ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το taxis για το ετήσιο ραντεβού με την εφορία

pic 0 big 37

Ξεκινάει σε 10 ημέρες το ραντεβού με την Εφορία. Το ηλεκτρονικό σύστημα taxis αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί περίπου 6,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

Έπειτα από ένα μικρό «ξεμούδιασμα», οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών εκκινούν και πάλι, με τους φορολογουμένους να ξεκινούν την υποβολή των δηλώσεων από τις 30 Μαρτίου, ενώ στα τέλη Απριλίου η Εφορία θα αναρτήσει και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2023.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Μαΐου, εκτός κι εάν οι εκλογές μεταθέσουν την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι η 30ή Ιουνίου, με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί θα έχουν έκπτωση 3%, ενώ καταργείται από φέτος το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όσοι είναι 65 ετών και άνω θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η-12-1960 θα πρέπει να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός, στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες, αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

You may also like

Comments are closed.