ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Υπέρ των ”εμβολίων χωρίς πατέντα” Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση

Facebook
Twitter
Στήριξη στην πρόταση για προσωρινή κατάργηση της πατέντας, για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για «ιστορική στιγμή» μίλησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ απογοήτευση εξέφρασαν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων τάχθηκε ο Τζο Μπάιντεν, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η παραγωγή στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Θετικός στην πρόταση Μπάιντεν είναι ο Πούτιν, ενώ πρόθυμη να το συζητήσει δηλώνει η Ε.Ε.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, με ποιον τρόπο η αμερικανική πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων, για την Covid, θα μπορούσε να βοηθήσει” ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Κι ενώ η Γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική, λέγοντας ότι η άρση των πατεντών θα προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή, ο πρόεδρος Μακρόν στηρίζει πλήρως την άρση ευρεσιτεχνιών των εμβολίων.

Για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της Covid 19, κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στον αντίποδα, «απογοητευτική» χαρακτηρίζουν την απόφαση οι φαρμακοβιομηχανίες, αντιτείνοντας ότι θα στερήσει από τις εταιρείες τα κίνητρα για παραγωγή εμβολίων σε χρόνο-ρεκόρ κι επενδύσεις σε καινοτομίες, ενώ ενδέχεται να πληγούν η ποιότητα και η ασφάλεια των εμβολίων.

Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ, να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

Πάντως, για να επιτευχθεί η άρση της ευρεσιτεχνίας στα εμβόλια για την Covid- 19 θα χρειαστούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, καθώς απαιτείται ομοφωνία και από τα 164 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top