ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η παραλλαγή «Ο» να φέρει το τέλος της πανδημίας;

Facebook
Twitter
Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις όσον αφορά το τέλος της πανδημίας μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ευρώπη Ταρίκ Γιασέρεβιτς μιλώντας στην εκπομπή “Με νέα ματιά” και στην Ευα Περόνα.

«Μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε 15 εκατομμύρια νέες μολύνσεις ανά τον κόσμο, κάτι που είναι ρεκόρ και 50% αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» τόνισε προσθέτοντας «πως παρά το ότι φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από την προηγούμενη παραλλαγή, δεν πρέπει να τη θεωρούμε ήπια, γιατί για κάποιους ανθρώπους, ειδικά τους ανεμβολίαστους μπορεί να σημαίνει νοσηλεία, ακόμα και θάνατο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ μέχρι το πέρας του διμήνου θα έχει προσβληθεί από τον ιό πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης. «Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα προστασία και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη, ανά τον κόσμο, ειδικά οι ευάλωτοι» σημείωσε. «Πάντα φοβόμαστε νέες παραλλαγές του ιού» πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.

Παράλληλα απέρριψε τις όποιες προγνώσεις για το τέλος της πανδημίας.

«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτή η πανδημία. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Αλλά αυτό που έχουμε μάθει είναι πως αυτός ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος. Πιθανότατα να έχουμε περισσότερες παραλλαγές και δεν ξέρουμε τι είδους παραλλαγές θα είναι αυτές. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις» είπε διευκρινίζοντας πως είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα και για την ενδημικότητα της «Ο».

«Κατανοούμε ότι οι κοινωνίες παλεύουν με τεράστιο αριθμό λοιμώξεων. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν με στρατηγικές, όχι να τα παρατήσουμε και να αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί» πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ανάγκη προσαρμογής των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι υπό εξέταση ωστόσο είναι σαφές πως πρέπει να γίνει. «Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας τονίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη στρατηγική χορήγησης ολοένα και περισσότερων αναμνηστικών δόσεων, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Να περάσουμε στην επόμενη γενιά των εμβολίων τα οποία θα εμποδίζουν τη μετάδοση και όχι μόνο τη σοβαρή νόσηση» κατέληξε.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top