ΑΠΕ: Ο νέος «μαύρος χρυσός» στην Πελοπόννησο -O Δυτικός Διάδρομος “σταμάτησε” στη Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων

Facebook
Twitter
Την Παρασκευή 21/10 στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ ο εκνευρισμός ήταν έντονος. Για πρώτη φορά το Υπουργείο, με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική δημοπρασία για άδειες νέων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο στα πρότυπα του «εξοικονομώ» (εξάντληση μέχρι κάλυψης της δημόσιας προσφοράς), αλλά προφανώς έχασε το μέτρημα!

Για 215 άδειες από νέες μονάδες φωτοβολταικών (το μέγιστο 400 Κιλοβάτ η κάθε μία), μεμιάς κατατεθήκαν 600 αιτήσεις, αρκετές από Αχαΐα και Ηλεία.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 12:30 μμ. και μέσα σε 20’ είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις για τα διατιθέμενα 86 Μεγαβάτ, συν 172 ακόμη αιτήσεις που κρίθηκαν επιλαχούσες.
Δύο χρόνια μετά την εγκατάλειψη των ερευνών για αέριο και υδρογονάνθρακες σε Νότια Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, οι ΑΠΕ μοιάζουν να είναι το νέο Eldorado καθώς η πίεση για «καθαρή ενέργεια» έως το 2030, ο πόλεμος και το ράλι τιμή του φυσικού αερίου, άνοιξαν πεδίο δόξης λαμπρό στους χρυσοθήρες – επενδυτές!

σκρεκας
Πριν από λίγα 24ωρα η χώρα μας, για ένα 24ωρο, κάλυψε όλες τις ανάγκες της μέσα από ΑΠΕ! Καθόλου τυχαία ο, εικονιζόμενος, υπουργός Ενέργειας, αφού συγκάλεσε (24/10) κοινή σύνοδο υπουργών Δυτικών Βαλκανίων (φωτογραφία) κατέθεσε την πρόταση για ενεργειακό διάδρομο «πράσινης ενέργειας» από Ελλάδα προς Αυστρία και Νότιο Γερμανία.
Καθόλου τυχαία και ο Γερμανός Καγκελάριος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν την Πέμπτη (27/10) την ενεργειακή συνεργασία και διασύνδεση των δύο χωρών

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη είναι μια υπόθεση δύσκολη, στην κρίσιμη ώρα, κάπου θα σκαλώσει! Για παράδειγμα στην αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει επαρκή «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο για ΑΠΕ. Και κατά τον τελευταίο διαγωνισμό που έγινε για μικρά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, ήταν εν γνώσει όλων ότι το δίκτυο είναι ήδη κορεσμένο και δέχεται υπερβάλλουσα πίεση.
Τα… δεσμά για πολλές μικρές αλλά και, το σημαντικότερο, αρκετές μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, κρατούν μερικές… μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα οι οποίες διέκοψαν το έργο του Δυτικού Διαδρόμου Υπερύψηλης Τάσης, μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη με τον ΑΔΜΗΕ. Για τον Δυτικό Διάδρομο ξοδεύτηκαν 110 εκατ. ευρώ αλλά δεν βρέθηκε ακόμη τρόπος για να παρακάμψουμε τη Μονή!

14 1 e1667295846978

 

 

 

Aπό την έντυπη έκδοσης της “Πολιτείας” της 31.10.2022

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top