
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η προ ημερών επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη στην «Πολιτεία» για τις καθιερωμένες ευχές λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, αποτέλεσε ευκαιρία και για μια είδηση που πρέπει να αναδειχθεί έντονα και να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους του τοπικού εμπορίου προς όφελος τους.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφορικά με την κίνηση των εορτών στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης και με το ότι ενώ εκφράζονται παράπονα υποτονικότητας, εν τούτοις οι διαδικτυακές αγορές καλπάζουν και ταυτόχρονα η κίνηση σε εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση και σε τουριστικούς προορισμούς, αγγίζει «κόκκινο».
Από την πλευρά του ο Π.Δ.Ε. τάχθηκε υπέρ της ανάγκης, οι επαγγελματίες να ακολουθήσουν την εποχή. Να κατακτήσουν τις νέες νοοτροπίες των καταναλωτών, ιδίως των νέων, και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και τους ευρύτατα «ανοιχτούς» ορίζοντες που αυτή τους εξασφαλίζει.
Αλλά αμέσως μετά έκανε και την βαρυσήμαντη και εξόχως αξιοπρόσεκτη αποκάλυψη: Ότι στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει για να φέρει πιο κοντά τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής με τους πολίτες, είναι δεν είναι μόλις 100 οι επιχειρήσεις απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα που έχουν ενταχτεί!
«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό» ρώτησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκφράζοντας την εύλογη και συνάμα απολύτως αυτονόητη και κατανοητή απορία του. «Σημαίνει ότι παρέχεις μια τέτοια δυνατότητα απολύτως μηδενικού κόστους, το παρέχει η Περιφέρεια μας αυτό, αλλά δυστυχώς είναι λίγοι εκείνοι που σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν».
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ
Δεν παρέλειψε μάλιστα να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο και να μπει στη συγκεκριμένη εφαρμογή για να μην την δείξει. Και να μας αποδείξει το πόσο λίγες είναι οι επιχειρήσεις που φρόντισαν να θέσουν υπό αξιοποίηση αυτό το «εργαλείο».
Πατάς την κατηγορία που θέλεις (εστίαση, εμπορικά ανά κατηγορία προϊόντος, άλλες υπηρεσίες κ.λπ.) και βγαίνουν μπροστά σου οι επωνυμίες καταστημάτων, με το καθένα να σε οδηγεί απευθείας στην ιστοσελίδα κάθε επιχειρήσεις και στα προϊόντα του.
Σκεφθείτε λοιπόν τι θα γινόταν αν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας αξιοποιούσαν αυτή τη δυνατότητα για να φθάσουν στον καταναλωτή μέσω του ίντερνετ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
«Είναι κάτι που οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να κάνουν. Να στραφούν, δηλαδή, προς την τεχνολογία που σου δίνει κάτι σίγουρο και δεδομένο», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης. Με άλλα λόγια, έδωσε απάντηση στην απορία που πολλοί διατυπώνουν.
Το πώς είναι δυνατόν από την μια να βλέπουμε στις γιορτές λίγο κόσμο να κυκλοφορεί με τσάντες εμπορικών στο δρόμο και να θεωρούμε πως δεν ψωνίζουν αλλά από την άλλη οι ηλεκτρονικές πωλήσεις να καταγράφουν τζίρους ρεκόρ. Κερδίζοντας μεγάλο μερίδιο του καταναλωτικού κοινού το οποίο επισκέπτεται καταστήματα μόνο για πολύ εξειδικευμένα είδη.
ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ…
Είναι κάτι άλλωστε που η «Πολιτεία» είχε επισημάνει με ρεπορτάζ της πριν από δύο εβδομάδες, χαρακτηρίζοντας κρίσιμης σημασίας την ανάγκη να αντιληφθεί η πλειονότητα των πατρινών εμπόρων ότι πρέπει να επενδύσουν στα e-shop και να στρέψουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους προς τα εκεί, προσελκύοντας μέσω του διαδικτύου τους πελάτες κάθε ηλικίας.
Διότι έτσι εξηγείται που πολλοί έμποροι παραπονούνται ότι δεν μπαίνει κόσμος στα μαγαζιά (και λένε αλήθεια) αλλά ταυτόχρονα τα μπουζουξίδικα είναι γεμάτα και σε εκδρομικούς προορισμούς δεν έπεφτε «καρφίτσα».
Και κυριότερο και πιο σημαντικό; Ότι σε όλη την περίοδο των εορτών, στα υποκαταστήματα των ταχυμεταφορών (κούριερ) σχηματίζονταν ουρές ατελείωτες από νέες και νέους αλλά ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας (30αρηδες και 40ρηδες) που περίμεναν να παραλάβουν δέματα με είδη ρουχισμού, κι όχι μόνον, που είχαν αγοράσει από e-shop καταστημάτων άλλων περιοχών!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ” ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ:
Έχει ξεκινήσει και λειτουργεί από τα μέσα του 2022 η πύλη προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εντάσσεται στα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήθηκαν με αφορμή το 2021 για την ιστορική ανάδειξη του τόπου.
Πρόκειται για ένα σύστημα ξενάγησης που αναπτύχθηκε για να αντέχει στο χρόνο και αποτελεί χρήσιμο οδηγό για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Δυτική Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει σημεία ενδιαφέροντος, ενώ στην ενότητα «Φιλοξενία» συμπεριλαμβάνονταιπληροφορίες για επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης και εμπορικές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι επισκέπτες. Το υλικό διαρκώς εμπλουτίζεται.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των 50 και πλέον σταθμών λειτουργίας σε σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι διαθέσιμες οι εφαρμογές του «ξεναγού» για συσκευές android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.dynacomp.wg2021&hl=el&gl=US
και για ios:
https://apps.apple.com/gr/app/western-greece-2021/id1599079209?l=el
https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/2021-08-05-20-52-8
Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας: