ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΝΗΛΙΚΟΙ / Ναρκωτικά, Βία, Ενεργειακά ποτά: “Συναγερμός” από τα στοιχεία ΣΟΚ – Συναντήσεις σε σχολεία της Πάτρας…

1 ανηλικοι ναρκωτικα κεντρικη 1

 

του Αχιλλέα Ροδίτη |

Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και Παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, ενώνουν τα χέρια και συνεργάζονται για να προλάβουν τα… χειρότερα όσον αφορά την διείσδυση των ναρκωτικών στα σχολεία και στους ανήλικους.

 

Το Παράρτημα του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί ήδη επισκέψεις σε σχολεία κι είναι το μόνο στην Ελλάδα που κάνει τόσο συστηματική δουλειά στον τομέα της απευθείας συζήτησης με νέους και ενημέρωσής τους. Όμως με βάση τα νεότερα και άκρως ανησυχητικά στοιχεία που δημοσίευσε στο προηγούμενο φύλλο της η «Πολιτεία», το αίτημα προς την Δ/νση Εκπαίδευσης ήταν να αυξηθούν τέτοιου είδους συναντήσεις εντός των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης.

«Ζούμε σε μια περίεργη εποχή αφού μέσω διαδικτύου τα παιδιά έρχονται κοντά με τα ναρκωτικά και κάθε είδους απειλή και είναι απροστάτευτα. Πρέπει να έχουν συνεχή και σωστή ενημέρωση», τονίζει ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Πάτρα κ. Χρήστος Γκρεκιώτης.

1 ναρκωτικα ανηλικοι ένθετη 1

Ο Εκπρόσωπος του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Πάτρα κ. Χρήστος Γκρεκιώτης

 

Έτσι, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει καθημερινότητα η συνάντηση μαθητών με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά ότι τα ναρκωτικά… δεν είναι «απλή» υπόθεση όπως νομίζουν…!

Στο προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας» προκάλεσαν αίσθηση τα στοιχεία, (που αφορούν και την Πάτρα), αναφορικά με τον βαθμό απειλής των ναρκωτικών ακόμα και σε… γυμνασιόπαιδα! Καθώς διαπιστώνεται η έξαρση, πρωτίστως η χαλαρότητα με την οποία οι ανήλικοι αντιμετωπίζουν τα ναρκωτικά. Ειδικότερα την κάνναβη που την θεωρούν ακίνδυνη επειδή τα κανναβιοδοειδή που πωλούνται σε περίπτερα, (έστω κι αν αυτά είναι όντως ακίνδυνα), τους «βοηθούν» να εξοικειωθούν με την ιδέα!

Το ποσοστό που κυριολεκτικά μας τρομάζει, από την έρευνα που έχει κάνει το Παράρτημα Πάτρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών δείχνει ότι: το 57% των 16χρονων θεωρεί ακίνδυνη την δοκιμή κάνναβης και το 15% των 16χρονων θεωρεί ακίνδυνη, και τη συστηματική χρήση. Και το ακόμα χειρότερο στοιχείο; Ότι 1 στους 6 μαθητές 1ης Λυκείου έχουν ήδη δοκιμάσει κάνναβη!

 

ΑΠ’ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΙΑ…

«Μπραβιλίκια» και «πάρε-δώσε» στις πλατείες

1 βια ανηλικοι στη μεση 1

Εκείνο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση είναι ότι μετά τα ναρκωτικά υπάρχει και η έξαρση της βίας στον «κόσμο» των ανηλίκων της πόλης. Είναι σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά συμπλοκών και αψιμαχιών μεταξύ «αμούστακων» παιδιών που έχουν υιοθετήσει τακτικές που παραπέμπουν σε «νύχτα» και «μπραβιλίκια».

Ανήλικοι μιλούν στην «Πολιτεία» και περιγράφουν σκηνές ασύλληπτες για τη μέση ηλικία που φανερώνουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία από αυτήν που κυριαρχούσε προ δεκαετιών σε παιδιά 16 και 17 ετών. «Υπάρχουν ομάδες ‘σκληρών’ που αν κάποιος σε ενοχλήσει, τους πληρώνεις για να ‘καθαρίσουν’», αποκαλύπτει 16χρονος στην εφημερίδα! Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν κι άλλοι της ίδιας ηλικίας προσδιορίζοντας μάλιστα ότι τέτοιες ομάδες περιφέρονται πάντα στα στέκια της νεολαίας, στην πλατεία Γεωργίου, τον μόλο Αγ. Νικολάου κ.λπ..

Μια τέτοια ομάδα ήταν που πέρυσι χτύπησε έναν 17χρονο στέλνοντας τον στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο δεξί μάτι, περιστατικό που είχε καταγγείλει η μητέρα του θύματος μιλώντας, τότε, αποκλειστικά στην «Πολιτεία». Του είχαν επιτεθεί όταν εκείνος έσπευσε να υπερασπιστεί τον «κολλητό» του ο οποίος δέχθηκε απειλή από μια ομάδα 6-7 ατόμων που του απαιτούσαν να σταματήσει να ενοχλεί την πρώην του που ήταν με… άλλον!

«Είναι καθημερινές οι συμπλοκές. Και μπροστά στα μάτια μου, στα Ψηλαλώνια, είδα νέα παιδιά χωρισμένα σε δυο ομάδες να κυνηγιούνται και να χτυπιούνται με καδρόνια…», δηλώνει ο κ. Χρήστος Γκρεκιώτης στην «Πολιτεία».

 

Στο «στόχαστρο»

και τα ενεργειακά ποτά!

2 ενεργειακα ποτα δεξια 1

Εν τω μεταξύ, και τα ενεργειακά ποτά μπαίνουν στο «στόχαστρο» ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή και προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας. Ο βουλευτής έκανε λόγο για «απουσία νομικού πλαισίου αναφορικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους. Τονίζοντας ότι το φαινόμενο εμφανίζει ραγδαία αύξηση όταν ποτά αυτής της κατηγορίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διεγερτικές ουσίες, (καφεΐνη, ταυρίνη, γκουαρανά), αλλά και υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. «Αρκετές μελέτες αναδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, μερικές από τις οποίες είναι πονοκέφαλοι, αίσθημα παλμών, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα ύπνου, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις», επεσήμανε ο βουλευτής, δίνοντας έμφαση όμως και στα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα και επιθετικότητα.

 

Αναμιγνύουν ενεργειακά με αλκοόλ!

Η χειρότερη διάσταση αφορά όταν τα ενεργειακά ποτά αναμιγνύονται με αλκοόλ, πράγμα… διαδεδομένο στους εφήβους, με τον κίνδυνο να είναι άμεσος για την υγεία τους. Είναι κάτι που συμβαίνει και στην πόλη κι όπως λένε οι ίδιοι οι έφηβοι, η μέθοδος είναι απλή: «πηγαίνεις στο περίπτερο, αγοράζεις ένα ενεργειακό ποτό ανενόχλητα, αγοράζεις κι ένα μικρό μπουκαλάκι αλκοολούχου ποτού, επίσης ανενόχλητα, και τα ανακατεύεις…». Μάλιστα στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται σε επισημάνσεις επιστημόνων, για: αυξημένο άγχος, εξάρτηση και εμμονή με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, δυσκολία στον περιορισμό ή διακοπή τους, με συνέπεια την αφυδάτωση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και τον θάνατο! Όπως αναφέρει, μάλιστα, στον Καναδά, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, (CFIA), προέβη σε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι διάφορες μάρκες ενεργειακών ποτών ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα νομικό καθεστώς που να περιορίζει την χρήση και να προστατεύει τους ανήλικους…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0004 2

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

ergazomenoi syntaxiouxoi ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Το 63% των Ελλήνων δεν μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσης του χωρίς συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση

Στην καταγραφή των απόψεων και προτιμήσεων των πολιτών σχετικά με την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση στόχευε μεταξύ άλλων ...