ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Κανένας σχηματισμός στη Βουλή με δημοκρατικό «μανδύα»

Facebook
Twitter

Σύμφωνα με την ρύθμιση που κατέθεσε στην βουλή η κυβέρνηση, όποιος έχει καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού ευρεία συναίνεση για να θωρακιστεί η Δημοκρατία ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας».

Δική του διάταξη προσανατολίζεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα αναφέρεται σαφέστατα το μπλόκο που πρέπει να αφορά τα κόμματα με ρατσιστικό και νεοναζιστικό λόγο. Όπως δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου:

«Eίναι πραγματικά ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό που νομίζω ότι απασχολεί όλους μας, γιατί συμφωνούμε ότι η θέση των νεοναζί των καταδικασμένων χρυσαυγιτών στη φυλακή δεν είναι στο δημόσιο βίο, δεν είναι σε καμία περίπτωση μέσα στη Βουλή. Η τροπολογία λοιπόν της κυβέρνησης αφήνει το πρόβλημα να παραμένει, δηλαδή είναι ευρύτατη, είναι ασαφής, αφήνει περιθώρια έτσι ώστε στο μέλλον να παρερμηνευτεί ίσως, να γίνει να ερμηνευτεί διαφορετικά. Δεν δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει στόχευση αποκλειστική, συγκεκριμένη, όπως επιθυμούμε εμείς στα νεοναζιστικά κόμματα.

Δεν υπάρχει ρητή αναφορά, όπως θα δούμε, περιλαμβάνει το σχέδιο το οποίο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποκλείονται πολύ συγκεκριμένα με σαφέστατο τρόπο οτιδήποτε έχει να κάνει με ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα στο κόμμα που θέλει να κατέβει. Είμαστε δηλαδή πολύ στοχευμένοι σε αυτό».

Μιλώντας στο MEGA TV ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι: «Η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ρωτήσετε τη γνώμη συνταγματολόγων και των υπολοίπων κομμάτων, περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους που θέλουμε να αποφύγουμε. Λέει, δηλαδή, ότι όποιος έχει εκφράσει -χοντρικά αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ρατσιστικό ή ομοφοβικό σχόλιο και είναι σε ένα κόμμα, αυτό απολύτως να αποκλείεται».

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει θετικό στο σκοπό της ρύθμισης ωστόσο αναμένει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας.

«Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να συνεισφέρουμε με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως εμείς ήδη έχουμε καταθέσει και στο δημόσιο διάλογο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νομοθέτημα συνταγματικά ακέραιο και αποτελεσματικό. Σε αυτή τη συζήτηση, δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής τάξης. Αυτό χρειάζεται η Ελληνική Δημοκρατία και όχι ανέξοδους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, που δεν επιφέρουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα», υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Άλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου “ριζοσπαστισμού” αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Ναζισμοί και φασισμοί δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας. Εάν δε δω το κείμενο της τροπολογίας δεν μπορώ να σας απαντήσω».

«Δεν υπάρχει αναφορά σε φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού», επισημαίνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top