ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ κλοπών καταλυτών σε ΙΧ Πατρινών

Μόνο στην Αρόη… 4 περιστατικά σε λίγες ημέρες – Στα ύψη οι τιμές για ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα.

1o ΘΕΜΑ καταλύτες α

Στο έλεος των κλεφτών καταλυτών αυτοκινήτων η Αρόη! Από τις 6 Ιουνίου 2022 πρώτη η «Πολιτεία» έχει γράψει εκτενές ρεπορτάζ για το φαινόμενο και σύμφωνα με νέες καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα,  φαίνεται πως έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επεκτείνεται σε διάφορες συνοικίες της Πάτρας.

Στην κυριολεξία πρόκειται για μάστιγα όπως μαρτυρά μια σωρεία περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία στους κατόχους οχημάτων στην Πάτρα. Στους καταλύτες υπάρχουν ορισμένα από τα λεγόμενα «ευγενή μέταλλα» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη και κοστίζουν… μια περιουσία. Έτσι οι κλέφτες καταλυτών… βγάζουν αρκετά χρήματα.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Όπως μας κατήγγειλε κάτοικος της Αρόης το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο άτομα που επιβαίνουν σε ένα μηχανάκι «σκούτερ» κυκλοφορούν τη νύχτα εξοπλισμένοι με ένα αλυσοπρίονο μπαταρίας και κόβουν τους καταλύτες από τα σταθμευμένα ΙΧ!

«Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας μπροστά από το σπίτι μου στην οδό Αρόης στο ύψος της Πλατείας έγινε το 4ο περιστατικό. Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο και έφυγαν όταν γείτονας έβαλε τις φωνές. Είχαν όμως το θράσος να επιστρέψουν για να… ολοκληρώσουν την δουλειά», μας λέει ο Δημήτρης Γ. κάτοικος της περιοχής.

Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι τυχαία η αύξηση των περιστατικών κλοπής καταλυτών. Οι τιμές των μετάλλων ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα έχουν φτάσει στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνονται λεία των αετονύχηδων που σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν τα ΙΧ, αποσπώντας εν ριπή οφθαλμού τους καταλύτες που βρίσκονται στο σύστημα εξαγωγής.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης των τιμών μετάλλων kitco.com, μια ουγγιά (28,3 γρμ.) ροδίου τον Ιανουάριο του 2019 κόστιζε 2.000 δολάρια (1.913 ευρώ). Τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, εκτοξεύτηκε στα 14.000 δολάρια (13.400 ευρώ), ενώ τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τα 27.000 δολάρια, ήτοι 25.829 ευρώ.

Οι αυξήσεις είναι σημαντικές και στο παλλάδιο και την πλατίνα, χωρίς, βέβαια, να πλησιάζουν τα επίπεδα του ροδίου.

Ο καταλυτικός μετατροπέας ενός αυτοκινήτου, εμπεριέχει 3-7 γραμμάρια πλατίνας, 2-7 γραμμάρια παλλαδίου και 1-2 γραμμάρια ροδίου. Βάσει, λοιπόν, των τρέχουσων τιμών των προαναφερθέντων μετάλλων, η κλοπή ενός καταλύτη σημαίνει 90-210 δολάρια (86-201 ευρώ) σε πλατίνα, 120-420 δολάρια (115-402 ευρώ) σε παλλάδιο και 440-880 δολάρια σε ρόδιο (421-842 ευρώ). Επομένως, η αξία των μετάλλων σε έναν καταλύτη μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500 δολάρια, δηλαδή 1.435 ευρώ.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το ανωτέρω ποσό δεν αντιπροσωπεύει το καθαρό κέρδος των σπειρών που αφαιρούν καταλύτες, μιας και τους πωλούν σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων, στη μισή τιμή. Οι κλοπές καταλυτών βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ΙΧ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή των δυσάρεστων καταστάσεων. Καλό θα ήταν να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία που φωτίζονται, αλλά και να εγκαθιστούν συστήματα συναγερμού ή και βιντεοσκόπησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.