ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Επιστρατεύονται… δορυφόροι για σωστό πότισμα και εξοικονόμηση νερού

Facebook
Twitter
filias ardeysi

Η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζεται σε δύο τομείς: Μακροπρόθεσμα με έργα εκσυγχρονισμού και βραχυπρόθεσμο με δορυφόρους και ειδικά μηχανήματα για real time παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ακολουθώντας πιστά το ρητό που λέει ότι… «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», από τώρα επιχειρεί να βάλει το «νερό στ’ αυλάκι» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, για την επαρκή και χωρίς προβλήματα άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής.

Θυμόμαστε όλοι όταν στις αρχές φθινοπώρου η αγωνία έφθασε στο κόκκινο εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που έθετε εν κινδύνω τις καλλιέργειες, καθώς το νερό του φράγματος Πηνειού δεν έφθανε για να ποτιστούν όλα τα χωράφια. Κι αυτό, διότι τότε αναδείχθηκε, με απόλυτη σαφήνεια, πως η πηγή του κακού δεν ήταν άλλη από την μέχρι σήμερα αλόγιστη χρήση νερού για άρδευση. Άρδευση που γινόταν – και γίνεται – με τρόπο ανεύθυνο και με απαρχαιωμένα συστήματα ποτίσματος, που οδηγούν τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται ανεκμετάλλευτες στη… θάλασσα!

Ευτυχώς, πάνω που καθομολογούσαμε όλα τα παραπάνω, τελικά έβρεξε και το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι παρόν σε ενεστώτα χρόνο κι ότι δεν θα απασχολήσει ξανά, απ’ την άνοιξη προς την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό λοιπόν επιδιώκει να προλάβει τώρα η Π.Δ.Ε. που έχει εισέλθει σε έναν οργασμό ενεργειών για να εξασφαλίσει λύσεις τόσο σε μακροπρόθεσμο, όσο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Στο πρώτο σκέλος, (μακροπρόθεσμα), προετοιμάζει το έδαφος για να εφαρμοστούν πιο σύγχρονα και καινοτόμα συστήματα ποτίσματος. Επιταχύνονται οι διαδικασίες σε έργα που δημοπρατούνται ή θα δρομολογηθούν και θα έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης και την μετατροπή των δικτύων από ανοικτά σε κλειστά. Προσπάθεια που θα διασφαλίσει την μέγιστη εξοικονόμηση νερού. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται επιπρόσθετα μικρά ή μεγάλα έργα για τα οποία γίνονται ήδη μελέτες, ώστε να διεκδικηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια που αναμένονται τους επόμενους μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο Α. ΦΙΛΙΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ «ΒΗΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

«Στόχος μας να μην είναι εξαρτώμενες οι αρδευτικές ανάγκες»

«Στόχος μας είναι να εκσυγχρονιστούμε για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα και να μην είναι εξαρτώμενες οι αρδευτικές μας ανάγκες. Και για αυτό εργαζόμαστε ήδη εδώ και καιρό», δηλώνει στην «Πολιτεία» ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Φίλιας. Αφού ενημερώνει για όσα συμβαίνουν για τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό της άρδευσης, αναλύει και τα «βήματα» που γίνονται σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, που είναι δηλαδή, άμεσα εφαρμόσιμα. Και φέρνουν όντως μια μικρή «επανάσταση» στα όσα μέχρι σήμερα ξέραμε! Πρώτα απ’ όλα, η Π.Δ.Ε. εξασφαλίζει την on line παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού στο Φράγμα του Πηνειού. Αυτό, όπως λέει ο κ. Φίλιας, επιτυγχάνεται μέσα από την αξιοποίηση μηχανισμών που προγενέστερα και έγκαιρα είχε φροντίσει η Περιφέρεια να προμηθευτεί. «Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα διαρκούς παρέμβασης στο Φράγμα, για να ξέρουμε πόσο διαθέσιμο νερό υπάρχει ανά πάσα στιγμή», σημειώνει ο κ. Φίλιας. Δεύτερον, η Π.Δ.Ε., συντονίζεται με όλους τους υπάρχοντες Μετεωρολογικούς Σταθμούς ενώ την περασμένη Τρίτη εστάλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα για δυνατότητα αξιοποίησης και Μετεωρολογικών Σταθμών της δικαιοδοσίας του, προκειμένου μέσω δορυφόρων να αποτυπώνεται η πραγματική ανάγκη ποτίσματος για κάθε χωράφι ξεχωριστά. Δηλαδή, μέσω δορυφόρου θα βλέπουν (τσεκάρουν) αν μια έκταση είναι επαρκώς ποτισμένη ή έχει μεγαλύτερη ανάγκη άρδευσης. «Συνεπώς, θα έχουμε από τη μια, on line εικόνα για αποθέματα νερού κι από την άλλη, on line εικόνα για την ανάγκες ποτίσματος ανά έκταση. Έτσι, θα διοχετεύουμε όσο νερό είναι απαραίτητο, εκεί που χρειάζεται», καταλήγει ο κ. Φίλιας.

 

Δυνατότητα εβδομαδιαίου

προγραμματισμού ποτίσματος

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για να φέρει στην περιοχή συστήματα και φιλοσοφία άρδευσης της καλλιεργήσιμης γης που αν και εφαρμόζονται χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, δυστυχώς στην Δυτική Ελλάδα αποτελούσαν εικόνα απ’ το μακρινό μέλλον. Η δυνατότητα της ταυτόχρονης γνώσης σε πραγματικό χρόνο (real time) απ’ την μια, του πόσου νερού έχουμε σε παρόντα χρόνο, αλλά και του πόση ανάγκη για πότισμα έχει κάθε κομμάτι γης και μάλιστα σε χρονικό βάθος μιας εβδομάδας, θα παρέχει στην Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα και να προγραμματίζει το πού θα ποτιστεί τι και πόσο! Με δυο λόγια, δεν θα ποτίζει κάθε περιοχή όποτε θέλει και όσο θέλει, αλλά βάσει ενός προγράμματος που θα εγγυάται ότι όλες οι εκτάσεις θα αρδεύονται επαρκώς αλλά και ότι το νερό δεν θα σώνεται.

 

Σύσκεψη με Υδρονομείς

για φθορές στη διώρυγα

Ένα τρίτο «βήμα» είναι κι αυτό της «επιστράτευσης» Υδρονομέων οι οποίοι κλήθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να δώσει τα «φώτα» τους σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά το αρδευτικό δίκτυο. Και συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση κι έγινε σύσκεψη κατά την οποία ανατέθηκε στους Υδρονομείς να καταγράψουν την εικόνα στην οποία βρίσκεται η διώρυγα που ενώνει το Φράγμα του Πηνείου με τον κάμπου και διοχετεύει το νερό προς τα συνολικά 16 αντλιοστάσια που βρίσκονται στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Έχοντας οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας στα χέρια τους αυτά τα στοιχεία, για πιθανές, δηλαδή, φθορές στην διώρυγα είτε από τον χρόνο, είτε ακόμα και ζημιές προερχόμενες από κάποια δολιοφθορά, θα μπορούν να έχουν τον χρόνο να αποκαταστήσουν τις βλάβες και η διώρυγα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση προς χρήση.

 

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή