ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει η οικοδομική δραστηριότητα – Τι αναφέρουν στην «Πολιτεία» επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι

1959140
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει αρχίσει να παίρνει τα… πάνω της και εκτιμάται ότι στο επόμενο διάστημα θα ζωηρέψει για τα καλά, εκτίμηση που αφορά και την περιοχή της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας ευρύτερα.
Μια εκτίμηση που συνδυάζεται και με το «άνοιγμα» της κάνουλας εκ μέρους των Τραπεζών που σιγά σιγά μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι του στεγαστικού δανεισμού.

Πρόκειται για το πλέον αναγκαίο ελπιδοφόρο μήνυμα που λαμβάνεται από πολλές κατευθύνσεις και επαληθεύεται πλήρως, τόσο από τις δηλώσεις τοπικών επιχειρηματιών που εμπλέκονται στην αγορά ακινήτων, όσο όμως και τα νούμερα που παραπέμπουν στον αριθμό νέων αδειών οικοδόμησης.

Προέρχονται όμως και από τις Εκθέσεις τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταγράφουν θετικούς δείκτες στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας το 2021, οι οποίοι με τη σειρά τους επιτρέπουν ακόμα πιο αισιόδοξα σενάρια για το έτος 2022.

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονται και από την πρόσφατη συνάντηση της «Πολιτείας» με τους ιδιοκτήτες της Casa Practika, Domus Κατασκευαστική και HandHome real estate, Στάθη και Ηλία Χατζή. Ο Στάθης Χατζής θητεύει ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Δυτικής Ελλάδας και ως απόλυτος γνώστης της κατάστασης εμφάνισε μια εικόνα άκρως ελπιδοφόρα για τον κατασκευαστικό κλάδο, βεβαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό τα θετικά στοιχεία.

IMG 4222

Σε δηλώσεις του ο κ. Στάθης Χατζής τονίζει ότι:

«Όντως υπήρξε άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα το 2021 και αυτό είναι ελπιδοφόρο για έναν τομέα, όπως αυτόν της οικοδομής, που τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Όμως αυτό φαίνεται ότι από πέρυσι αρχίζει να αλλάζει λόγω και της αύξησης του ΑΕΠ, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η μείωση φορολογίας, οι μειώσεις φόρου για έργα ανακαινίσεων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η ζήτηση από Έλληνες και ξένους επενδυτές είναι γεγονός. Η άνοδος έχει ξεκινήσει ήδη από την Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπες περιοχές, όπως και στην πόλη μας, τα βήματα ναι μεν είναι δειλά αλλά εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια η αύξηση δραστηριότητας θα είναι άκρως σημαντική. Βέβαια δεν μιλάμε για συγκρίσεις με την εποχή πριν την οικονομική κρίση, όμως η όποια άνοδος είναι άνοδος».

Επισημαίνει όμως ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί πιο δυναμικά το 2022, και στη δική μας περιοχή, εφόσον αυξηθούν τα στεγαστικά δάνεια και μειωθούν περαιτέρω οι φόροι ακίνητης περιουσίας. «Προϋποθέσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες κατασκευές», προσθέτει.

«ΑΝΟΙΓΟΥΝ»… ΚΑΝΟΥΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο έτερος αδελφός, ο Ηλίας Χατζής, επισημαίνει πως αποτελεί πεποίθηση του ότι οι Τράπεζες εισέρχονται ως «αρωγοί» στην υπόθεση. «Ήδη έχει ξεκινήσει. Σε υγιείς επιχειρήσεις και οικογένειες που έχουν ένα μισθό, δεν έχουν πάρει δάνεια (θαλασσοδάνεια), έχουν αρχίσει και δίνουν. Και θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον. Ειδικά τώρα με τα πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’ δίνεται ώθηση και υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας. Η οικοδομή είναι ο ιστός της οικονομίας. Δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό, τα ενοίκια ανεβαίνουν ψηλά, γιατί υπάρχει και κόστος συντήρησης, άρα το κράτος θα επιδοτήσει, για ενεργειακή απόδοση των ακινήτων, και οι τράπεζες θα συμβάλουν παρέχοντας χαμηλότοκα δάνεια. Ώστε να ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα, πάλι από την αρχή».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Η «Πολιτεία» απευθύνθηκε σε Περιφερειακά Διευθυντικά στελέχη της περιοχής, από το σύνολο των τραπεζών. Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι Τράπεζες πράγματι ανοίγουν ξανά τον «δίαυλο» επικοινωνίας με ενδιαφερομένους. «Η αλήθεια είναι ότι μετά το πέρασμα δανείων σε ξένα funds, όχι μόνο είμαστε δεκτικοί αλλά θα ‘λεγα ότι ψάχνουμε να βρούμε να δώσουμε νέα στεγαστικά δάνεια. Βέβαια με ασφαλείς προϋποθέσεις για να πάρει η τράπεζα πίσω τα χρήματα της», δηλώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, διατηρώντας για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του. Προσθέτοντας ότι στους επόμενους μήνες η «επιδρομή» των τραπεζών για παροχή στεγαστικών δανείων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις (μισθοδοσία πελάτη, εγγυήσεις κ.λπ.), θα γίνει πιο αισθητή.

ΠΙΝΑΚΑΣ Νέες άδειες οικοδομικής δραστηριότητας

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ… ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η «Πολιτεία» το είχε ξαναγράψει εν μέσω πρώτου και δεύτερου κύματος πανδημίας. Ότι παραδόξως η ζήτηση ακινήτων αυξήθηκε απότομα. Γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα του φόβου και της πίεσης που άσκησε η απειλή του ιού.

«Η πανδημία ώθησε κάποιους να δουλεύουν από το σπίτι, τους έκανε να αναθεωρήσουν και να σκεφτούν πώς θα έχουν ένα σπίτι πιο λειτουργικό και πιο ζεστό που θα καλύπτει τις ανάγκες. Όχι ένα μεγάλο, αλλά ένα μικρό σπίτι που θα παρέχει αυτονόητες ανέσεις και θα καλύπτει καθημερινές ανάγκες. Κινούμαστε στο αμερικανικό μοντέλο κατοικίας, από τις πολυκατοικίες – μεγαθήρια, κατεβάζουμε τα κοστολόγια, προτιμώντας το ένα σπίτι δίπλα στο άλλο, λίγο παραέξω από την πόλη», τονίζει ο κ. Στάθης Χατζής.

Λέγοντας πως στην Πάτρα αυξάνεται έντονα το ενδιαφέρον για νέα σπίτια. «Θα έλεγα σε καλό βαθμό. Όχι ικανοποιητικό ακόμα αλλά βλέπεις ότι έχει αρχίσει να ζωηρεύει η κατάσταση με την οικοδομική δραστηριότητα», σημειώνει. Τονίζοντας συμπερασματικά ότι η πανδημία όχι τελικά δεν έκαμψε αλλά τόνωσε το ενδιαφέρον για νέα κατοικία.

ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κτηματαγορά συνεχίζει την ανοδική πορεία, με την οικοδομική δραστηριότητα να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσφέροντας στήριγμα στο ΑΕΠ. Τον Ιούνιο 2021, η αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών ήταν 17,6% και ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα η ίδια αύξηση άγγιξε το 5,4% (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα αδειών που εκδόθηκαν).

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα (κατά +1,5%). Το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφάνισε αύξηση στο σύνολο της χώρας κατά 6,8% στον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών.

Σήμερα, η κτηματαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την οικοδομική δραστηριότητα αυξάνει κατά 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021, προσφέροντας στήριγμα στο ΑΕΠ.

Στο μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει και το 2022 την ελληνική αγορά ακινήτων να αναπτύσσεται, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική.

You may also like

Comments are closed.

super market ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα ύψη ξανά οι τιμές στα super market – Ανατιμήσεις έως 20% τις επόμενες ημέρες – Ποια προϊόντα επηρεάζονται

Νέο κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει τα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, τα τιμολόγια χονδρικής εμφανίζονται «φουσκωμένα» για τον Φεβρουάριο έως και 20%. ...