ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Άτυχη γενιά» οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες του 2021

Facebook
Twitter
Η γενιά των υποψηφίων Πανελληνίων Εξετάσεων του 2021 κάλλιστα θα χαρακτηριστεί ως η γενιά των πιο άτυχων υποψηφίων στην ιστορία του θεσμού εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και όλα αυτά λόγω αρκετών παραγόντων.

Πρώτα απ’ όλα, διότι άπαντες οι εκπαιδευτικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι οι μαθητές θα κληθούν να διαγωνιστούν όχι επί ίσοις όροις επειδή δεν ήταν όλες οι περιοχές της χώρας κόκκινες ή κατακόκκινες ταυτοχρόνως για όλο το διάστημα της πανδημίας. Άλλοι μαθητές έκαναν διά ζώσης μάθημα κι άλλοι, όχι.

Άπαντες οι εκπαιδευτικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι οι μαθητές θα κληθούν να διαγωνιστούν όχι επί ίσοις όροις, επειδή δεν ήταν όλες οι περιοχές της χώρας «κόκκινες», όπως η Αχαΐα.

Ο επόμενος παράγοντας σχετίζεται με την ποσότητα της ύλης η οποία κατά τους περισσότερους θα ‘πρεπε να μειωθεί περαιτέρω. Και το τελευταίο και πιο απειλητικό για τους υποψηφίους δεν είναι άλλο από την «ελάχιστη βάση εισαγωγής» που αποφάσισε να θέσει σε ισχύ από φέτος, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μια βάση που όμως θα οδηγήσει κατά παραδοχή πλέον όλων, σε αποκλεισμό εισόδου στα πανεπιστήμια σε περισσότερους από 25.000 υποψηφίους! Αλλά ας τα δούμε ένα προς ένα.

Ο γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Φώτης Βασιλακόπουλος χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» και «άδικο» το συγκεκριμένο μέτρο προειδοποιώντας μέσω της «Πολιτείας» ότι μαθητές βαθμολογίας γύρω στο 10 δεν πρόκειται να εισαχθούν φέτος.

Τονίζει μάλιστα ότι ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση ήθελε να επιμείνει στην επιλογή της για εφαρμογή της βάσης, τουλάχιστον θα έπρεπε να εξαιρέσει εκτάκτως τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας. «Είναι εντελώς άδικο αυτό που θα υποστούν οι υποψήφιοι οι οποίοι ούτως ή άλλως αδικούνται εκ των πραγμάτων λόγω της όλης κατάστασης», τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Vasillakopoulos

“Σε λάθος κατεύθυνση το Υπουργείο Παιδείας”

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του κ. Βασιλακόπουλου, η «Πολιτεία» επικαλείται απόψεις εκπαιδευτικών που λένε ότι οι υποψήφιοι θα χρειαστούν μέχρι και… ειδικό τεχνικό σύμβουλο μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν φέτος το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Διότι τα στοιχεία και οι προβλέψεις, βάσει των περυσινών δεδομένων, δείχνουν ότι πράγματι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι.

Τώρα, προ δεκαημέρου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα ρωτήθηκε σχετικώς με την διαφαινόμενη ανάγκη για περαιτέρω μείωση της ύλης.

Ωστόσο εμφανίστηκε ανένδοτη επικαλούμενη τον ισχυρισμό, ότι «όσο πιο πολύ μειωθεί η ύλη τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα θέματα διότι η επιτροπή θα επικεντρωθεί στις… λεπτομέρειες για να βγάλει τις ερωτήσεις».

Υπό το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, δεν μειώνεται περαιτέρω η εξεταστική ύλη. Όμως οι εκπαιδευτικοί ακούν με απορία τον παραπάνω ισχυρισμό – επιχείρημα χαρακτηρίζοντάς το παντελώς έωλο και αυθαίρετο. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό» απάντησε ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης της Αχαΐας κ. Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας την ειλικρινή απορία του για το πώς ειπώθηκε – χρησιμοποιήθηκε ένα τέτοιο επιχείρημα.

Αλλού τηλεκπαίδευση, κι αλλού όχι…

Όμως εκείνο που ο κ. Βασιλακόπουλος υπογραμμίζει ως μέγιστο θέμα, εκτός αυτού της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, είναι αυτό της αδικίας που συντελείται σε βάρος υποψηφίων Πανελληνίων Εξετάσεων που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές στις οποίες ίσχυσαν διαφορετικά περιοριστικά μέτρα. «Αλλού είχαμε μονίμως τηλεκπαίδευση, όπως, για παράδειγμα, εδώ στην Αχαΐα και αλλού, όχι. Αυτό είναι δίκαιο για τους μαθητές μας;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Και προσφυγές εκ μέρους των γονιών

Μάλιστα το θέμα έχει ήδη οδηγήσει πολλούς γονείς στην δικαστική αναζήτηση. Με τον ισχυρισμό ότι οδηγούνται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι «δύο ταχυτήτων». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι προσφυγές γονέων στο ΣτΕ ήδη πυροδότησαν και κομματική αντιπαράθεση ενώ κατατέθηκε και επίκαιρη σχετική ερώτηση από το ΜΕΡΑ25 που κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι οδηγεί σε προσφυγές πολιτών με τις επιλογές της, να λειτουργεί σε άλλες περιοχές τα σχολεία και σε άλλες να τα κρατά κλειστά (π.χ. Αχαΐα).

 

sxoleio paralia

Τα «βατά» θέματα δεν δίνουν λύση…  

Οι προβλέψεις, λοιπόν, δείχνουν ότι πράγματι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι.

Παράλληλα πιθανολογείται πως τα δεδομένα θα οδηγήσουν τους θεματοδότες του υπουργείου Παιδείας σε πιο βατά θέματα.

Ωστόσο, ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα, καθώς με τον τρόπο αυτό οι κατώτερες βαθμολογίες εισαγωγής θα αυξηθούν γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται… αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να έχουμε υποψηφίους που να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια ακόμα και με βαθμολογίες άνω των 10.000 μορίων.

Άρα οι «προσομοιώσεις» που θα πρέπει να «τρέξουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο χρονικό διάστημα ίσως να δημιουργήσουν το αίτημα το κατώτερο ποσοστό που δόθηκε για τη διαμόρφωση της ελάχιστης βάσης στα ΑΕΙ να πέσει από το 0,80 στο 0,60.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό που θα διαλέξει κάθε τμήμα (από 0,80 έως 1,20) θα πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε μαθητή ανά ομάδα προσανατολισμού στα τέσσερα μαθήματά της για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top