Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων – Το αξιοθαύμαστο έργο και το Διεθνές ραντεβού Erasmus+ στα… Σελιανίτικα!

Facebook
Twitter

Τον Ιούνιο, Πατρινοί φοιτητές υποδέχονται δεκάδες ξένους απ’ όλη την Ευρώπη

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ενίοτε η επιτυχία και το αποτέλεσμα στην προσφορά δεν προϋποθέτει την μεσολάβηση ενός Φορέα ή δημόσιας υποδομής. Αρκεί το μεράκι απλών καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να πιστέψουν στην αποστολή τους και να πετύχουν ό,τι φαντάζει ακατόρθωτο.

Αυτό ακριβώς ταιριάζει στο παρεχόμενο προϊόν του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αχαΐα. Η αρχή, σύμφωνα με την Διευθύντρια &Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Κυριακή Βαμβακά – Χριστοδουλοπούλου, έγινε το 2010, ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο της χώρας, και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Όπως αναφέρει η ίδια στην «Πολιτεία»: «δουλεύοντας σιωπηλά, διότι η προσφορά δεν ‘φωνάζει’, εργάζεσαι και προσφέρεις γιατί πιστεύεις στην προσφορά, και όχι στην δημοσιότητα».

Η κα Βαμβακά έχει αφιερώσει τον χρόνο της στην προσπάθεια αυτή. Συνταξιούχος  Καθηγήτρια Αγγλικής, με μακρόχρονη εμπειρία στην υλοποίηση Eυρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαίδευση νέων, μιλώντας άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και έχοντας θητεύσει ως επίσημος υποστηρικτής προώθησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, αξιοποιεί όλα της τα «εργαλεία» για τον πιο ιερό σκοπό…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 4 1

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ανοίγεται στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας άτυπη μάθηση σε ενήλικες και νεαρούς πολίτες, ηλικίας από 18 – χωρίς όριο ηλικίας!Προσέρχονται ενήλικες συμπολίτες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και άτομα που αναζητούν δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο τους.

Στα σεμινάρια μπορεί να συμμετάσχει όποιος ενήλικας το επιθυμεί με πολύ χαμηλό κόστος ή και δωρεάν. Μάλιστα στους νέους αλλά και στους ενήλικες, προσφέρονται μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά) από εθελοντές, κι ακόμα: εργαστήρια τέχνης, μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, μαθήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας, ελληνικής γλώσσας για νέους μετανάστες! Επίσης λειτουργεί λέσχη βιβλίου, (με εκπαιδευτικούς συνταξιούχους και δύο  φιλόλογους που εξιστορούν, διασαφηνίζουν και εξηγούν κάθε μυθιστόρημα. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, άτυπα εργαστήρια δημιουργίας παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο και γλυκερίνη, μέχρι και εργαστήρια κατασκευής κεριού.

Και όλα αυτά; Μέσα από εθελοντική προσφορά εκπαιδευτών. «Είναι πράγματα που κάνουμε και βοηθούν τους νέους να προετοιμαστούν προσωπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά για τη ζωή τους», σημειώνει η κα Βαμβακά. Συμπληρώνοντας: «Τα προγράμματα αυτά ελεύθερου χρόνου δεν αποτελούν μόνο μία δραστηριότητα αναψυχής, αλλά συντελούν και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων πολιτών, δίνοντάς τους ευκαιρίες επιμόρφωσης, προσωπικής ανάπτυξης, αυτονομίας και εξέλιξης».

ΣΤΑ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ERASMUS

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1 1

Ένας επίσης σημαντικός τομέας στον οποίο εστιάζει το Ινστιτούτο είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Οι νέοι εθελοντές συμμετέχουν σε  Ανταλλαγές Νέων (Youth Exchanges) και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (TrainingCourses) που πραγματοποιούνται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Τουρκία, Πολωνία…).

Μάλιστα τη φετινή σαιζόν (2022-2023) υπάρχει συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αrt Activates Youth Workers in Social Inclusion»που αφορά 43 νέους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο πλαίσιο αυτό, από 24 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2023, θα φιλοξενήσουμε 30 νέους από 18 έως 30 ετών, στα Σελιανίτικα Αιγίου, καθώς και εκπαιδευτικούς από Ισπανία, Ουγγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία, συν 8 φοιτητές από Πάτρα και Αίγιο», τονίζει η κα. Βαμβακά.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 3 1

«Σχεδιάζουμε να βελτιώσουμε τις βασικές δεξιότητες των νέων εκπαιδευόμενων για να αποκτήσουν προσόντα και δεξιότητες για την αγορά εργασίας, να βελτιώσουμε την γνώση και την μάθηση της αγγλικής γλώσσας στους ενήλικες, ζώντας όλοι μας σε μια κοινωνία με συνεργασία και αλληλοσεβασμό», εξηγεί η κα Βαμβακά.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ Α’ ΚΑΙ Β’ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΞΑΝΘΙΑ 1η ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ 1

  • Το ερώτημα μας; Προφανές: Ποια στηρίγματα, βοήθεια, θα θέλατε από το κεντρικό κράτος ώστε αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τα προγράμματα Erasmus+και δεν τίθεται θέμα για περαιτέρω βοήθεια ή στήριξη απ’ το κράτος, διότι εργαζόμαστε εθελοντικά.  Όποιος επιθυμεί, ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος, κοινωνικής τάξης, εισοδήματος, άνεργος, μπορεί να επικοινωνεί, να μας επισκεφτεί και να συμμετάσχει, και στα μαθήματα μας, και στα προγράμματα μας. Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναπτυχτεί από την  τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι νέοι.

  • Το θετικό αποτέλεσμα προφανώς οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει το Ινστιτούτο και παρέχουν υπηρεσίες. Τι έχετε να πείτε για αυτούς;

Για όλους αυτούς τους συνεργάτες μου, βεβαίως  ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», αν και δεν είναι αρκετό. Προσπαθώ, όταν δίνεται η ευκαιρία, όλοι και όλες να συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus+, σε Ανταλλαγές Νέων, Training courses,  Εκπαιδευτικά Μαθήματα- Σεμινάρια στην Ευρώπη, διότι είναι χρηματοδοτούμενα κατά 90% περίπου ή και δωρεάν.

Ανάμεσα στους συνεργάτες μας είναι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία – όλοι εθελοντές. Όλοι μας: εκπαιδευτικοί,  εκπαιδευτές, εργαζόμενοι σε θέματα νεολαίας, διαμεσολαβητές, έχουν αρκετά προσόντα, δεξιότητες και ικανότητες, μέσα από μακρά ευρωπαϊκή εμπειρία. Από τις Ανταλλαγές Νέων, τα Εκπαιδευτικά Μαθήματα και τα Σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Το μότο μας είναι: «Η Εκπαίδευση Ενηλίκων δεν αποτελεί διαδικασία του να διδάσκει κανείς σε άλλους, αλλά να τους καθιστά ικανούς να αποκτήσουν φωνή (Rogers)».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 1 1

Τα μαθήματα εκμάθησης Αγγλικής τα παρακολουθούν κυρίως ενήλικες πολίτες από Πάτρας, Κάτω Αχαΐα και Αλισσό. Ακόμα και μαθητές και μαθήτριες.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι εστίασαν στο να εντάξουν στα προγράμματα,και νέους με λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή, νέους που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, έχουν εκπαιδευτικά και άλλα εμπόδια.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 4 1

«Στοχεύουμε σε αυτούς τους νέους για την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύστημα, στην κοινωνική  ζωή, να τους συνδέσουμε με τη δημοκρατική ζωή της  τοπικής  κοινωνίας και να τους ενισχύσουμε με ικανότητες, πολύτιμες δεξιότητες ζωής και διεθνείς εμπειρίες για να αναπτύξουν τις προσωπικές, κοινωνικές τους ικανότητες, ώστε να επιτύχουν στη σημερινή κοινωνία και για να γίνουν ενεργοί μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες», αναφέρει η κα Βαμβακά.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 3 1

«Κατά βάση πιστεύουμε στον εθελοντισμό, στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη» αναφέρει η Διευθύντρια του Ινστιτούτου και επεξηγεί:

«Ο εθελοντισμός είναι μία κίνηση καλής θέλησης, χωρίς αντάλλαγμα, και στηρίζεται στην  ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλοι μας να αναπτύξουμε αισθήματα αλληλεγγύης και να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να αγωνιζόμαστε για τα όνειρα μας, για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε  και αναπτυσσόμαστε».

Προσθέτει: «Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας μας.Δεν είναι υποχρεωτικός, στηρίζεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο υλικής ανταμοιβής, στις καλές μας προθέσεις, τη συνέπεια και τον σεβασμό. Εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας στους κόλπους του την έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού».

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 2 1

Υπογραμμίζει πως… δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να συμμετέχει κάποιος σε εθελοντικές ομάδες, ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι που πηγάζει απ’ τον άνθρωπο όταν επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο.

«Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα ‘Ευχαριστώ’ και το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας… το συναίσθημα του να προσφέρεις, είναι η ανταμοιβή. Αισιόδοξα, θα  λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.Οι εθελοντές μας (φοιτητές κατά βάση) μάς προσφέρουν κι όλοι μαζί, δημιουργούμε ως ομάδα», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

21 2

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top