Στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας σε θέμα που αφορά τα προβλήματα ψυχικής αναπηρίας στην περιοχή, ο Αντώνης Χαροκόπος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε γενικό πλαίσιο, υστερεί σε μεγάλο βαθμό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και είναι έκδηλη η ανάγκη ίδρυσης νέων δομών”.
Αναλυτικά:
Κ. Πρόεδρε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση όπως επίσης τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε- Δυτικής Ελλάδα», κ. Κωνσταντίνο Καρπέτα να φέρει προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Αχαΐα αλλά και οπόσο γνωρίζουμε όλη η Περιφέρειά μας σε θέματα ψυχικής υγείας.
Τα οποία αναδεικνύουμε ως Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς.
Πρόκειται για χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους τα άτομα με ψυχική αναπηρία στην Περιφέρεια μας καθώς εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε μονάδες ιατρικής φροντίδας, με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στη μείωση των περιστατικών εκούσιας και ιδιαίτερα ακούσιας νοσηλείας.
Συγκεκριμένα, από την χαρτογράφηση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο 12ο Φόρουμ Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο συμπεραίνουμε ότι:
• Την δεδομένη στιγμή, η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό των περιστατικών με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και να λειτουργεί μόνιμα με την ύπαρξη των «ράντζων» επί καθημερινής βάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς και τις συνθήκες νοσηλείας ενώ δυσχερής είναι η κατάσταση και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
• Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε γενικό πλαίσιο, υστερεί σε μεγάλο βαθμό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και είναι έκδηλη η ανάγκη ίδρυσης νέων δομών όπως
ψυχιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας, στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό.
• Δημιουργία Δομής έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση.
• Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας/Ψυχικής Υγείας στο Αίγιο.
• Συνέχιση λειτουργίας Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στην Πάτρα – Αγρίνιο και ίδρυση νέων Μονάδων που θα καλύψουν όλη την Αχαία και τις ανάγκες στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
• Δημιουργία Οικοτροφείου και κινητής μονάδας για άτομα με άνοια.
• Ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας/Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών και Εφήβων στην Πάτρα.
• Λειτουργία Ιατρείων Ψύχωσης και στις τρεις περιφερειακές ενότητες ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη ανάπτυξης ξενώνων και οικοτροφείων.
• Μεγάλο επιπλέον ζητούμενο είναι η στελέχωση των Κλινικών και των Δομών Ψυχικής Υγείας όπου εντοπίζονται ελλείψεις καθώς όλες στο σύνολό τους δέχονται πιέσεις καθημερινά.
Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως το μείζον πολιτικό όργανο αυτοδιοίκησης πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος, να εισακούει τα αιτήματα των φορέων και των οργανώσεων και να παρέμβει προς τα αρμόδια Υπουργεία, με γνώμονα την αξιοπρεπή διαβίωση και τη στήριξη των ατόμων με ψυχική αναπηρία και των οικογενειών τους.
Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων
Χαροκόπος Αντώνης