Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση αξιοποίησης των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις παραχωρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων και στη Δυτική Ελλάδα και, ειδικότερα, στο Κατάκολο.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην θάλασσα, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκ. κυβικά μέτρα, ενώ βιογενές φυσικό αέριο έχει διαπιστωθεί και στη στεριά μέσω γεωτρήσεων που έχουν διενεργηθεί.
Το θαλάσσιο κοίτασμα ασφαλώς δεν είναι ένα μέγεθος που θα αλλάξει τον χάρτη της χώρας, η οποία μόνο το 2021 κατανάλωσε περί τα 6,5 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία εισήχθησαν σε ποσοστό 100% με κάτι λιγότερο από τις μισές ποσότητες να προέρχονται από την Ρωσία.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού τόσο του αγροτικού τομέα (λ.χ. τα θερμοκήπια της Ηλείας) όσο και του αστικού ιστού (ειδικά σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας όπως λ.χ. το Νοσοκομείο του Πύργου), η οποία σαφώς θα απολαμβάνει ανταγωνιστικών τιμών αφού θα έχει ως βάση ενέργεια που θα παράγεται τοπικά.