ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο Γ. Μπέσκος για τους Πλειστηριασμούς – Την Πέμπτη η κρίσιμη Ολομέλεια του Άρειου Πάγου

Facebook
Twitter
Παρέμβαση για το θέμα των πλειστηριασμών και της κρίσιμης σύγκλησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, έκανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Αιγίου Γιώργος Μπέσκος.

Αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα κριθεί το ζήτημα της νομιμότητας κατασχέσεων και πλειστηριασμών που επιβάλλονται από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Πρόκειται για μία ιστορικών διαστάσεων δίκη, η οποία ενδιαφέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δανειοληπτών, που τα τελευταία χρόνια είδαν συστημικές τράπεζες να… αλλάζουν ΑΦΜ και να μεταβιβάζουν απροειδοποίητα τα «κόκκινα» δάνεια σε funds που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Όλα ξεκίνησαν με μια σειρά αποφάσεων του Α2 Τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά και πολλών Εφετείων και Πρωτοδικείων της Χώρας, που έκριναν ότι οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών. Υπήρξαν όμως και αντίθετες αποφάσεις, με αποτέλεσμα στις 10 Νοεμβρίου του 2022 το θέμα να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική επίλυση.

Το νομικό ζήτημα ανέκυψε καθώς όλες οι μεταβιβάσεις των δανείων έγιναν βάσει του Νόμου 3156/2003, ο οποίος δεν παρέχει νομιμοποίηση στους servicers για να επισπεύδουν αναγκαστική εκτέλεση. Πέραν αυτού, ο Νόμος 3156/2003 δεν παρέχει καμία διασφάλιση στους δανειολήπτες, σε αντίθεση με τον Νόμο 4354/2015, ο οποίος επιβάλλει την ενημέρωση του δανειολήπτη και προσπάθεια συμβιβασμού πριν τη μεταβίβαση του δανείου από την τράπεζα στο fund.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που σκανδαλωδώς προδίκαζε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί δικαστικά υπέρ των servicers.

Ωστόσο η πλευρά των δανειοληπτών δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη της: ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου άσκησε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών πρόσθετη παρέμβαση, την οποία υπογράφουν οι δικηγόροι Βέροιας Αντώνης Μαρκούλης και Παντελής Μαρκούλης, προσθέτοντας σημαντικά νομικά επιχειρήματα στη φαρέτρα των οφειλετών.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων μηνών, αφορά εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις, αφού σε περίπτωση δικαίωσης της θέσης των δανειοληπτών, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί που επιβλήθηκαν από servicers θα ακυρωθούν, εφόσον οι δανειολήπτες προσέφυγαν ή θα προσφύγουν έγκαιρα στα δικαστήρια προβάλλοντας ως λόγο ανακοπής την έλλειψη νομιμοποίησης των servicers.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top