ΑΠΕ: Στις 15 Νοεμβρίου η δίκη για το σήριαλ με τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Facebook
Twitter
fotovoltaika01-768x426

Τον γολγοθά τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό για τα 400άρια σε Κρήτη και Πελοπόννησο με την κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας να παραμένει μετέωρη για περισσότερα από δύο χρόνια.

Την ώρα που ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει επιστολές στους δικαιούχους για να ανανεώσουν τις εγγυητικές, στις 15 Νοεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει εναντίον της απόφασης του Διαχειριστή και της ΡΑΑΕΥ να συνεχιστεί ο διαγωνισμός ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Στέλιος Λουμάκης, με την οποία συνεκδικάζονται οι προσφυγές και άλλων ιδιωτών που δεν κατάφεραν να προκριθούν επικαλούμενοι την κατάρρευση του συστήματος.

Όπως τονίζει στο «newmoney» ο επικεφαλής του ΣΠΕΦ, η απόφαση αυτή η οποία εκδικάζεται εξ αναβολής της δίκης που είχε προσδιοριστεί τον περασμένο Ιούνιο αποτελεί κλειδί για την έκβαση του διαγωνισμού καθώς έχει ακυρωτικό χαρακτήρα και θα κρίνει αν θα προχωρήσει ή όχι ο διαγωνισμός.

Η πολύμηνη αναμονή λειτουργεί σε βάρος όσων κατάφεραν να πάρουν αύξοντα αριθμό καταχώρησης και να περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η χορήγηση των όρων σύνδεσης. Σήμερα, με εξαίρεση την περιοχή των Κυκλάδων που οι όροι σύνδεσης έχουν δοθεί στους δικαιούχους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό (χωρίς παρατράγουδα), η χορήγηση της δημοπρατούμενης ισχύ των 86 MW για τα δίκτυα της Πελοποννήσου και των 140 MW για την Κρήτη έχει εκτροχιαστεί λόγω τεχνικών και άλλων προβλημάτων. Όσοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών κατήγγειλαν παρατυπίες, οι οποίες πάγωσαν το διαγωνισμό με παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η ΡΑΑΕΥ προχώρησε πριν περίπου 1,5 χρόνο στην διερεύνηση της υπόθεσης και στην εκπόνηση πορίσματος χωρίς όμως να αποφαίνεται για την τύχη του διαγωνισμού. Εναντίον της προσέφυγε με ενδικοφανή προσφυγή ο κ. Λουμάκης καθώς η Αρχή επέβαλλε πρόστιμο 1 εκατ. στον ΔΕΔΔΗΕ επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο διαγωνισμό με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων χωρίς όμως να αποφαίνεται για την συνέχιση ή την διακοπή της διαδικασίας. Επομένως η προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο του κ. Λουμάκη στρέφεται αφενός κατά του ΔΕΔΔΗΕ αφετέρου και κατά της ΡΑΑΕΥ που ενώ τιμώρησε τον Διαχειριστή δεν πήρε θέση για το διαγωνισμό.

Τα απόνερα αυτής της διαδικασίας πληρώνουν σήμερα οι επιτυχόντες καθώς καλούνται να παρατείνουν τις εγγυητικές τους που πλέον έχουν λήξει και να επωμιστούν το ανάλογο κόστος, διαφορετικά ο ΔΕΔΔΗΕ τους προειδοποιεί ότι καταπίπτουν.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση των εξελίξεων, επιπλέον των εγγυητικών οι επενδυτές που δεν έχουν δική τους γη επωμίζονται το κόστος των μισθωμάτων που έχουν συνάψει για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά. Αντίστοιχο όμως κόστος προκαλείται και για εκείνους που η γη τους ανήκει καθώς η πολύμηνη δέσμευσή της τους στερεί έσοδα από μισθώματα που θα είχαν συνάψει για καλλιέργειες. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών επισημαίνουν ότι για να γλιτώσουν το τραπεζικό κόστος που επιβάλλει εγγυήσεις (collateral) για την ανανέωση της εγγυητικής έχουν απευθυνθεί σε ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλοντας επιτόκιο 5%. Η μόνη διευκόλυνση που φαίνεται να τους παρέχει σε πρώτη φάση ο Διαχειριστής είναι η προσκόμιση εγγυητικής διάρκειας αντί για δύο έτη, μόνο για ένα.

Ακόμη και αν η υπόθεση δεν πάρει άλλη αναβολή και εκδικαστεί στις 15 του Νοέμβρη, η απόφαση δεν θα εκδοθεί πριν από το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που παρατείνει την αγωνία των επενδυτών αλλά και την αβεβαιότητα για τον επίδικο διαγωνισμό.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top