ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Ανοίγει» η γη στην περιοχή της Αρόης – Φαινόμενο… Νέου Βουτζά! (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πανελλήνιο σοκ προκάλεσε η κατάρρευση σπιτιού στο Νέο Βουτζά μετά από την κατολίσθηση πέντε μέτρων σε απότομη πλαγιά. Η διπλοκατοικία ξεκίνησε να «ολισθαίνει» στην πλαγιά πριν καιρό αλλά το τελειωτικό χτύπημα ήρθε μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που επιτάχυναν το φαινόμενο με συνέπεια να έχει πλέον επηρεαστεί και το διπλανό οίκημα.

Την εξέλιξη του θέματος παρακολουθούμε όλοι με αμείωτο ενδιαφέρον αλλά με πολύ πιο αυξημένη αναστάτωση και φόβο το παρακολουθούν οι κάτοικοι της οδού Ομήρου στην περιοχή της Αρόης της Πάτρας, που εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια κοιμούνται και ξυπνούν πάνω από το βουλιαγμένο έδαφος, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και δικαίως φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα βρεθούν στο… κενό!

Και δεν πρόκειται για μία πολυκατοικία αλλά για περισσότερες, ακόμα και μονοκατοικίες, που έχουν κτιστεί στην πάνω πλευρά του λόφου, πάνω ακριβώς από την οδό Ομήρου.

kentriki kato

Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Ο Φυσικοθεραπευτής Ανδρέας Καλογερόπουλος (φωτογραφίες), διατηρεί διαμέρισμα στην πολυκατοικία που στέκεται ακριβώς πάνω από το σημείο όπου ο δρόμος σε μεγάλο του τμήμα και σε πολλά διαφορετικά σημεία έχει υποστεί καθίζηση. Η αυτοψία της «Πολιτείας» στην περιοχή επιβεβαίωσε την καταγγελία που μας έκανε τηλεφωνικά. Και ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει -σχεδόν- το μέγεθος του προβλήματος που δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους. Ο κ. Καλογερόπουλος μας δείχνει ορισμένα από τα ανοίγματα στο οδόστρωμα. Και τις τεράστιες υψομετρικές διαφορές που έχουν προκληθεί ακόμα και στην είσοδο του πάρκινγκ της πολυκατοικίας, που κάνουν αδύνατη την πρόσβαση από οχήματα.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Κοιτάζοντας μέσα από τα ανοίγματα που έχουν προκληθεί στα σπασίματα του τσιμεντένιου δρόμου, παρατηρήσαμε το βάθος πολλών μέτρων. Και κοιτάζοντας στα δεξιά μας, προς την πλευρά του γκρεμού και του κεντρικού δρόμου της Αρόης, φανταστήκαμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που η καθίζηση προχωρήσει κι άλλο.

2 3

Όπως άλλωστε μας είπε ο κ. Καλογερόπουλος, το πρόβλημα δεν προέκυψε τώρα. Υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια. Όπως μας είπε, παραμένει εδώ και δέκα χρόνια! Κατά τα οποία κάτοικοι και εκπολιτιστικός σύλλογος αγωνίζονται για να αναδείξουν την ανάγκη άμεσων έργων αποκατάστασης. Έργων για τα οποία υπεύθυνος είναι ο Δήμος Πατρέων στον οποίο ανήκει ο δρόμος.

ΣΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ!

Όπως περιγράφει ο κ. Καλογερόπουλος στην «Πολιτεία», σε κάθε βροχόπτωση στο σημείο σχηματίζεται ένας πραγματικός καταρράκτης αφού όλα τα νερά κατηφορίζουν στο συγκεκριμένο σημείο για να καταλήξουν στο ρέμα. Αυτό χειροτερεύει την κατάσταση και βυθίζει ολοένα και περισσότερο το ήδη «ανοιγμένο» σημείο. Γεγονός που δικαιολογεί κάθε φόβο και ανησυχία για το ότι η καταστροφή μπορεί να είναι προ των πυλών, δηλαδή να συμβεί πάρα πολύ σύντομα!

1 6

ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕΛΕΤΗ

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου της Αρόης, Βασίλης Δρούκας, το πρόβλημα ήταν εξ αρχής γνωστό σε όλες τις δημοτικές αρχές. Γνωστοποιώντας μας όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή «άκουσε» το αίτημα των κατοίκων και έβαλε «μπροστά τις μηχανές» για να δοθεί μια λύση προτού να ‘ναι αργά…

Η «Πολιτεία» επικοινώνησε αμέσως με τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Χρήστο Κορδά, ο οποίος δήλωσε γνώστης του θέματος τονίζοντας ότι ο Δήμος Πατρέων δεν άφησε το θέμα στην τύχη του αλλά δρομολόγησε αμέσως τις εξελίξεις. Ξεκινώντας από την πρώτιστη υποχρέωση, του να διενεργηθεί ειδική γεωλογική μελέτη που θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και θα οδηγήσει στο τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ολικής καθίζησης και κατ’ επέκταση κατάρρευσης κατοικιών.

3

Ο κ. Κορδάς εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και τα έργα αντιστήριξης που πρέπει να γίνουν θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, και μάλιστα με έξοδα του Δήμου και όχι από κάποια άλλη χρηματοδοτική πηγή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στην περιοχή ούτως ή άλλως αναμενόταν η έναρξη έργου διαπλάτυνσης του κεντρικού δρόμου που μοιραία θα συνδυαζόταν με εργασίες που αφορούν στις απαραίτητες τονωτικές «ενέσεις» που πρέπει να γίνουν στην πλευρά του λόφου όπου διαπιστώνεται η καθίζηση.

4 1

5 1

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top