ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΡΘΡΟ του Αχιλλέα Ροδίτη: Γιατί είναι χρήσιμη η… Καρναβαλική Ακαδημία!

Facebook
Twitter

 

ΣΤΗΛΗ ΑΧΙ.ΡΟ. 1

 

Ιδρύθηκε Καρναβαλική Ακαδημία κι η πρωτοβουλία ανήκει σε αρχηγούς πληρωμάτων που υλοποίησαν μια ιδέα που κυοφορούνταν αρκετά χρόνια. Ίσως και αρκετές δεκαετίες, αφού κάποτε ο Άλκης Στέας είχε πει… ότι «θα έπρεπε οι Πατρινοί Καρναβαλιστές να φτιάνουν ένα σωματείο…».

Άρα, μιλάμε για την πραγμάτωση μιας παραμέτρου αναγκαίας προς την διατήρηση και διαιώνιση του καρναβαλικού ιδεώδους. Το πρόβλημα είναι ένα κι εστιάζεται στο πώς θα εκλάβουν την κίνηση οι εκ του Δήμου διαχειριστές. Εάν δηλαδή θα δεχτούν την Καρναβαλική Ακαδημία ως κάτι χρήσιμο και όχι ως κάτι «αντίπαλο», «απειλητικό». Εάν, με άλλα λόγια, θεωρηθεί πως αποτελεί κομμάτι μιας προσπάθειας «καπελώματος» γύρω από το ποιος διαχειρίζεται τον θεσμό.

Πάντως οι εμπνευστές δεν έδειξαν καμιά τέτοια διάθεση και πρόθεση. Απεναντίας. Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, είναι ήδη συνομιλητές του Δήμου, ως αρχηγοί πληρωμάτων. Τι το καλύτερο λοιπόν να είναι και συνομιλητές διαμέσου μιας «ένωσης». Αντίθετα, θα ‘λεγα ότι είναι χρήσιμη η ύπαρξη Ακαδημίας υπό το σκεπτικό ότι το Καρναβάλι της Πάτρας πρέπει κάποια στιγμή να βγει έξω απ’ την πολιτική που διέπει την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Η ευθύνη διαχείρισης να ανήκει στον Δήμο, προφανώς, αλλά το πώς θα γίνεται το καρναβάλι κάθε φορά να μην είναι απόρροια της πολιτικής κουλτούρας της κάθε δημοτικής αρχής, ώστε με την «τάδε» δημοτική αρχή να έχουμε «τέτοιο» καρναβάλι, με την «δείνα» δημοτική αρχή να έχουμε «άλλο» καρναβάλι κ.ο.κ., αλλά ν’ αποτελεί προϊόν σύνθεσης ενός υπερκομματικού και διαπαραταξιακού διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα συνεχίζεται σταθερά κι ανεπηρέαστα από το ποιος επιλέγεται κάθε φορά να διαχειριστεί τα προβλήματα της πόλης. Εξάλλου, καρναβάλι κάνουν οι καρναβαλιστές. Ή μήπως όχι…;

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top