ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία από την επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση αερίου

antonis kontoleon proedros ebiken
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων
Το προτεινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «υποχρεωτική» μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου οκταμήνου, μια μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 6.4 TWH για τη χώρα μας, σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων.

Όπως σημείωσε, η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, με απλή διαδικασία, η μείωση κατά 15% να γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.

«Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο» επισήμανε.

Ο κ. Κοντολέων υπογράμμισε πως την ίδια στιγμή η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση  στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί  στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού).

«Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πρόταση είναι “άδικη” για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

You may also like

Comments are closed.