ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άπιαστο όνειρο» για οικογένειες και φοιτητές το… λογικό ενοίκιο

enoikiastirio 2615251
Απελπισία πιάνει τους πολίτες που αναζητούν ένα διαμέρισμα με ένα ενοίκιο που να μην «γονατίζει» το πορτοφόλι τους.

Απεγνωσμένα ψάχνει… αλλά δεν βρίσκει. Ρίχνει μια ματιά στα αναρτημένα κίτρινα χαρτάκια και δεν πιστεύει στα μάτια της.

Κι ό,τι βρίσκει… η τιμή ολοένα και να ανεβαίνει.

Όνειρο θερινής νυκτός έχει μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο η εύρεση σπιτιού για την Ρένα Τσολακίδου, μητέρα δύο παιδιών.

«Έχουμε πάνω από χρόνο που ψάχνουμε. Είμαστε μια οικογένεια με δύο παιδιά στην εφηβεία και πλέον δεν μας χωρά το σπίτι και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 υπνοδωμάτια» αναφέρει η ίδια.

Από πέρσι το καλοκαίρι ψάχνει μεγαλύτερο σπίτι για τα παιδιά που μεγάλωσαν και θέλουν ξεχωριστά δωμάτια. Οι προσπάθειες της όμως είναι άκαρπες.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Έχουμε δει τριάρια από 550 ευρώ μέχρι και 800 ευρώ» προσθέτει.

Αλλά και 800 ευρώ να δώσει σε ενοίκιο δεν πρόκειται να μείνει σε κάποια πολυτελή μεζονέτα αλλά σε τριάρι πολυκατοικίας του ’80.

«Το σπίτι ήταν απαράδεκτο. Τι 650 ευρώ; Το μπάνιο μύριζε μούχλα αυτό για να φτιαχτεί θέλει τουλάχιστον 4.000» εξηγεί.

Η Ρένα όμως ακούραστη συνεχίζει το σαφάρι αναζήτησης. Δεν προλαβαίνει να μπει και ξαναβγαίνει μόλις ακούει την τιμή του ενοικίου. Με απόγνωση θα καλέσει τον σύζυγο της να του ανακοινώσει τα δυσάρεστα.

«Είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Σκέψου είναι 600 ευρώ, είναι +600 το ενοίκιο μπροστά, +το κόστος μετακόμισης, +τα μερεμέτια, θέλουμε τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Δεν πάω σε καμιά βίλα καλύτερα» δηλώνει.

«Το να βρει οικογένεια σπίτι 60-100 τμ στα 600 ευρώ είναι Γολγοθάς. Μόνο το 20% των διαθέσιμων σπιτιών είναι στα 600 ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος του  Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Τζόκερ» η εύρεση φοιτητικής στέγης

Αν για μια τετραμελή οικογένεια η εύρεση σπιτιού είναι δύσκολη εξίσωση, για έναν φοιτητή η γκαρσονιέρα κάτω των 300 ευρώ είναι, όπως μας λένε, τζόκερ.

Η Μυρσίνη Αναστασούλη  είναι στο τρίτο έτος της ΑΣΟΟΕ αλλά και στον τρίτο χρόνο που μάταια προσπαθεί να βρει ένα οικονομικό σπίτι.

Στην καρδιά της Αθήνας, όπου και να κοιτάξει δεν βρίσκει σπίτι με ενοίκιο κάτω των 500 ευρώ. Ένα κόστος που όπως μας λέει είναι αβάσταχτο για οποιοδήποτε φοιτητή έρχεται να σπουδάσει από επαρχία όπως εκείνη.

Ενδεικτικά για μια γκαρσονιέρα 28τμ στην Καλλιθέα σε πολυκατοικία του ’75 ο φοιτητής καλείται να πληρώσει 300 ευρώ ενώ στου Ζωγράφου σε ένα σπίτι 16 τ.μ. θα πληρώσει ενοίκιο 200 ευρώ το μήνα.

«Τη φετινή χρονιά 9 στις 10 φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα διατίθενται προς μίσθωση με ενοίκιο πάνω από 300€. Το κέντρο Αθήνας το 57% των διαθέσιμων ακινήτων είναι από 301-450 ευρώ, στα δυτικά προάστια 48% 301-500 ευρώ και στα νότια προάστια 67% από 401 ευρώ – 500 ευρώ» αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Εκτός από τις τιμές ενοικίου αυξήθηκαν και οι φοιτητές που αναζητούν φοιτητική στέγη καθώς, εκτός από τους πρωτοετείς σπίτι αναζητούν και δευτεροετείς που δεν νοίκιασαν σπίτι εξαιτίας της πανδημίας.

You may also like

Comments are closed.