ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «θησαυρούς και μυστικά» μέσα σε βυθισμένο ναό στα ανοιχτά της Αιγύπτου

egypt sunken temple discoveries min 768x566 1
Κατά την εξερεύνηση ενός καναλιού στα ανοικτά της Αιγύπτου, μια ομάδα ενάλιας αρχαιολογίας ανακάλυψε έναν βυθισμένο αρχαίο ναό και ένα ιερό γεμάτο θησαυρούς που συνδέονταν με τον θεό Άμμωνα και τη θεά Αφροδίτη.

Ο ναός, ο οποίος κατέρρευσε εν μέρει κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ., χτίστηκε αρχικά για τον θεό Άμμωνα. Ο συγκεκριμένος θεός ήταν τόσο σημαντικός, που οι φαραώ πήγαιναν στον ναό «για να λάβουν από τον ανώτατο θεό του αρχαίου αιγυπτιακού πανθέου τους τίτλους της εξουσίας τους ως παγκόσμιοι βασιλείς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM).

Στην περιοχή οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης υπόγειες κατασκευές που υποστηρίζονταν από «καλά διατηρημένους ξύλινους στύλους και δοκούς» οι οποίοι χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

«Είναι εξαιρετικά συγκινητική η ανακάλυψη τέτοιων ευαίσθητων αντικειμένων, τα οποία διατηρήθηκαν ανέπαφα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Φρανκ Γκόντιο, πρόεδρος της IEASM και ενάλιος αρχαιολόγος που ηγήθηκε των ανασκαφών.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «θησαυρούς και μυστικά» μέσα σε βυθισμένο ναό στα ανοιχτά της Αιγύπτου
(European Institute for Underwater Archaeology)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανατολικά του ναού, ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, στο οποίο βρέθηκαν πολλά χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

«Αυτό καταδεικνύει ότι οι Έλληνες στους οποίους επιτράπηκε να εμπορεύονται και να εγκαθίστανται στην πόλη κατά την εποχή των Φαραώ της δυναστείας των Σαϊτών (688 – 525 π.Χ.), είχαν τα ιερά τους στην περιοχή», έγραψαν οι αρχαιολόγοι.

Στο ιερό βρέθηκαν και ελληνικού τύπου όπλα που αποκαλύπτουν την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων στην περιοχή οι οποίοι συμμετείχαν στην προστασία του βασιλείου στις εκβολές του ποταμού Νείλου.

You may also like

Comments are closed.