Ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας, μπορεί να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο άμυλο, να είναι πιο εύπεπτες ή ακόμη και να παρέχουν περισσότερη ενέργεια.
Οι μπανάνες περιέχουν υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη και παρέχουν ενέργεια για τη δραστηριότητα.
Είναι ένα από τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο: κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος τρώει περίπου 12 κιλά το χρόνο. Αυτό το φρούτο χαρακτηρίζεται από τη γεύση, τη διαθεσιμότητα και την πλούσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φυτικές ίνες και φυσικούς υδατάνθρακες , οι οποίοι παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια.
Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μπανάνες την ίδια θρεπτική αξία.
Καθώς ωριμάζουν, το χρώμα και τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν.
Οι ειδικοί διακρίνουν επτά στάδια ωρίμανσης: από καθαρό πράσινο έως κίτρινο με καφέ κηλίδες.
Πλεονεκτήματα των πράσινων μπανανών
Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθεκτικού αμύλου. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών χωνεύεται πιο αργά και έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τις ώριμες μπανάνες.
Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο εισέρχεται στο παχύ έντερο όπου τα βακτήρια το ζυμώνουν και παράγουν σύντομα λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτό καθιστά επίσης τις πράσινες μπανάνες χρήσιμες για τον έλεγχο της πείνας.

Κίτρινες μπανάνες: Μια ισορροπημένη επιλογή
Καθώς ο καρπός ωριμάζει, η πράσινη χλωροφύλλη διασπάται και αντικαθίσταται από μια κίτρινη χρωστική ουσία, ενώ τα άμυλα μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα, εντείνοντας τη γλυκύτητα.
Η μπανάνα στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή η φρεσκοωριμασμένη, είναι μια «ισορροπημένη βασίλισσα» χάρη στη μέτρια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρων. «Παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα καλίου… ιδανική για όσους θέλουν λίγη υγεία για το έντερο και λίγη γλυκύτητα».
.jpg?t=ZBqct83cwCFeYaffnV0gCg)
Σύγκριση των τύπων μπανάνας
Τόσο οι πράσινες όσο και οι κίτρινες μπανάνες περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α. Ωστόσο, οι πράσινες μπανάνες είναι πλουσιότερες σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιδιόρθωση του DNA.
Οι κίτρινες μπανάνες, από την άλλη πλευρά, «περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και σάκχαρα». Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών όπως οι κατεχίνες αυξάνει την καρδιαγγειακή υγεία.