ΑΘΛΗΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aνοιχτό το ενδεχόμενο μετά την κολύμβηση να αποκλειστούν και από τον στίβο οι τρανς αθλητές

Semenya
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου θα επανεξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για τους αθλητές τρανς στο τέλος του έτους, αφού ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Κόε μίλησε υπέρ της σκληρής προσέγγισης που υιοθετήθηκε από το την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA).

Την περασμένη εβδομάδα, η FINA ψήφισε ότι οι τρανς γυναίκες που «βίωσαν οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας» δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε γυναικεία αγωνίσματα – μια σημαντική απόκλιση από τις επικρατούσες θέσεις των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Ενώ οι κανόνες του Παγκόσμιου Αθλητισμού λένε ότι μια τρανς αθλήτρια μπορεί να αγωνιστεί εάν έχει επίπεδο τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L συνεχώς για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών – έξι μήνες περισσότερο από ό,τι ορίζεται από τους κανονισμούς τους σχετικά με αθλητές με διαφορές σεξουαλικής ανάπτυξης (DSD) – ο Κόε ήταν εμφατικός στην πεποίθησή του ότι «η βιολογία υπερισχύει του φύλου».

Η άποψή του ενισχύεται από την έρευνα για την τεστοστερόνη γύρω από το θέμα της DSD στον στίβο, η οποία αμφισβητήθηκε στη μακροσκελή περίπτωση με την Caster Semenya.

Δίνοντας τη γνώμη του για τη θέση της FINA, ο Κόε είπε: «Βλέπουμε μια διεθνή ομοσπονδία να διεκδικεί την υπεροχή της στον καθορισμό κανόνων, κανονισμών και πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του αθλήματός της. Αυτό είναι όπως πρέπει. «Πάντα πιστεύαμε, και επαναλαμβάναμε συνεχώς, ότι η βιολογία υπερτερεί του φύλου και θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τους κανονισμούς μας σύμφωνα με αυτό».

Όταν ρωτήθηκε εάν η WA θα υιοθετούσε παρόμοια στάση, ο Κόε πρόσθεσε: «Πάντα λέγαμε ότι οι κανονισμοί μας σε αυτόν τον τομέα είναι ένα ζωντανό έγγραφο, ειδικά για το άθλημά μας και θα ακολουθήσουμε την επιστήμη.

«Συνεχίζουμε να μελετάμε, να ερευνούμε και να συνεισφέρουμε στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι η τεστοστερόνη είναι καθοριστικός παράγοντας στην απόδοση και έχουμε προγραμματίσει μια συζήτηση σχετικά με τους κανονισμούς μας για το DSD και τους Τρανσέξουαλ με το συμβούλιο μας στο τέλος του έτους.»

Ο Κόε επέμεινε ότι στο ρολόι του η δικαιοσύνη για τις γυναίκες στον στίβο θα προηγείται πάντα από την ένταξη.

Είπε: «Η ευθύνη μου είναι να προστατεύσω την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε προσαρμογές στα πρωτόκολλα στο μέλλον, θα το κάνουμε.

«Και το έκανα πάντα ξεκάθαρο: αν ποτέ μας πιέσουν σε μια γωνία σε εκείνο το σημείο όπου κρίνουμε τη δικαιοσύνη ή την ένταξη, θα είμαι πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης.
«Πρέπει και αυτό είναι δική μου ευθύνη. Φυσικά, είναι κοινωνικό ζήτημα. Αν ένας από τους συναδέλφους μου εδώ στην ομάδα μου γίνει ξαφνικά τρανς, δεν έχει διαφορά για μένα.

Θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά με επιδεξιότητα και με τον τρόπο που ήταν πριν κάνουν αυτή τη μετάβαση. Αυτό δεν είναι δυνατό στον αθλητισμό. Είναι θεμελιώδες για την απόδοση και την ακεραιότητα και αυτή, για μένα, είναι η μεγάλη, μεγάλη διαφορά».

Ο Κόε ανέφερε ότι ορισμένοι οργανισμοί θα μπορούσαν να φοβούνται να λάβουν μια σκληρή στάση ενάντια στη συμπερίληψη, φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Είπε: «Ξοδέψαμε 1.000.000 $ (σε νομικές αμοιβές που σχετίζονται με το DSD). Δεν είμαστε FIFA, αλλά δεν στερούμαστε. Αλλά υπάρχουν άλλα αθλήματα που φοβούνται πραγματικά ότι, αν ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, θα χρεοκοπήσουν υπερασπιζόμενοι αυτό. Επομένως, δεν είναι τόσο εύκολο για εμάς να καθόμαστε εκεί και να πούμε, “Λοιπόν, κάποια αθλήματα είναι κάπως σαν τα πόδια γύρω από αυτό”.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλη δαπάνη και έχουν επίσης περιορισμένα δεδομένα και έρευνα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε το πλαίσιο, το οποίο έλεγε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις εκτός αν έχετε 10 χρόνια διαχρονικής μελέτης. Λοιπόν έχουμε. Αμφιβάλλω αν, όσον αφορά τους τρανς, κάποιος στον αθλητισμό έχει λάβει 10 χρόνια διαχρονικής μελέτης – απλώς δεν έχει.»

You may also like

Comments are closed.