτέρω προϋποθέσεις αφήσει το περιθώριο ώστε να γίνουν οι θεατρικές παραστάσεις, το σίγουρο είναι ότι φέτος θα απολαύσουμε ένα μοναδικό και επετειακό πολιτιστικό καλοκαίρι…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top