ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν: «Πάντοτε θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή των Ελλήνων»

biden greece
Μήνυμα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα για ανεξαρτησία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Στη Διακήρυξη για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας που είναι ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, όπως σημειώνει χαιρετίζει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, τα ιδανικά των Ελλήνων που ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν και μιλάει για τις προσωπικούς του ισχυρούς δεσμούς με μέλη της αμερικανικής κοινότητας ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Πριν από 200 ακριβώς χρόνια, αντλώντας έμπνευση από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο ελληνικός λαός κήρυξε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, οι Αμερικανοί ενώνονται με τους Έλληνες για τον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζουν δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας και διαμόρφωσαν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος, μεταξύ άλλων.

You may also like

Comments are closed.