ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αντιεπιστημονικές, αβάσιμες και αντιαναπτυξιακές οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο!

Facebook
Twitter
Του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη

Απορρίπτουμε τις ημιτελείς προσεγγίσεις, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την αισθητική, αλλά λόγω του μη συνυπολογισμού μιας  θεμελιώδους προϋπόθεσης και  τεχνικής παραμέτρου. Κανείς  από τους σχεδιαστές δεν λαμβάνει υπόψη του την συνεχιζόμενη ραγδαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας περίπου κατά 1 μέτρο τα επόμενα 50 χρόνια.  Επομένως όλες οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν σε μια εικονική πραγματικότητα δίχως σταθερές και στέρεες υλικές βάσεις. Επισημαίνουμε επίσης την καθοδηγούμενη και μεθοδευμένη από τη Δημοτική Αρχή, απουσία οιασδήποτε αναπτυξιακής προσέγγισης στις προτάσεις!

Αντί να γίνει μια σοβαρή μελέτη για το τι θα συμβεί, τόσο το υπουργείο Υποδομών όσο και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, ξεχνούν να εντάξουν στις μελέτες τους τα δυναμικά  εξελισσόμενα φυσικά φαινόμενα. Από την απλή διάβρωση των ακτών που αρκετοί την θεωρούν παραδόξως μικρή υπόθεση, οδεύουμε σε μια σοβαρή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πολλές περιοχές της Πάτρας θα κατακλυστούν από θαλάσσια ύδατα. Η Ιταλία ήδη εντάσσει σε όλους τους τεχνικούς της σχεδιασμούς αυτό το δεδομένο.

Θεωρώ ότι όλες οι μακέτες που έχουν παρουσιαστεί, αποτελούν αισθητική επιδίωξη έξω από την αναμενόμενη δυνητική πραγματικότητα! Απορώ πως το ΤΕΕ δεν έχει παρέμβει στις μελέτες, τόσο του υποθαλάσσιου πλέον τραίνου, όσο και του γεγονότος της αναμενόμενης ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας θα αχρηστευτούν τόσο ο παλαιός, όσο και ο νέος λιμένας, ενώ πολλές παράκτιες περιοχές της Πάτρας θα βρεθούν πλημμυρισμένες.

Επειδή το πανεπιστήμιο της Πάτρας  και το τμήμα γεωλογίας έχουν παραγκωνιστεί και δεν έχουν κληθεί να συνδράμουν με τις υπάρχουσες επεξεργασμένες μελέτες τους, θεωρώ πώς τόσο η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και ο Δήμος Πατρέων έχουν παραπλανηθεί στους σχεδιασμούς τους και κωφεύουν στην υποχρέωση να αντιμετωπίσουν το σχεδιασμό του παρόντος και του μέλλοντος, με επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

Σε όλα τα ζητήματα επικρατεί ο κοντόθωρος παραλογισμός. Απορώ και με την αντιπολίτευση του Δήμου,  που παραδόξως ενδιαφέρεται μονομερώς για την εξεύρεση προγραμμάτων οικονομικής  χρηματοδότησης και  ξεχνά  με τη σειρά της  το αναμενόμενο γεγονός της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Γιαυτό σε αυτή την πόλη όποιος έχει όραμα, πρόγραμμα, σχέδιο και ολιστική αντίληψη, αντιμετωπίζεται ως ο τρελός του χωριού, αφού δεν επιδιώκει την ιδιοτελή συμμετοχή στη διαχείριση,  τον ατομικό ιδιωτικό του πλουτισμό και τις απολαβές του συστήματος. Όλα πρόχειρα και στο πόδι και ο απόλυτος αυτοσχεδιασμός σημαία τους! Καμία εμπορική, ναυτιλιακή, ναυταθλητική, τουριστική δραστηριότητα, ούτε καν ο Άγιος Ανδρέας λαμβάνεται υπόψη τους!

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top