ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο ΜέΡΑ25» – Βαριές καταγγελίες από στελέχη και βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα Βαρουφάκη

varoufakis mera25
«Ο αυταρχισμός και η έφεση προς τον εξουσιασμό επί του άλλου ήταν και είναι πάντα διάχυτοι σε καπιταλιστικές, πατριαρχικές κοινωνίες. Τα μέλη του ΜέΡΑ25 υποχρεούνται -ώστε να αλλάξουμε τον κόσμο και να απελευθερώσουμε τους συνανθρώπους μας- να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση εναντίον κάθε μορφής αυταρχικής, πατριαρχικής, εξουσιαστικής συμπεριφοράς εντός των οργάνων του κόμματος». Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το καταστατικό του ΜέΡΑ25. Αν τα κόμματα κρίνονται και με βάση την τήρηση του καταστατικού τους, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ήδη αποτύχει.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Με αποκλειστικές δηλώσεις τους στη Realnews, δύο κορυφαία στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, η πλέον ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου και ο τέως στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη, Νίκος Καραμπάσης, τινάζουν στον αέρα το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΜέΡΑ25, ενώ οι καταγγελίες περί σταλινικού κόμματος από άλλα στελέχη που αποχώρησαν επιβεβαιώνουν ότι τα λόγια του Γ. Βαρουφάκη είναι έπεα πτερόεντα.

Κωνσταντίνα Αδάμου: «Δεν σεβάστηκαν ούτε την εγκυμοσύνη μου»

Η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Αδάμου, η πρώτη που αποχώρησε από το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, μιλά στην «R» κάνοντας λόγο για «κατ’ επίφαση προοδευτικό κόμμα». Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικές πρακτικές, «το αντίθετο ενίοτε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δηλώνοντας πως στο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη έγινε μάρτυρας της «ενός ανδρός αρχής» και της αίσθησης ότι όλοι θα πρέπει να συμφωνούν με αυτόν, ο οποίος θεωρείται «αυθεντία», των έντονων ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και της αίσθησης ότι κάποιοι είναι λιγότερο ικανοί, γι’ αυτό και μπορεί κανείς να τους κοροϊδεύει. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι, όμως, και η καταγγελία της Κ. Αδάμου για σεξιστικού χαρακτήρα επιθέσεις την περίοδο που ήταν έγκυος. «Τι θα γίνει; Θα είμαστε εμείς εδώ και εσύ θα γεννοβολάς;», υποστηρίζει ότι της είπε ωρυόμενος άνδρας στέλεχος του κόμματος, προτρέποντάς την παρουσία τρίτων, μεταξύ αυτών και του γραμματέα του κόμματος, να μείνει στο σπίτι της και να δώσει τη θέση της στον επόμενο.

Η Κ. Αδάμου θυμάται, επίσης, το πρώτο συμβούλιο βουλευτών, στο οποίο παραβρέθηκαν περί τα 15 πρόσωπα, που κανείς δεν ήξερε, και έκαναν αυθαίρετα κουμάντο. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να ρώτησε ποιοι θα ψηφίσουν με πολιτικό και ποιοι με θρησκευτικό όρκο, με την ίδια να επιφυλάσσεται να απαντήσει δύο ημέρες μετά, ενώ τρεις συνάδελφοί της δήλωσαν την ίδια ώρα ότι θα ορκίζονταν με θρησκευτικό όρκο. Την ημέρα της ορκωμοσίας, όμως, ο γραμματέας της Κ.Ο. ανακοίνωσε ότι «θα ψηφίσετε όλοι με πολιτικό όρκο», σε μια κίνηση πρωτοφανούς καταπάτησης του δικαιώματος ακόμα και στην ανεξιθρησκία.

Νίκος Καραμπάσης «Αλήτικο περιβάλλον»

Ο Ν. Καραμπάσης, κατά γενική ομολογία όσων παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα, υπήρξε ο άνθρωπος που με την επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική του στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2019 κατάφερε ένα μικρό θαύμα. Αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Μιλώντας στην «R», o Ν. Καραμπάσης επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της κ. Αδάμου και της κ. Αδαμοπούλου για τοξικό και αντιδημοκρατικό περιβάλλον γύρω από τον Γ. Βαρουφάκη.

«Οι δύο βουλευτίνες που αποχώρησαν μετά από μένα, οι κυρίες Αδάμου και Αδαμοπούλου, μίλησαν δημόσια και περιέγραψαν μια αποπνικτική κατάσταση και ατμόσφαιρα, που διαμορφωνόταν από ένα τοξικό, αντιδραστικό, καταπιεστικό, αντιδημοκρατικό, ανελεύθερο και σε πολλές εκφάνσεις του αλήτικο περιβάλλον. Με bullying και mobbing. Με βρισιές, που βασικά χαρακτηρίζουν όσους τις εκστόμιζαν, όπως έγινε και με τον κ. Χατζηνικολάου. Αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν ‘‘άλλες ατζέντες και προτεραιότητες’’, που, σε συνδυασμό με το αρρωστημένο κλίμα που περιέγραψαν οι βουλευτίνες, αλλά και πολλά άλλα στελέχη με δημόσιες τοποθετήσεις τους, με ανάγκασαν να αποχωρήσω. Παρά τις προειδοποιήσεις που είχα απευθύνει και εγγράφως».

You may also like

Comments are closed.