Τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμοποιούνται σχεδόν από πάντα ως πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που μπορεί να κρατήσει όλο το χρόνο. Υπάρχουν αναφορές ότι οι Πέρσες και οι Άραβες απολάμβαναν αποξηραμένα βερίκοκα πριν από χίλια και πλέον χρόνια. Στη Βόρεια Αμερική, τα αποξηραμένα κεράσια και τα βατόμουρα αποτελούσαν πολύτιμο εφόδιο για τα μακρινά ταξίδια τον 19ο αιώνα. Είτε μπαίνουν σε συνταγές είτε τρώγονται μόνα τους, τα αποξηραμένα φρούτα είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.
Είναι όμως υγιεινά; Για να απαντήσουμε σε αυτό, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα διατροφικά στοιχεία των αποξηραμένων φρούτων.
Διατροφικές πληροφορίες
Η γκάμα των αποξηραμένων φρούτων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τεράστια και κάθε είδος έχει διαφορετικό θρεπτικό προφίλ.
Θερμίδες: 480
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο 126 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 8 γραμμάρια
Ζάχαρη: 106 γραμμάρια
Σε γενικές γραμμές, τα πιο συνηθισμένα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αποξηραμένα φρούτα είναι:
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Ασβέστιο
Σίδηρος
Κάλιο
Για παράδειγμα, οι σταφίδες είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και σίδηρο. Τα δαμάσκηνα, από την άλλη, έχουν περισσότερη βιταμίνη Α.
Αποξηραμένα φρούτα: Πιθανά οφέλη για την υγεία
Τα μικροθρεπτικά συστατικά στα αποξηραμένα φρούτα έχουν συνδεθεί με διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι γλυκές αυτές λιχουδιές δεν είναι κενές θερμίδες.
Υγεία των ματιών
Οι βιταμίνες C και Α έχει αποδειχθεί ευεργετικές για την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης του καταρράκτη. Η βιταμίνη C έχει επίσης συσχετιστεί με την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών οστών, ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να προλάβετε την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Ένα αποξηραμένο φρούτο που περιέχει εξαιρετική ποσότητα ασβεστίου είναι το ακτινίδιο.
Υγιής εγκυμοσύνη
Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός χρειάζεται μεγάλες ποσότητες σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε περισσότερο από το συνηθισμένο. Δοκιμάστε αποξηραμένα βερίκοκα για σίδηρο, καθώς ένα φλιτζάνι προσφέρει τη σεβαστή ποσότητα των 3,5 mg.
Πιθανοί κίνδυνοι των αποξηραμένων φρούτων
Για σχεδόν κάθε είδος αποξηραμένων φρούτων εκεί έξω, οι ανησυχίες για την υγεία προέρχονται από τις υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, υδατανθράκων και θερμίδων που περιέχουν. Όταν αποξηραίνετε φρούτα, συγκεντρώνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους σε μια μικρότερη συσκευασία. Αυτό σημαίνει ότι τρώτε λιγότερα αποξηραμένα φρούτα κατά βάρος για να φτάσετε στο ίδιο θερμιδικό όριο με τα φρέσκα φρούτα.
Αύξηση βάρους
Ενώ τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή. Στα φρέσκα φρούτα, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνοδεύεται από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Και οι δύο αυτοί παράγοντες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα, καταναλώνοντας έτσι συνολικά λιγότερες θερμίδες.
Προβλήματα διαβήτη
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέχουν τα αποξηραμένα φρούτα. Όλα τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος γευμάτων σας. Ειδικά τα αποξηραμένα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε μικρές μερίδες.