ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει την Τρίτη (01/06) η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις μέσω του Νέου Πτωχευτικού

neo ptoxeutiko
Συνεχίζονται οι διεργασίες ώστε την Τρίτη πρώτη Ιουνίου να είναι όλα έτοιμα για να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως προβλέπεται από το νέο Πτωχευτικό.  

Αυτές τις ημέρες γίνονται συνεχώς τεχνικές δοκιμές, ενώ ετοιμάζονται και οι σχετικές Αποφάσεις- που έχουν ήδη υπογραφεί- για την ενεργοποίηση των διαδικασιών.

Σημειωτέον ότι αν και ο νέος Πτωχευτικός έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις, η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν γίνεται μέσω των αυτοματοποιημένων ρυθμίσεων που θα προσφέρει η πλατφόρμα, αλλά με την υποβολή business plan από μεγάλες εταιρίες, με μεγάλα χρέη. Από την Τρίτη, φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την ειδική πλατφόρμα, χωρίς κόστος και χωρίς γραφειοκρατία.  

Στο πρώτο βήμα, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος, παρέχοντας εξουσιοδότηση για την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Στη συνέχεια, το σύστημα θα αντλεί όλα τα στοιχεία που αφορούν σε οφειλές, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στο δεύτερο βήμα, απολύτως αυτοματοποιημένα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου Νόμου, θα παράγεται η σχετική ρύθμιση, χωρίς να απαιτείται εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα ή/και έγκριση οποιουδήποτε στελέχους του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη συνέχεια οι χρηματοδοτικοί φορείς, δύνανται να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη και  της απαιτούμενης πλειοψηφίας των χρηματοδοτικών φορέων, διαβιβάζεται στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι καλούνται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων του Νόμου και εφόσον πληρούνται τότε αυτομάτως παρέχεται η αυτόματη έγκρισή τους.

Δεύτερο «κλειδί» του νέου Πτωχευτικού είναι το ειδικό πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία των ευάλωτων, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν με έξωση. Ειδικός Φορέας θα αγοράζει από τις τράπεζες το επίμαχο ακίνητο και στη συνέχεια θα το εκμισθώνει στο νοικοκυριό, επιδοτώντας μάλιστα το ενοίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο Φορέας θα αργήσει να πάρει σάρκα και οστά, καθώς είναι ακόμα υπό διαμόρφωση τα κείμενα του σχετικού διαγωνισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αναμένεται να πάρει μπροστά πριν από το Μάρτιο του 2022. Τι θα γίνει ως τότε; Κινδυνεύουν τα σπίτια των ευάλωτων;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία πλειστηριασμού απαιτούνται γύρω στους 9 μήνες (μόνο η εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης απαιτεί ένα 2μηνο), άρα επί της ουσίας ακόμα κι αν μια τράπεζα κινηθεί επιθετικά, μέχρι να χτυπήσει το σφυρί, θα έχει ενεργοποιηθεί ο νέος Φορέας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι με πρόταση των ίδιων των τραπεζών μπορεί να γίνει by pass αυτού του “κενού” μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας.

You may also like

pyrovolismoi ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηφισιά – Λεωφόρος Τατοΐου: Νεκρός και τραυματίας από πυροβολισμούς υπάλληλοι εταιρείας φυσικού αερίου – Ο δράστης διαμαρτυρήθηκε για το ύψος του λογαριασμού

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, από τους οποίους ένας άνδρας έχασε τη ζωή του ...

Comments are closed.