ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΖΗΣ: Μαθήματα ιστορίας και η δράση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας

bpycyysndq63347d699df13

Στριμώχτηκα από την νέα καταγγελία , του επικεφαλής της παράταξης ΣΠΙΡΑΛ , στελέχους του Δήμου από  την εποχή της επιτυχημένης αρχής Δημαρά και ιστοριοδίφη Ψωμά, όστις σχετικά με τον γιορτασμό της απελευθέρωσης της Πάτρας από τους Γερμανούς ,στις 4 Οκτώβρη 1944,καταγγέλει  ως λειψή την διαδικασία και προτείνει άλλη πιο ουσιώδη και συνεπή με την ιστορικήν αλήθειαν.

Δέχεται ότι ο ΕΛΑΣ έπαιξε κάποιο ρόλο ,τονίζοντας όμως, ότι συμμετείχαν και σύμμαχοι στο γεγονός. Ποιούς σύμμαχους να εννοεί σκέφτηκα; Η πάντα αντιδραστική κόρη μου , μου πέταξε: ΄Ισως να εννοεί τους τσολιάδες του Κουρκουλάκου ,προφανώς ειρωνευόμενη τον ιστορικόν αναλυτήν. Παιδί μου, της απάντησα ψύχραιμος, αυτοί ορκίζονταν να υπηρετούν τον  Αδόλφον Χίτλερ και φύλαγαν και τους κρεμασμένους για να μην τους πάρουν για θάψιμο οι  οικείοι τους. Οι δε Άγγλοι δεν συμμετείχαν, αλλά ήρθαν λίγες μέρες αργότερα , με σκοπόν να προστατέψουν τους τσολιάδες αρχικά ( τους μετέφεραν για ασφάλεια προς τον ‘Αραξον ,  γιατί θα τους χρειάζονταν αργότερα), και μετά τον Δεκέμβριον, να ασχοληθούν με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και να επιβάλλουν Δημοκρατίαν ,Βασιλιά Γιωργάκη και προγραμματισμό  διακοπών  ,όσων πολέμησαν τους Γερμανούς εις διάφορα νησάκια της ωραίας μας πατρίδας, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ξαποστείλλουν εις τας αιωνίους μονάς, κάμποσες χιλιάδες.

Ο Ψωμάς επιπλέον, προτείνει να γιορταστεί ταυτόχρονα και η δράση του Γάλλου στρατηγού Μαιζών ( τον κάναμε και δρόμο) ,ο οποίος κάποιες μέρες πρίν, κάποιες μετά, κατέλαβε το φρούριον της Πάτρας και του Ρίου και δεν αρκέστηκε μόνο στο στήσιμο καφέ σαντάν, όπως αναφέρουν κάποιοι ιστορικοί της εποχής.

Συγχαίρει την δημοτική αρχή Αγρινίου, που απλώνει τον γιορτασμό της απελευθέρωσης  της πόλης το 1821 (άλλο πάλι τούτο) και τονίζει ότι κάλεσε και ..την Πρόεδρον της Δημοκρατίας , (δεν διευκρινίζει , αν προσήλθε) , και είπε και στον Υπουργόν Εσωτερικών, να εκδόσει προεδρικόν διάταγμα, για πιο πλατύ γιορτασμό!! ( Στον φίλο μου τον Βορίδην το έστειλε , σε άλλον,  δεν το διευκρινίζει ).

Συμφωνώ πλήρως  με τον συναγωνιστήν και φέρελπιν δημοτικόν παράγοντα. Μπορούσαμε να γιορτάζουμε και άλλα γεγονότα.

Μην ακούω κουταμάρες, μου επιτέθηκε η ιστορικός κόρη μου. Με αυτή τη γελοία λογική, θα μπορούσαμε να συνεορτάσουμε ,την νίκη του Ηράκλειου επί του Φωκά (610),την απελευθέρωση της Ξάνθης (1919),την απόφαση του Χίμλερ για εξόντωση των Εβραίων(1943),την εκτόξευση του Σπούτνικ(1957),και κυρίως την μεγάλην νίκην του Γεωργάκη το 2009 με 43,9%!!!.Όλα αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στις 4 Οκτώβρη!! Ναι, αντεπιτέθηκα εγώ, αλλά  θα γίνονταν της κακομοίρας από την μαζική προσέλευση του λαού και δεν θα μας κατηγορούσε ο Ψωμάς για ιδεοληψία ,μυωπία , ασέλγειες επί της πόλης και δημιουργία κομματικού  προτεκτοράτου. Η πόλη χρειάζεται και πάλι απελευθέρωση, κραυγάζει ο Ψωμάς !!΄Όχι από τους γερμανούς ,αλλά από αυτούς τους φανατικούς της παράταξης Πελετίδη. Χρειάζεται έναν Ψωμάν , φανατικόν αγωνιστήν, που δεν το βάζει κάτω (έτσι δηλώνει),λυπάται που αδρανούν τα σωματεία,οι χορευτικοί σύλλογοι , οι καρναβαλιστές , οι φιλίστορες συλλογικότητες ( καλά…τρελλάθηκα , με κούφανε το άτομο!!),και κάνουν κουμάντο οι κομματικοί , που αγνοούν την ιστορίαν και δεν έχουν ούτε παρόν , ούτε μέλλον!!!(έτσι λέει). Καλά ρε άνθρωπε ,όλα αυτά που καταγγέλεις, δεν αφορούν το παρόν; Δεν έχει Δήμαρχο η Πάτρα και παρατάξεις ,κομματικές , προσωπικές , τυχοδιωκτικές , γραφικές και ανερμάτιστες;΄Ολοι τούτοι είναι απόντες; Τι να απαντήσεις σε γραφικότητες; Παραιτούμαι!

Ανδρέας  Μάζης , Γιατρός Χειρουργός ,Μέλος της Λαικής Συσπείρωσης του Δήμου της Πάτρας ,πλανόδιος αριστερός πολίτης.

You may also like

Comments are closed.