ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

BlackBerry: Τίτλοι τέλους για το τηλέφωνο που άλλαξε τη φορητή επικοινωνία

Facebook
Twitter
Η 4η Ιανουαρίου 2022 σηματοδότησε το τέλος εποχής για το πρωτοποριακό BlackBerry, την εφεύρεση ενός ελληνικής καταγωγής Καναδού επιχειρηματία, που έφερε τον κόσμο στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας πριν καν γνωρίσουμε το iPhone του Στιβ Τζομπς.

Η BlackBerry –η εταιρεία, η οποία την εποχή της τεράστιας επιτυχίας της ήταν γνωστή ως Research In Motion– έκανε γνωστό ότι από χθες οι συσκευές της, που χρησιμοποιούν το αρχικό λειτουργικό σύστημα, δεν θα υποστηρίζονται πια και άρα «δεν αναμένεται να λειτουργούν πλέον αξιόπιστα».

Αυτή η κίνηση είχε ανακοινωθεί από το 2020 και ουσιαστικά αφοπλίζει σειρά συσκευών, οι οποίες παρέμεναν μέχρι σήμερα δημοφιλείς σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη για την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους.

Τα BlackBerry, με το κλασικό πληκτρολόγιό τους, σύστησαν στο καταναλωτικό κοινό στη δεκαετία του 1990 την έννοια της φορητής επικοινωνίας τόσο στους επαγγελματίες, οι οποίες είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, όπου κι αν βρίσκονταν, όσο και στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες δελεάστηκαν από την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.
Όμως η εταιρεία έμεινε πίσω, όταν κυκλοφόρησαν το iPhone της Apple και μια σειρά από τις συσκευές με το λειτουργικό σύστημα Android, οι οποίες προσέφεραν μεγαλύτερες οθόνες, καλύτερα γραφικά και πολυάριθμες εφαρμογές. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1984, υπό την επωνυμία Research in Motion (RIM), από τον ελληνικής καταγωγής Καναδό επιχειρηματία Μάικ Λαζαρίδη και τον Ντάγκλας Φρέγκιν, όπως αναφέρεται στη moneyreview.gr.
O Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες Ποντίους γονείς, που είχαν καταγωγή από τη Χίο, όπως αναφέρει το βιογραφικό του. Ηταν πέντε χρόνων, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στον Καναδά, το 1966. Λαζαρίδης και Φρέγκιν έφεραν την επανάσταση το 1999, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο BlackBerry, έναν αμφίδρομο βομβητή που επέτρεπε στον χρήστη να λαμβάνει και να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα, όπου και αν βρισκόταν.

Πολύ σύντομα, το BlackBerry άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις. Τα στελέχη μπορούσαν πια να δουλεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά, όταν ταξίδευαν ή βρίσκονταν εκτός γραφείου. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αντικατέστησε το τηλέφωνο.

Το 2002 η RΙΜ κυκλοφόρησε το πρώτο της «ἑξυπνο» τηλέφωνο, συνδυάζοντας τις κλήσεις φωνής με την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η εταιρεία πραγματικά απογειώθηκε. Κάθε επιχειρηματίας ή στέλεχος που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να κυκλοφορεί με ένα BlackBerry και να ελέγχει μανιωδώς μέσα από αυτό την αλληλογραφία του.

Η RIM κατέκτησε το πιο δύσκολο κοινό στην ιστορία του μάρκετινγκ, δηλαδή τους εφήβους, και αυτό συνέβη πολύ πριν από το WhatsApp και το Messenger, μιας και το BlackBerry τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς να καταναλώνουν τις «μονάδες» του κινητού τους.

Στο αποκορύφωμα της δόξας του, το BlackBerry κατείχε μερίδιο αγοράς 50%, το 2007 η RIM είχε την υψηλότερη αξία στο χρηματιστήριο του Τορόντο με κεφαλαιοποίηση 67 δισ. δολαρίων. Ο Μάικ Λαζαρίδης μπήκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου. Τον Ιούνιο του 2008 η μετοχή της εταιρείας του άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 149,90 δολαρίων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top