Ένας Ινδουιστής μοναχός, ένας τυφλός και συμμετέχοντες με εκκεντρικές στολές, όταν περίπου 56.000 δρομείς θα ξεκινήσουν την Κυριακή από τη γραμμή εκκίνησης του 45ου Μαραθωνίου του Λονδίνου

Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, ο πιο δημοφιλής στον κόσμο: 840.318 δρομείς (σχεδόν τόσες γυναίκες όσο και άνδρες) έχουν συμμετάσχει στην κλήρωση για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του 2025, σημειώνοντας αύξηση 43% από έτος σε έτος. Η αύξηση αυτή αγγίζει το 105% στις ηλικίες 20-29 ετών.

Ο αγώνας είναι επίσης η μεγαλύτερη μονοήμερη εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στον κόσμο, με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,52 δισεκατομμύρια ευρώ) να έχουν συγκεντρωθεί για φιλανθρωπικό σκοπό από τον πρώτο αγώνα το 1981.

Britain London Marathon
Ένας δρομέας με φανταχτερό ρούχο διασχίζει τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου

AP Photo/David Cliff

Περίπου το 75% των δρομέων συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Περισσότερα από 700 άτομα θα τρέξουν φέτος για το «Pancreatic Cancer UK» για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ενός τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας, ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Ο «τυφλός Ντέιβ» πρόκειται να τρέξει τον 17ο και τελευταίο του Μαραθώνιο. Ο 67χρονος Ντέιβ Χίλι θα συνοδεύεται από τις τρεις κόρες του. Το 2008 έγινε ο πρώτος τυφλός που έτρεξε επτά μαραθώνιους σε επτά ηπείρους σε επτά ημέρες. Ο Ντέιβ είχε αποφασίσει να σταματήσει το τρέξιμο φέτος αφού έκανε δύο επεμβάσεις στα γόνατα, αλλά οι κόρες του τον έπεισαν να κάνει ένα τελευταίο αγώνα 42.195 χλμ.

Britain London Maraton
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Βρετανίας, ο Δούκας του Κέιμπριτζ, και η σύζυγός του Κέιτ μοιράζουν νερό στους δρομείς κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου του Λονδίνου

Chris Jackson, Pool via AP

Ο Άλεξ Γκίμπσον, ένας 47χρονος άνδρας με μια σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο που προκαλεί προοδευτική παράλυση, θα ολοκληρώσει την πορεία σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά θα περπατήσει το τελευταίο μίλι για να αποδείξει ότι «όλα είναι πιθανά».
«Είμαι τυχερός που μπορώ ακόμα να περπατήσω» παρά αυτή τη «σκληρή» ασθένεια», είπε ο Άλεξ, ο οποίος θα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει.

Εξι συνολικά έχουν συμμετάσχει σε κάθε διοργάνωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου από το 1981. Για αυτούς, δεν υπάρχει κλήρωση.

Ο 66χρονος Κρις Φίνιλ, είναι ένας από τους έξι. Η πιο δυνατή ανάμνησή του χρονολογείται από το 2018, όταν κατάφερε να φτάσει στη γραμμή τερματισμού, με «τεράστια ανακούφιση», παρόλο που είχε σπάσει το χέρι του σε πτώση στα πρώτα χιλιόμετρα.

Britain London Marathon
Δρομείς με φανταχτερά ρούχα διασχίζουν τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου του Λονδίνου

AP Photo/David Cliff

Έχει τρέξει επίσης στους Μαραθωνίους του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης, αλλά ο λονδρέζικος είναι ξεχωριστός: «Είναι ό,τι πιο κοντά στην καρδιά μου, γιατί είναι η πόλη μου!».

Αυτός θα είναι ο πρώτος Μαραθώνιος για τον Μπραχματσαρίνι Σριπίγια Τσαιτάνια, έναν 35χρονο Βρετανό ινδουιστή μοναχό που θέλει να πολεμήσει τα στερεότυπα.
Σκοπεύει να «αποδείξει ότι η προγονική σοφία και οι σύγχρονες προκλήσεις μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά». Ενώ ο Μαραθώνιος είναι «αναμφισβήτητα μια σωματική πρόκληση, τελικά γίνεται μια βαθιά ψυχική μάχη», λέει.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στοχεύουν να σπάσουν μάλλον ασυνήθιστα ρεκόρ. Ο Τζέιμι Κάμπελ, 31 ετών, θέλει να γίνει «η πιο γρήγορη γαρίδα στον κόσμο». Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τρέξει σε λιγότερο από τρεις ώρες, 13 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, τον χρόνο που πέτυχε ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ για έναν Μαραθώνιο ενώ ήταν ντυμένος γαρίδα. «Αν δεν τα καταφέρω, θα είμαι μια πολύ δυστυχισμένη γαρίδα», είπε.