ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aποφυλάκιση Λιγνάδη: “Καλός πολίτης” γράφει εξαγριωμένος ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης!

drosaki mpourdoumis
Την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού θα περάσει το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος εξασφάλισε το ποσό των 30.000 ευρώ που όρισε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως εγγύηση για την αποφυλάκιση του.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο ανηλίκων αγοριών το 2015, συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης και γύρω στο μεσημέρι, όπως εκτιμάται, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να υπογραφεί το αποφυλακιστήριο και ο επί 17 μήνες προσωρινά κρατούμενος να βγει από τον Κορυδαλλό όπου είχε μεταφερθεί από το κατάστημα κράτησης Τρίπολης τον περασμένο Φεβρουάριο ενόψει της έναρξης της δίκης του για τέσσερις βιασμούς.

Το δικαστήριο χθες μετά την καταδίκη του 58χρονου καλλιτέχνη αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του, με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης. Η μειοψηφία του δικαστηρίου , δύο ένορκοι και μία δικαστής, έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στον καλλιτέχνη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση

Το θέμα Λιγνάδη μονοπωλούσε χθες, επί ώρες ολόκληρες, το ενδιαφέρον των χρηστών των social media με την πλειοψηφία να επιδοκιμάζει την καταδικαστική απόφαση εναντίον του αλλά και να αιφνιδιάζεται δυσσάρεστα, λίγο αργότερα, από την ανακοίνωση της αποφυλάκισής του μέχρι το Εφετείο.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι βιαστής. Το ίδιο δικαστήριο του δίνει το ελεύθερο να είναι βιαστής» έγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς ενώ ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης σχολίασε ειρωνικά και εμφανώς απογοητευμένος από την αποφυλάκιση του Λιγνάδη: «Καλός πολίτης!»

Η σύζυγός του Λένα Δροσάκη έγραψε: «Θέλει τεράστια προσπάθεια να βάλεις μαζί στην ίδια πρόταση το “ένοχος για βιασμό 2 αγοριών” και το “ελεύθερος”».

Ο Πασχάλης Τσαρούχας, Πρόεδρος, μέχρι προσφάτως του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ ο οποίος παρέδωσε στην ειααγγελία όλες τις καταγγελίες που έγιναν στο πλαίσιο του #MeToo  επέλεξε να εκφράσει τα συναισθήματά του για την προσωρινή αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη με τις παρακάτω λέξεις: «Αηδία.Ντροπή. Όχι απελπισία παιδιά.»
Και ο γνωστός στιχουργός Γεράσιμος Ευαγγελάτος όμως επέλεξε να εκφράσει δημοσίως την έντονη δυσφορία του σχετικά με την απόφαση της αποφυλάκισης: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική δικαιοσύνη που ακόμη μια φορά κατάφερε το ακατόρθωτο: η λέξη «ελεύθερος» να ακούγεται πιο ντροπιαστική κι από το «ένοχος». Και το χειρότερο; Ποιος στ’ αλήθεια έπεσε απ’ τα σύννεφα;»

 

 

 

 

Οι αλλαγές του 2019 στον Ποινικό Κώδικα που ευνόησαν τον Λιγνάδη

Να σημειώσουμε εδώ πως η δυνατότητα αναστολής της ποινής φυλάκισης προβλεπόταν από την σχετική τροποποίηση του ποινικού κώδικα που έγινε τον Ιουλίο του 2019 στην οποία συμπεριλαμβάνονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σεξουαλικής φύσεως όπως, για παράδειγμα, τη μείωση στα 15 έτη του ορίου ανηλικότητας για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της αποπλάνησης. Δηλαδή η σεξουαλική επαφή ενηλίκου με ένα παιδί μεταξύ 14 και 15 ετών προβλεπόταν να διώκεται ως πλημμέλημα! Με την εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, το Φθινώπορο του 2021, αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο για τα εγκλήματα που αφορούν σε ανήλικους ενώ πλέον προβλέπεται, για πρώτη φορά, και η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Οι αποφάσεις που αφορούν στον  Δημήτρη Λιγνάδη, τόσο η ποινή όσο και ανασταλτικός χαρακτήρας της μέχρι το Εφετείο,  ωστόσο, εμπίπτουν χρονικά στις προ τελευταίων τροποποιήσεων διατάξεις.

You may also like

Comments are closed.

δικαστηριο ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή στα Χανιά για τον καταδικασμένο για ασέλγεια, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου – Το “παίζει” άρρωστος αλλά γυρνάει στην πόλη και διασκεδάζει καταγγέλλουν

Αγανάκτηση και οργή προκάλεσε η τρίτη αναβολή της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης ασέλγειας ...