Φωτορεπορτάζ της Πολιτείας: Δείτε πώς διαμορφώνεται το Αρσάκειο και πότε θα μετακομίσει το Δημαρχείο

Facebook
Twitter

 Η «Πολιτεία» κατέγραψε εικόνες από το εσωτερικό του παλιού Αρσακείου. Εκτιμάται ότι από αρχές ως την Άνοιξη του ’23, το έργο θα είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Όλοι ρωτούν «πότε θα τελειώσει το Αρσάκειο» και πότε θα μετατραπεί σε νέο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης. Στο τέλος του χρόνου με αρχές του 2023 θα έχουν προχωρήσει οι εργασίες σε τέτοιο βαθμό που θα είναι πια εφικτό το σενάριο της έναρξης της σταδιακής μετακόμισης (θα είναι δε «σταδιακή»  διότι έτσι κι αλλιώς η μεταφορά του δημαρχείου δεν επρόκειτο να γίνει με μιας). Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστος Κορδάς, διευκρινίζει ότι προς την Άνοιξη του 2023 εκτιμάται πως το έργο θα είναι στην τελική φάση του, άρα θα είναι «ανοιχτός» ο δρόμος για την συνολική μετακόμιση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η «Πολιτεία» μπήκε και κατέγραψε εικόνες από το εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου και την πορεία των εργασιών. Όλο το κτίριο είναι ακόμα εργοτάξιο. Μόνο το νέο γραφείο του δημάρχου Πατρέων είναι περίπου έτοιμο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ Το γραφείο Δημάρχου Πατρέων

Το γραφείο Δημάρχου Πατρέων

Όπως και τα γραφεία των συσκέψεων και της γραμματείας του, ακριβώς πίσω από το δικό του.

ΔΕΞΙΑ Η Γραμματεία του Δημάρχου
Η Γραμματεία του Δημάρχου

Έχουν τοποθετηθεί και οι γυάλινες πόρτες κατά μήκος του διαδρόμου. Βρίσκεται στον τρίτο όροφο, προς την πλευρά της Μαιζώνος και Παρθενίου, ενώ συνδέεται με τον γωνιακό εξωτερικό εξώστη αρκετών τ.μ..

ΕΝΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ο διάδρομος προς το Γραφείο Δημάρχου
Ο διάδρομος προς το Γραφείο Δημάρχου
ΔΕΞΙΑ Η θέα απ το γραφείο Δημάρχου
Η θέα απ’ το γραφείο Δημάρχου

Είδαμε επίσης και τη Σάλα του 2ου ορόφου, που «βλέπει» στην Κορίνθου, όπου θα τελούνται γάμοι και εκδηλώσεις. Αλλά και τον σύγχρονο διάφανο ανελκυστήρια που έχει τοποθετηθεί ήδη.

ΔΕΞΙΑ Η Σάλα δεξιώσεων
Η Σάλα δεξιώσεων

ΔΕΞΙΑ Έτοιμος ο ανελκυστήρας

Έτοιμος ο ανελκυστήρας 

Είναι ωστόσο φανερό ότι μένει να γίνουν πολλά ακόμα. Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό, στο Ημιπόγειο θα είναι το αρχείο, στο ισόγειο η Διεύθυνση Προσόδων και Τεχνικές Υπηρεσίες, στον 1ο όροφο η Πολεοδομία και στον 2ο όροφο οι Αντιδήμαρχοι και οι Διευθύνσεις τους.

για αρχειο 5

 

για αρχειο 4

 

 

ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Προέκυψαν ανάγκες

 πρόσθετων εργασιών

για αρχειο 1

Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι οι καθυστερήσεις των εργασιών οφείλονται κατά ένα μέρος στην πανδημία και τις ανατροπές σχεδίων που προκάλεσαν οι καραντίνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και λέμε «κατά ένα μέρος» διότι δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, κ. Χρήστο Κορδά, μεσολάβησαν και νέα δεδομένα. Πράγμα αναμενόμενο όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο έργο.

Όπως η ανακάλυψη προβλημάτων στα υπόγεια του κτιρίου και η αποκατάσταση τους, για την οποία απαιτήθηκε σκάψιμο εντός και εκτός, και περιμετρικά, αλλά και η διαμόρφωση όλου του προαύλιου χώρου, που αρχικά δεν είχε προβλεφθεί, με την επισκευή κτιριακών δομών αλλά και την τοποθέτηση πλακών στην πολλών τετραγωνικών είσοδο.

για αρχειο 2

Για τον λόγο αυτό απαιτήθηκε η επέκταση του συμβατικού αντικειμένου. Εκτός των  1.840.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αφορά στο κόστος του έργου, ο Δήμος Πατρέων εξασφάλισε 500.000 ευρώ για τις πρόσθετες εργασίες.

ΔΕΞΙΑ Μαρμάρινες πλάκτες στρώνονται στο προαύλιο
Μαρμάρινες πλάκτες στρώνονται στο προαύλιο

για αρχειο 2

Ακόμα, προστέθηκε κι η ανάγκη συγκέντρωσης στοιχείων που να αφορούν την ηχορύπανση, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ηχομόνωσης που πρέπει να υπάρξει, για να γίνεται απερίσπαστα το έργο των δημοτικών υπηρεσιών που θα έχουν γραφεία τα οποία θα «βλέπουν» στην Κορίνθου ή την Μαιζώνος.

Άλλωστε πρόσφατα η «Πολιτεία» αποκάλυψε ότι στην πάνω και κάτω πλευρά του παλιού Αρσακείου τοποθετήθηκαν ηχόμετρα από ομάδα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και επί μέρες συλλέγουν τα στοιχεία για τον θόρυβο που προκαλείται από τα διερχόμενα οχήματα. Με την Κορίνθου να διαπιστώνεται ως η πιο θορυβώδης!

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

3 6

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top