ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ανδρέας Φίλιας στην «Πολιτεία»: Στόχος μας η γρήγορη χρηματοδότηση

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του στην «Πολιτεία» ενημερώνοντας για τους στόχους και το όραμα του. Μετά από μια πετυχημένη θητεία του στην Αντιπεριφέρεια Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σηκώνει μανίκια για να βελτιώσει τους οικονομικούς ρυθμούς στην Δυτική Ελλάδα.

Υπόσχεται βελτίωση δεικτών για το κατά κεφαλήν εισόδημα και την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεσμεύεται για περισσότερη ταχύτητα και πως κάθε ενέργεια θα συνοδεύεται  από αξιοπιστία, διαφάνεια και νομιμότητα.

Κι αναθέτει ρόλο κυρίαρχου συνομιλητή στην κοινωνία, λέγοντας ότι «μαζί της» θα συνδιαμορφωθεί το νέο Επιχειρησιακό πρόγραμμα. Προαναγγέλλει και αλλαγές στην εξυπηρέτηση του κοινού. Συστήνει διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και βεβαιώνει ότι με εργαλείο τη νέα τεχνολογία θα εξασφαλιστεί μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης αιτημάτων συναλλαγών και ελάττωση του εργασιακού άγχους των εργαζομένων.

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Ξεκινώ από το προηγούμενο πόστο ευθύνης που είχατε, ως Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τι θεωρείτε ότι αφήσατε πίσω σας και για ποιο είστε περισσότερο υπερήφανος;

Θα ξεκινήσω από τις 130 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών, καθώς και από το κινητό ψηφιακό πάρκο και το σύστημα ξενάγησης που σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα είναι στη διάθεση των πολιτών. Η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το οποίο παρόλο που σκόνταψε σε μικροπολιτικές τακτικές, παραμένει σε ετοιμότητα για μελλοντική αξιοποίηση. Ο νέος ηλεκτρονικός οδηγός του πολίτη που ολοκληρώθηκε χωρίς καμία δαπάνη από νέους συμβασιούχους επιστήμονες, η προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και η εξυπηρέτηση της τηλεργασίας, η ευρισκόμενη σε τελικό στάδιο προμήθεια οχημάτων με τη διαδικασία της χρονομίσθωσης, ή ένταξη και υλοποίηση έργων όπως η ανάπτυξη συστήματος επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης δασικών πυρκαγιών, η ανάπτυξη δικτύου τηλεϊατρικής, η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος  ηλεκτρονικών υπηρεσιών και συναλλαγών προς πολίτες και επιχειρήσεις, το πληροφοριακό σύστημα καταγραφής και ψηφιακής αποτύπωσης πόρων και γεωχωρικών υποδομών, είναι μερικά από τα έργα που σχεδιάστηκαν και είτε υλοποιούνται είτε βρίσκονται σε απόλυτη ωριμότητα, και οποιοσδήποτε θα ήταν περήφανος που συνέβαλε για αυτά.

για ΜΟΤΟ 2

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΟΣΤΟ…

Στο νέα σας καθήκοντα τώρα, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου. Ποιοι είναι  οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Ο τομέας των  οικονομικών είναι η κινητήριος δύναμη της Περιφέρειας. Δε χρειάζεται κάποιος να επιχειρηματολογήσει για αυτό. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης μου εμπιστεύεται για δεύτερη φορά έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Οι Οικονομικές υπηρεσίες έχουν ως στόχο την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Συνεπώς η μείωση του χρόνου που η αγορά τροφοδοτείται με χρήματα δεν μπορεί παρά να είναι άμεσος στόχος.  Ταυτόχρονα διαμέσου της οικονομικής Επιτροπής και του τμήματος Προμηθειών που δρομολογούνται οι προμήθειες, τα νέα έργα, η μεταφορά των μαθητών και γενικά οι συναλλαγές της Περιφέρειας, είναι απολύτως κατανοητό ότι οι στόχοι που υπαγορεύονται δεν μπορεί να είναι άλλοι από την ταχύτητα, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας.

Όσο πιο γρήγορα οι διαδικασίες επιτελούνται τόσο περισσότερο το παραγόμενο έργο με στόχο τη βελτίωση των δεικτών όπως αυτός του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων οι οποίες σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε μια περίοδο πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, φυσιολογική, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, πώς πιστεύετε θα μπορούσε η Δυτική Ελλάδα να βγει σε ένα οικονομικό ξέφωτο;

Η πανδημία δυσκόλευσε και εξακολουθεί να δυσχεραίνει το έργο μας. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών είναι και παραμένει ζητούμενο. Η σωστή και ταχεία δρομολόγηση των κονδυλίων που φθάνουν στην Περιφέρειά μας σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πόρων που διατίθενται μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι σίγουρο ότι μας φέρουν πιο κοντά στο ξέφωτο που αναζητούμε.

Ταυτόχρονα η αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και του πλούσιου παραγωγικού αποθέματος που η περιφέρειά μας διαθέτει αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, είναι βέβαιο πως θα συμβάλλουν στην έξοδο από το τούνελ.

Σίγουρα δε θα μπορούσε κανείς να αγνοήσει το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα αλλά και τις φυσικές καλλονές που διαθέτουμε ως περιφέρεια οι οποίες σε συνδυασμό μεταξύ τους μπορούν, αφού αξιοποιηθούν, να προσελκύσουν επισκέπτες, δίδοντας την ευκαιρία για νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα επιδιώξετε μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία; (πχ: επαφές με φορείς, επικοινωνία με επενδυτές, με τοπικές κοινωνίες;)

Οι κοινωνία μας επέλεξε και αυτήν υπηρετούμε. Εμείς δεν είμαστε παρά οι μοχλοί που συμβάλουμε στην παραγωγή έργου με αποδέκτη την κοινωνία. Συνεπώς δε θα μπορούσε ο αποδέκτης των ενεργειών μας να μην είναι ταυτόχρονα συνομιλητής μας και συνδιοργανωτής. Καθημερινά αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και επιδιώκουμε να εμπνεόμαστε απ’ αυτήν.

Δε θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε καθημερινά για αυτήν χωρίς αυτήν. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε μέχρι σήμερα. Συνδιοργανώσαμε όλες τις δράσεις για τα 200 χρόνια με την κοινωνία, προχωράμε στη συνδιαμόρφωση με την κοινωνία του νέου Επιχειρησιακού προγράμματος και είμαστε παρόντες σε κάθε κάλεσμα των κοινωνικών φορέων. Φυσικά τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον υπηρετώντας τις ίδιες αξίες.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Ποιον παράγοντα θεωρείτε ως τον πλέον κρίσιμο, που θα καθορίσει σε τι βαθμό μπορεί να παραχθεί έργο;

Η συνεχής επιμόρφωση και εξέλιξη του προσωπικού, η ενθάρρυνση και ο προσανατολισμός στις Νέες Τεχνολογίες δεν αποτελεί πλέον απλά ζητούμενο, αλλά επιτακτική ανάγκη. Είναι απολύτως αναγκαίο, σήμερα που και η Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στρέφονται στην ψηφιακή μετάβαση και στη χρήση της Νέας Τεχνολογίας ως εργαλείο που θα επιφέρει μικρότερες δια ζώσης συναλλαγές με το κοινό, καλύτερη εξυπηρέτηση από απόσταση, μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης αιτημάτων συναλλαγών, ελάττωση του εργασιακού άγχους και του φόρτου εργασίας των εργαζομένων και άλλα πολλά, να εξασφαλίσουμε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και επιμόρφωση στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αν σ΄ αυτή τη διάσταση προσθέσουμε και τη γενικότερη επιμόρφωση σε νέες ή μεταβαλλόμενες αρμοδιότητες και διαδικασίες που καθημερινά ανατίθενται στους εργαζομένους είναι απολύτως κατανοητό ότι από την επόμενη ημέρα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του συνόλου του προσωπικού, ώστε με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να αυξήσουμε το παραγόμενο έργο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top