ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μπονάνος: «Κάνουμε πραγματικό έργο και οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν»

Facebook
Twitter
Του Χαράλαμπου Μπονάνου, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται γενναιότητα ψυχής, για να αναγνωρίσεις, να κανείς δίκαιη κριτική και τελικά να αποτιμήσεις το πραγματικό έργο μιας περιφερειακής αρχής που σε διαδέχεται και συγκρίνει ευθέως, ένα χρονικό διάστημα δυσανάλογο, που όμως μπαίνει στην ίδια ζυγαριά, γιατί τολμάμε την σύγκριση και βγαίνεις ελλιποβαρής.

Γιατί όπως και να το κάνουμε τα δυο χρόνια με τα δέκα εμπεριέχουν εξ ορισμού μια ανισότητα αλλά το τολμάμε γιατί έχουμε συγκεκριμένο έργο να παρουσιάσουμε και όχι ευφυολογήματα για να γεμίσουμε σελίδες, ούτε οράματα θερινής νυκτός, που πιθανόν να αποτελούν όμορφες ιστοριούλες για να αποκοιμίζουμε συνειδήσεις λίγο πριν την κάλπη, αλλά δεν προσφέρουν  στον πολίτη χειροπιαστό έργο.

Εξηγούμε, λοιπόν, για το πραγματικό έργο και όχι για τα συννεφάκια που μας άφησαν και κάθε τι που κάνουμε, ανακαλύπτουν ότι «και αυτό δικό μας ήταν», αλλά δεν προλάβαμε δέκα χρόνια, θέλαμε τρία τέρμινα εξουσίας ακόμα για να τα υλοποιήσουμε.

Γιατί ο πολίτης πρέπει να κατανοήσει ότι η παραπλανητική ρητορική χωρίς τεκμήρια, έχει ημερομηνία λήξης, την οποία την έδωσε στην παράταξη της αντιπολίτευσης με την ετυμηγορία του.

Αλλά, δυο χρόνια μετά, δεν μπορούν να την αποδεχτούν, δεν μπαίνουν στην διαδικασία του ρόλου τους εθισμένοι σε μια άλλη πραγματικότητα. Το ρουσφέτι το μεγάλο -και πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους μας-, είναι 2 με 3 μήνες πριν τις εκλογές να εντάσσεις έργα χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωριμότητα και μετά να λες όταν τα ξεβαλτώνουν, τα ωριμάζουν οι
μεταγενέστεροι «δικά μου ήταν».

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Η διαφορά η μεγάλη είναι ότι εμείς μιλάμε με χειροπιαστό έργο που αποδίδεται στους πολίτες και αυτοί με σχεδιασμούς και προεκλογικές εντάξεις που είχαν επικεφαλίδες με λευκές σελίδες και το σημαντικότερο καμία συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Παραδείγματα πολλά, με πιο χαρακτηριστικό τον «Λαδόπουλο», το περίφημο Διοικητήριο που δεν βρήκαμε ούτε μισή σελίδα μελέτης και φυσικά το ίδιο σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως του ΠΓΝΠ που κινδύνευε η απένταξη του και αναγκαστήκαμε να το ξαναεντάξουμε, έργο 6,5 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την ΚΤΥΠ ώστε να μην χαθεί, το ίδιο φυσικά σε πολλά έργα όπου
πετύχαμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, με την καθολική εξυγίανση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα μέσω των οποίων εξοικονομήθηκαν 95,3 εκατ. ευρώ.

Αυτό μας επέτρεψε να εντάξουμε πέντε νέα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων για την επόμενη τριετία.

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 464 ΕΡΓΑ

Αλλά την μεγάλη, μετρήσιμη διαφορά την κάναμε στο ΕΣΠΑ το οποίο περιλαμβάνει 464 ενταγμένα έργα, με δεσμευμένη συνολική δαπάνη 564,3 εκατ. ευρώ επιταχύνοντας τις διαδικασίες και αυξάνοντας τις πληρωμές σε ποσοστό άνω του 30% της συμβατικής δημόσιας δαπάνης.

Στο περιβάλλον, δικό τους ήταν το έργο που πετύχαμε, την δημιουργία νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων για την ενεργειακή αυτονόμηση Περιφέρειας, Δήμων και των ΤΟΕΒ, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα;

Από το 2011 είχε εγκαταλειφθεί η ιδέα του φυσικού αερίου και το ξεκολλήσαμε, πετύχαμε την ένταξη του έργου επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στο νέο πενταετές σχέδιο της ΔΕΣΦΑ, προσπαθώντας να καταστήσουμε την Δυτική Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Πετύχαμε την ωρίμανση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στα μεγάλα ποτάμια και σε επικίνδυνους χείμαρρους με μελέτες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ ενώ εδώ να σημειώσω οι πολίτες οι ίδιοι καθημερινά αναφέρουν σε ποτάμια που καθαρίζουμε μέσω της Πολιτικής Προστασίας ότι για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Αυτές τις φωτογραφίες, που τις δείχνουμε, είναι για την προβολή της παρουσίας μας ή η πιστοποίηση της διαφοράς της κατάστασης που παραλάβαμε και της επικινδυνότητας της εγκατάλειψης;

Στην καθημερινότητα τους οι ίδιοι πολίτες δεν βλέπουν την είσοδο της πόλης τους πως άλλαξε όψη; Ποσά χρόνια ήθελαν ακόμα στην περιφερειακή αρχή για να το κάνουν;

Τις νησίδες, είτε στο Νότιο Τμήμα της πόλης ή στο Βόρειο Τμήμα και όσες ανήκουν στην Περιφέρεια δεν βλέπουν ότι ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη και κυριολεκτικά σε συνθήκες ζούγκλας; Και τις ομορφύναμε μάλιστα με παιδιά από ΚΟΙΣΠΕ, επιτελώντας κοινωνικό έργο.

Το Κολυμβητήριο, το εμβληματικό της Πάτρας, που είχε μετατραπεί σε χαβούζα και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε την μελέτη, σε πλήρη εγκατάλειψη δεν το έβλεπαν; Ήθελαν και εκεί χρόνο;

Στον Πολιτισμό υπογράψαμε σύμβαση με τον Δήμο Πατρέων και το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», ύψους 13 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, ασφαλτοστρώσεις που μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας φτάνουν τα 31 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και στον πρωτογενή τομέα αυξήθηκε κατακόρυφα η απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και ωριμάζουν έργα για εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΑ

Υπάρχουν ένα σωρό έργα και δράσεις που δεν θα ήθελα να καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας, αλλά πινελιές έδωσα από συγκεκριμένα εμφανή έργα που πρέπει να σημειώσουμε γίνονται σε συνθήκες πανδημίας, που δώσαμε και το μεγαλύτερο βάρος για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια.

Φυσικά δεν αναφέρθηκα στον τομέα μου με την στήριξη νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε υποδομές και εξοπλισμούς ή μισθοδοσία έκτακτου προσωπικού 21 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του εφιάλτη ή ακόμα και με χρηματοδοτήσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες βλέπουν, συγκρίνουν, κατανοούν και κρίνουν δίκαια. Είναι αδύνατον, όμως, κάποιος να τα παραδεχτεί και να τα αντικρύσει όταν στην λογική του πρυτανεύει η δελφινολογία και η καλύτερη θέση στην έναρξη της κούρσας διαδοχής που, από ότι φαίνεται, έχει αρχίσει στην αντιπολίτευση.

Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας να διεκδικούμε, να κερδίζουμε μικρές μάχες γιατί η περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη, όπως το έχω τονίσει στον δημόσιο λόγο, ήρθε για την δουλειά και όχι για αντιπαραθέσεις παλαιοκομματικού χαρακτήρα που είναι ξένες προς την
νοοτροπία μας.

Στο έργο αυτό για τις 700.000 ψυχές είμαστε ενωμένοι και δεν περισσεύει κανένας.

Έχουμε στρατηγικές διεκδικήσεις, μπροστά μας υλοποίηση έργων, που θα ομορφύνουν την ζωή όλων μας και από αυτή την βελτίωση θα μας κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της θητείας μας και όχι από οραματικούς πομφόλυγες, δίχως ίχνος ρεαλισμού.

2 7 3 4

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια, το οποίο θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα.  Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από την Παρασκευή το βράδυ.  Κολυδάς: «Προσοχή στα δυτικά και τα βόρεια» Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα.  «Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια. Η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες», τονίζει.  Καλλιάνος: «Από Παρασκευή μεσημέρι το πιο έντονο κύμα» Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως η σημαντικότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία θα διαρκέσει για περίπου 24 ώρες.   «Είναι ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», ανέφερε, ενώ για την υπόλοιπη χώρα τόνισε: «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια. Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένονται σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο,  Σάμο και Ικαρία».   Μαρουσάκης: «Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» Για «επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» μίλησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.  «Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβας και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία, ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας από τα βόρεια, το οποίο θα φέρει ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με το θερμόμετρο να κάνει «βουτιά» έως και 10 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα τελευταία 24ωρα. Στην Αθήνα αναμένονται βροχές από την Παρασκευή το βράδυ. Κολυδάς: «Προσοχή στα δυτικά και τα βόρεια» Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του προειδοποίησε για δυνατή βροχόπτωση στα δυτικά και τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να περιμένει ακραία φαινόμενα. «Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια. Η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες», τονίζει. Καλλιάνος: «Από Παρασκευή μεσημέρι το πιο έντονο κύμα» Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε πως η σημαντικότερη επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής, η οποία θα διαρκέσει για περίπου 24 ώρες. «Είναι ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», ανέφερε, ενώ για την υπόλοιπη χώρα τόνισε: «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια. Μεγάλες ποσότητες νερού αναμένονται σε Λήμνο, Χίο, Λέσβο,  Σάμο και Ικαρία». Μαρουσάκης: «Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» Για «επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών» μίλησε και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβας και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία, ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top