ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαίνει στην «κούρσα» ο Παύλος Γερουλάνος – Η συνέντευξη στην Πολιτεία

Geroulanos
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στο προηγούμενο φύλλο η «Πολιτεία» σκιαγράφησε πλήρως, (χωρίς υπερβολές ή ωραιοποιήσεις), το σκηνικό που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής εν όψει των δεύτερων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου της επόμενης τετραετίας, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους (εξαρτάται από τις υγειονομικές συνθήκες) την 14η Νοεμβρίου 2021.

Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα οι μέχρι τώρα δεδομένες, επισήμως, υποψηφιότητες είναι της νυν προέδρου Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όμως η «Πολιτεία» γνωρίζει ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί επισήμως και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού (στις κυβερνήσεις Παπανδρέου) Παύλου Γερουλάνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα του έχει ήδη καταλήξει και στην ημερομηνία της ανακοίνωσης, γύρω στις 28 Ιουλίου, και μάλιστα από συγκεκριμένη τοποθεσία με σημειολογική σημασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και στελέχη του ΚΙΝΑΛ από την Αχαΐα που συμμετέχουν ενεργά στην στενή ομάδα συνεργατών του πρώην υπουργού Πολιτισμού, που σχεδιάζουν και προετοιμάζουν την κάθοδο του στις εσωκομματικές εκλογές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Βέβαια η υποψηφιότητα του κ. Γερουλάνου εθεωρείτο δεδομένη από πολύ πιο πριν. Στην αρχή των έμμεσων δηλώσεων του περί της πρόθεσης να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος περιλαμβάνεται και η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα μας, στις 23 Νοεμβρίου 2020 (φωτογραφία της τότε συνέντευξης).

Όπου μάλιστα είχε τονίσει ότι «το πολιτικό περιβάλλον ‘βράζει’ για συμμετοχή και δημοκρατία». Και αφ’ ενός είχε παρουσιάσει, αναλυτικά και συγκεκριμένα, το πολιτικό του στίγμα και όραμα για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής, αφ’ ετέρου είχε επισημάνει, μία προς μία, όλες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να ξανακερδίσει τον κόσμο του το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ αλλά και να διασφαλιστούν προοπτικές ανάπτυξης για όλους και όχι για λίγους, μέσα όμως από την κεντροαριστερή πολιτική αντίληψη και ιδεολογία.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ

Ο κ. Γερουλάνος είχε χαρακτηρίσει «άρρωστη» την κομματική κουλτούρα που θέλει το κόμμα κλειστό, στα χέρια λίγων.

Τονίζοντας πως οι δύο πρώτες και βασικές ενέργειες στο κόμμα θα πρέπει να είναι:

  • η αλλαγή καταστατικού και
  • η παρουσίαση νέου προγράμματος.

Δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη από «ένα σχέδιο για τη χώρα που να ξεκινά από το σοσιαλιστικό όραμα που εξέφρασε ο χώρος και να το μεταφράζει σε θέσεις και προτάσεις που απαντούν στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας».

Είχε μιλήσει επίσης για ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με προαπαιτούμενο την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την αύξηση της εργασίας στην παραγωγική διαδικασία. Επισημαίνοντας πως απαραίτητη είναι η δημιουργία πιο ανοιχτών και λειτουργικών δημοκρατικών δομών όπου η εξουσία θα λογοδοτεί στον πολίτη.

Ο κ. Γερουλάνος είχε επίσης αναπτύξει το τρίπτυχο της «Κεντροαριστεράς»: Πατριωτική-Ανθρωποκεντρική-Ριζοσπαστική. Τονίζοντας ότι «πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να χτιστεί η επόμενη Κεντροαριστερά».

Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2021, σε άλλη συνέντευξή του είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός «στιβαρού αφηγήματος» που θα μπορέσει να πάει τη χώρα μπροστά. Και ενός οράματος «μέσα στο οποίο να νιώσει ο κάθε Έλληνας ότι μπορεί να συμμετέχει».

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Η Αχαΐα, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, φαίνεται να «παίζει» σημαντικό ρόλο στις εσωκομματικές εκλογές.

Σε σημειολογικό και πρακτικό επίπεδο. Εξ ου και άπαντες οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν πυκνώσει τις επαφές τους με τοπικά στελέχη και ψηφοφόρους, όπως πρόσφατα ο πατρινός Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο η επιφυλακτικότητα εκ μέρους της «βάσης» αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό προς το παρόν. Όλοι μιλούν με όλους, αλλά λίγοι εκφράζονται ανοιχτά. Πολλοί δε, περιμένουν και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που ακόμα δεν έχει μιλήσει.

ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

Μιλώντας πάντως στην «Πολιτεία» την περασμένη εβδομάδα ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ του νομού, Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Το ζητούμενο είναι τόσο η διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών όσο και η ενότητα και η συστράτευση όλων ανεξαίρετα των στελεχών ή υποψηφίων μετά την εκλογή προέδρου και η ενεργός στήριξη του κόμματος στη νέα του πορεία. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Αυτό απαιτούν τα μέλη μας, οι φίλοι μας, οι πολίτες συνολικά».

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ OPINION POLL

Ενδιαφέρον είχαν παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll και τα οποία είχαν δημοσιευτεί στον αθηναϊκό τύπο. Όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειχνε να έχει το προβάδισμα, όπως επίσης και να κυριαρχεί στην «βάση» η επιθυμία επιστροφής του… ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με τον τίτλο του κόμματος, το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ. Έναντι 6%, 5% και 9%, αντίστοιχα, που θα προτιμούσαν να μείνει ο τίτλος ΚΙΝΑΛ. Και… 51% της κοινής γνώμης, 33% των πρώην ψηφοφόρων και 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν, θεωρούσαν την συζήτηση για το όνομα άνευ ιδιαίτερης αξίας και ουσίας.

Σημαντικό επίσης το ότι το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές, θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας.

Σοβαρό προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ , αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές εμφάνισε η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου με ποσοστά 27,3% , 37,1% και 38,8% αντίστοιχα.

Στην κοινή γνώμη δεύτερη ερχόταν η Φ. Γεννηματά με 15% και ακολουθούσαν: Ν.Ανδρουλάκης με 11,5%, Π. Γερουλάνος με 8,7% και Χ. Καστανίδης με 6,7%.

Στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, δεύτερος ερχόταν ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούσαν: Φ. Γεννηματά 19,7%, Π. Γερουλάνος 9,1% , Χ. Καστανίδης 3,8%.

Ανάμεσα σε αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές, δεύτερος εμφανιζόταν κι εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 17,9% και ακολουθούσαν: Φ. Γεννηματά 15,7%, Π. Γερουλάνος 10%, Χ. Καστανίδης 5,9%.

 

 

You may also like

super market ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα ύψη ξανά οι τιμές στα super market – Ανατιμήσεις έως 20% τις επόμενες ημέρες – Ποια προϊόντα επηρεάζονται

Νέο κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει τα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, τα τιμολόγια χονδρικής εμφανίζονται «φουσκωμένα» για τον Φεβρουάριο έως και 20%. ...

Comments are closed.