ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μπονάνος: «Κάνουμε πραγματικό έργο και οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν»

1 11
Του Χαράλαμπου Μπονάνου, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται γενναιότητα ψυχής, για να αναγνωρίσεις, να κανείς δίκαιη κριτική και τελικά να αποτιμήσεις το πραγματικό έργο μιας περιφερειακής αρχής που σε διαδέχεται και συγκρίνει ευθέως, ένα χρονικό διάστημα δυσανάλογο, που όμως μπαίνει στην ίδια ζυγαριά, γιατί τολμάμε την σύγκριση και βγαίνεις ελλιποβαρής.

Γιατί όπως και να το κάνουμε τα δυο χρόνια με τα δέκα εμπεριέχουν εξ ορισμού μια ανισότητα αλλά το τολμάμε γιατί έχουμε συγκεκριμένο έργο να παρουσιάσουμε και όχι ευφυολογήματα για να γεμίσουμε σελίδες, ούτε οράματα θερινής νυκτός, που πιθανόν να αποτελούν όμορφες ιστοριούλες για να αποκοιμίζουμε συνειδήσεις λίγο πριν την κάλπη, αλλά δεν προσφέρουν  στον πολίτη χειροπιαστό έργο.

Εξηγούμε, λοιπόν, για το πραγματικό έργο και όχι για τα συννεφάκια που μας άφησαν και κάθε τι που κάνουμε, ανακαλύπτουν ότι «και αυτό δικό μας ήταν», αλλά δεν προλάβαμε δέκα χρόνια, θέλαμε τρία τέρμινα εξουσίας ακόμα για να τα υλοποιήσουμε.

Γιατί ο πολίτης πρέπει να κατανοήσει ότι η παραπλανητική ρητορική χωρίς τεκμήρια, έχει ημερομηνία λήξης, την οποία την έδωσε στην παράταξη της αντιπολίτευσης με την ετυμηγορία του.

Αλλά, δυο χρόνια μετά, δεν μπορούν να την αποδεχτούν, δεν μπαίνουν στην διαδικασία του ρόλου τους εθισμένοι σε μια άλλη πραγματικότητα. Το ρουσφέτι το μεγάλο -και πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους μας-, είναι 2 με 3 μήνες πριν τις εκλογές να εντάσσεις έργα χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωριμότητα και μετά να λες όταν τα ξεβαλτώνουν, τα ωριμάζουν οι
μεταγενέστεροι «δικά μου ήταν».

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η διαφορά η μεγάλη είναι ότι εμείς μιλάμε με χειροπιαστό έργο που αποδίδεται στους πολίτες και αυτοί με σχεδιασμούς και προεκλογικές εντάξεις που είχαν επικεφαλίδες με λευκές σελίδες και το σημαντικότερο καμία συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Παραδείγματα πολλά, με πιο χαρακτηριστικό τον «Λαδόπουλο», το περίφημο Διοικητήριο που δεν βρήκαμε ούτε μισή σελίδα μελέτης και φυσικά το ίδιο σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως του ΠΓΝΠ που κινδύνευε η απένταξη του και αναγκαστήκαμε να το ξαναεντάξουμε, έργο 6,5 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την ΚΤΥΠ ώστε να μην χαθεί, το ίδιο φυσικά σε πολλά έργα όπου
πετύχαμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, με την καθολική εξυγίανση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα μέσω των οποίων εξοικονομήθηκαν 95,3 εκατ. ευρώ.

Αυτό μας επέτρεψε να εντάξουμε πέντε νέα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων για την επόμενη τριετία.

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 464 ΕΡΓΑ

Αλλά την μεγάλη, μετρήσιμη διαφορά την κάναμε στο ΕΣΠΑ το οποίο περιλαμβάνει 464 ενταγμένα έργα, με δεσμευμένη συνολική δαπάνη 564,3 εκατ. ευρώ επιταχύνοντας τις διαδικασίες και αυξάνοντας τις πληρωμές σε ποσοστό άνω του 30% της συμβατικής δημόσιας δαπάνης.

Στο περιβάλλον, δικό τους ήταν το έργο που πετύχαμε, την δημιουργία νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων για την ενεργειακή αυτονόμηση Περιφέρειας, Δήμων και των ΤΟΕΒ, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα;

Από το 2011 είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα του φυσικού αερίου και το ξεκολλήσαμε, πετύχαμε την ένταξη του έργου επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στο νέο πενταετές σχέδιο της ΔΕΣΦΑ, προσπαθώντας να καταστήσουμε την Δυτική Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Πετύχαμε την ωρίμανση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στα μεγάλα ποτάμια και σε επικίνδυνους χείμαρρους με μελέτες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ ενώ εδώ να σημειώσω οι πολίτες οι ίδιοι καθημερινά αναφέρουν σε ποτάμια που καθαρίζουμε μέσω της Πολιτικής Προστασίας ότι για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Αυτές τις φωτογραφίες, που τις δείχνουμε, είναι για την προβολή της παρουσίας μας ή η πιστοποίηση της διαφοράς της κατάστασης που παραλάβαμε και της επικινδυνότητας της εγκατάλειψης;

Στην καθημερινότητα τους οι ίδιοι πολίτες δεν βλέπουν την είσοδο της πόλης τους πως άλλαξε όψη; Ποσά χρόνια ήθελαν ακόμα στην περιφερειακή αρχή για να το κάνουν;

Τις νησίδες, είτε στο Νότιο Τμήμα της πόλης ή στο Βόρειο Τμήμα και όσες ανήκουν στην Περιφέρεια δεν βλέπουν ότι ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη και κυριολεκτικά σε συνθήκες ζούγκλας; Και τις ομορφύναμε μάλιστα με παιδιά από ΚΟΙΣΠΕ, επιτελώντας κοινωνικό έργο.

Το Κολυμβητήριο, το εμβληματικό της Πάτρας, που είχε μετατραπεί σε χαβούζα και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε την μελέτη, σε πλήρη εγκατάλειψη δεν το έβλεπαν; Ήθελαν και εκεί χρόνο;

Στον Πολιτισμό υπογράψαμε σύμβαση με τον Δήμο Πατρέων και το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ύψους 13 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, ασφαλτοστρώσεις που μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας φτάνουν τα 31 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και στον πρωτογενή τομέα αυξήθηκε κατακόρυφα η απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ωριμάζουν έργα για εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ

Υπάρχουν ένα σωρό έργα και δράσεις που δεν θα ήθελα να καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας, αλλά πινελιές έδωσα από συγκεκριμένα εμφανή έργα που πρέπει να σημειώσουμε γίνονται σε συνθήκες πανδημίας, που δώσαμε και το μεγαλύτερο βάρος για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια.

Φυσικά δεν αναφέρθηκα στον τομέα μου με την στήριξη νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε υποδομές και εξοπλισμούς ή μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού 21 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του εφιάλτη ή ακόμα και με χρηματοδοτήσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες βλέπουν, συγκρίνουν, κατανοούν και κρίνουν δίκαια. Είναι αδύνατον, όμως, κάποιος να τα παραδεχτεί και να τα αντικρύσει όταν στην λογική του πρυτανεύει η δελφινολογία και η καλύτερη θέση στην έναρξη της κούρσας διαδοχής που, από ότι φαίνεται, έχει αρχίσει στην αντιπολίτευση.

Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας να διεκδικούμε, να κερδίζουμε μικρές μάχες γιατί η περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη, όπως το έχω τονίσει στον δημόσιο λόγο, ήρθε για την δουλειά και όχι για αντιπαραθέσεις παλαιοκομματικού χαρακτήρα που είναι ξένες προς την
νοοτροπία μας.

Στο έργο αυτό για τις 700.000 ψυχές είμαστε ενωμένοι και δεν περισσεύει κανένας.

Έχουμε στρατηγικές διεκδικήσεις, μπροστά μας υλοποίηση έργων, που θα ομορφύνουν την ζωή όλων μας και από αυτή την βελτίωση θα μας κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της θητείας μας και όχι από οραματικούς πομφόλυγες, δίχως ίχνος ρεαλισμού.

2 7 3 4

You may also like

Comments are closed.