ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Αγριογούρουνα: Τρόμος στα Καλάβρυτα μετά το μακελειό στο Κιλκίς!

agriogourouna
Η ‘ΠΟΛΙΤΕΙΑ’ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Τρόμος στα Καλάβρυτα μετά το πολύνεκρο τροχαίο του προκάλεσε αγέλη με αγριογούρουνα στο Κιλκίς! 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1

Η μοιραία συνάντηση ενός περιπολικού, λίγο πριν τα μεσάνυκτα της περασμένης Δευτέρας 11/7/2022, στο 62ο χλμ. της Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Πετριτσίου, στο Κιλκίς, είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο ανδρών από όχημα που ακολουθούσε, τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και ενός ακόμη προσώπου από ένα τρίτο όχημα που έπεσε πάνω στην ίδια αγέλη αγριόχοιρων.

Το συμβάν προκαλεί πραγματικό τρόμο σε δεκάδες ορεινές περιοχές όπου αγριογούρουνα διαβιούν σε αγέλες ενώ στην περιοχή της Κλειτορίας στην Αχαΐα έχει σημάνει πραγματικός συναγερμός καθώς πληθυσμοί από αγριόχοιρους πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα ενώ έχουν καταγραφεί και πολλά ατυχήματα με «πρωταγωνιστές» τα συμπαθή αυτά τετράποδα τα οποία μάλιστα τα καταδιώκουν, για τον εκλεκτό τους, μεζέ ι κυνηγοί!

Η «Πολιτεία» παρουσιάζει μάλιστα ως τεκμήριο και φωτογραφία από τροχαίο που έγινε προ επταετίας (Ιούλιος 2015), στο 5ο χιλιόμετρο Καλαβρύτων -Κλειτορίας στην θέση «Κερτεζίτικο», όπου η σύγκρουση αστυνομικού εν υπηρεσία με αγριογούρουνο, κατέστρεψε το περιπολικό και παραλίγο να του στοιχίσει ακριβά!

δαφαλιας 1

«Παλαιότερα το αγριογούρουνο βοσκούσε την ημέρα… Εξαιτίας όμως της θήρευσης, προσαρμόστηκε και πλέον κυνηγά τη νύχτα, κινείται παντού, πάνε σε διαδρόμους, δρόμους, ρεματιές και γεφύρια, με ταχύτητα έως 70 χλμ./ώρα και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο» αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαβρύτων Ιωάννης Δαφαλιάς.

«Τρέμω κάθε Σαββατοκύριακο καθώς το παιδί μου κινείται από Πύργο προς Καλάβρυτα για τη λαϊκή Κλειτορία και επιστρέφει μετά πίσω στον προορισμό του. Βλέπουμε μπροστά μας τα αγριογούρουνα, βραδινές ώρες, τυφλώνονται από τα φώτα των οχημάτων, πέφτουν πάνω σε αμάξια. Τρέμουμε για τα παιδιά μας, ακόμη και τα παιδιά που μετακινούνται νωρίς για να πάνε σχολείο. Πριν από λίγο καιρό, στην Κλειτορία, αγριογούρουνο έπεσε πάνω σε βυτίο, θα μπορούσε να γίνει παρανάλωμα» αναφέρει στη «Πολιτεία» ο κάτοικος της περιοχής της Κλειτορίας Δημήτρης Κατσιαμέτης.

 ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Το θέμα, πολύ πριν το τραγικό συμβάν στο Κιλκίς, από τον κ. Κατσιαμέτη, έφτασε μέχρι και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Το Υπουργείο δεν έχει κάνει ακόμη κάτι, αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίες βέβαια και έλλειψης μελέτης ελέγχου των πληθυσμών που ενδημούν κοντά σε Αροάνειο και Κλείτορα, εξαπλωνόμενα προς Χελμό και Ερύμανθο.

«Τα αγριογούρουνα σήμερα στα Καλάβρυτα δεν έχουν εχθρούς! Μόνο εμάς τους κυνηγούς… Γεννούν 2-3 φορές το χρόνο και με 10, κάθε γέννα μας φέρνει 30 νέα ζώα. Δεν χρειάζεται κάποια μελέτη από το Υπουργείο και το Δασαρχείο, ο υπερπληθυσμός φαίνεται από τις καταστροφές που γίνονται καθημερινά σε καλλιέργειες και κήπους στα Καλάβρυτα!» σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ!

Ο μεγάλος πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας, λόγω του γεγονότος ότι  δεν επιτράπηκε το κυνήγι. Τα αγριογούρουνα προκαλούν εκτεταμένες ζημίες και στον εξοπλισμό του ποτίσματος, λάστιχα, βανάκια, φίλτρα, και διακλαδώσεις άρδευσης, το χειρότερο όμως είναι τα τροχαία ατυχήματα…

ΑΛΗΛΛΟΣΥΓΚΡΟΥΌΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΉΣΕΙΣ

«Προτείνουμε να απελευθερωθεί το κυνήγι του αγριογούρουνου καθ όλη τη διάρκεια του έτους και να θεσπιστεί αμοιβή 10 ευρώ το… κεφάλι για όποιον το παραδίδει κτυπημένο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα τσακάλια τα οποία επίσης επιτίθενται σε στάνες με αιγοπρόβατα. Ενόψει του καλοκαιριού η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όσοι έχουν οικόσιτα ζώα στις αυλές τους θα γίνουν και πάλι στόχος» προτείνει ο κ. Κατσιαμέτης.

«Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της ανεξέλεγκτης θήρευσης! Αν αφεθεί ελεύθερο από το Μάρτιο, περίοδο αναπαραγωγής, θα γίνει κατάχρηση σε άλλα θηράματα. Μόνη λύση είναι να επιδοτηθούν συνεργεία κυνηγών και αναλάβουν να τα καταπολεμήσουν, συνοδεία όμως θηροφύλακων και δασικών υπαλλήλων» αντιτείνει ο κ. Δαφαλιάς.

«Απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα υπάρχουν και άλλα θανατηφόρα ατυχήματα, ζητούμενο είναι να μειώσουμε αυτές τις πιθανότητες συγκρούσεων», δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Χρήστος Βλάχος. Ο κ. Βλάχος ζητά να επιτραπεί η αειφορική κάρπωση (κυνήγι χωρίς περιορισμό, σε συγκεκριμένη περίοδο του έτους) έως ότου γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη απογραφής της πυκνότητας και της πληθυσμιακής κατάστασης του αγριογούρουνου στην Ελλάδα, να καταγραφούν οι κρίσιμες περιοχές παρέμβασης.

Σε αυτό συμφωνεί ο κ. Δαφαλιάς: «Να συνεχιστεί πρακτικά ότι έγινε και πέρυσι, κυνήγι χωρίς περιορισμό κάρπωσης τα τρία ζώα, με νέα ρυθμιστική του Υπουργείο Ανάπτυξης για την θήρα» αναφέρει.

«Είναι επίσης κρίσιμο να μειώσουμε τα αναπαραγόμενα θηλυκά, που η αναπαραγωγική ικανότητά τους δεν ελέγχεται εύκολα, πέραν των τροχαίων ατυχημάτων, γιγαντώνονται τα προβλήματα στον γεωργικό τομέα» αναφέρει ο κ. Βλάχος, επισημαίνοντας ότι μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα, απαιτεί χρονικά τουλάχιστον 2-3 έτη και τη συνεργασία της πολιτείας, φορέων και οργανώσεων».

Του Πάνου Σακελλαρόπουλου

Από την Έντυπη έκδοση της “Πολιτείας” της Δευτέρας 18/7/2022

 

You may also like

Comments are closed.