ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μπορεί να ξεγελαστεί κι ο πιο υποψιασμένος!

Facebook
Twitter
Είχε γράψει η «Πολιτεία» πόσο πειστικά και αληθοφανή είναι τα σάιτς του λεγόμενου ηλεκτρονικού «ψαρέματος», όπου απατεώνες «στήνουν» μια ιστοσελίδα-αντίγραφο της ιστοσελίδας της Τράπεζας σας και βάζουν στο χέρι τους κωδικούς σας και μαζί και τα μετρητά σας…

Και αυτή η μέθοδος παραλίγο να «ξεγελάσει» πατρινό επιχειρηματία την περασμένη Τετάρτη. Ο οποίος, τελικά, κατάφερε να…γλιτώσει όταν είδε ότι στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας, στο i-bank, στη θέση καταχώρησης του password, υπήρχε μια φράση σε…σκανδιναβική γλώσσα. Κάτι που τον έβαλε, αμέσως, σε υποψίες. Και ύστερα, με μεγαλύτερη προσοχή, κατάλαβε ότι επρόκειτο για «ψάρεμα» (phishing), όπου οι απατεώνες ζητούσαν τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού (κεντρική φωτογραφία).

ΘΥΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Για ν’ αποδειχθεί ότι τα περιστατικά που σχεδόν καθημερινά «παρελαύνουν» στο αστυνομικό δελτίο, με απάτες στην ηλεκτρονική τραπεζική, δεν αφορούν ανυποψίαστους συνταξιούχους ή ανθρώπους χωρίς μεγάλη εξοικείωση με το Διαδίκτυο, αλλά τους πάντες!

«Παραλίγο να την πατήσω, είναι πολύ πειστική η απάτη», μάς είπε ο πατρινός επιχειρηματίας, με την εύλογη υπόμνηση ότι «λίγο κουρασμένος να είσαι, την πατάς εύκολα…». Και έτσι είναι.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Οι απατεώνες «προσέγγισαν» τον πατρινό επιχειρηματία με την αποστολή ενός μέιλ (ένθετη φωτογραφία) όπου φαινόταν αποστολέας να είναι η Εθνική Τράπεζα.

2 1
Το παραπλανητικό email που ζητούσε από τον χρήστη «ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του με τα στοιχεία της τράπεζας του»

«Αγαπητέ πελάτη», έγραφε το μήνυμα, «το σύστημα μας εντοπίζει ότι δεν έχετε ενεργοποιήσει τη νέα μας υπηρεσία ασφαλείας NBG Mobile, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα τον λογαριασμό σας NBG BANK. Οι κωδικοί που λαμβάνονται σε SMS θα διαγραφούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές απαιτούν μεγάλο χρόνο απόκρισης». Και στη συνέχεια, ζητούσαν απ’ τον χρήστη «ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του με τα στοιχεία της τράπεζας σας».

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΒΑΛΕ «ΦΡΑΧΤΗ» ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ  

Το δε link του ίδιου μέιλ παρέπεμπε την ψεύτικη αλλά εξαιρετικά «πειστική» ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας. Ο πατρινός επιχειρηματίας, μόλις κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη, επικοινώνησε αμέσως με την Εθνική Τράπεζα η οποία έδειξε εξαιρετικά ανακλαστικά.

«Μου είπαν να στείλω το url του παραπλανητικού ιστότοπου», λέει ο ίδιος στην «Πολιτεία». Και το έκανε αμέσως. Και μέσα σε λίγη ώρα ο ιστότοπος των απατεώνων είχε…αναχαιτιστεί. Πλέον, όποιος απ’ τους πελάτες της Τράπεζας, έμπαινε ή μπαίνει στη διαδικασία ν’ απαντήσει στο μέιλ των απατεώνων, συνδεόταν και συνδέεται με μια τοποθεσία που τον ενημέρωνε ότι ο ιστότοπος είναι παραπλανητικός.

Αλλά, την Πέμπτη οι απατεώνες, «επανάκαμψαν» με άλλο url, σε αναζήτηση άλλων θυμάτων…

3 1
Μετά από κάποιες ώρες η ιστοσελίδα είχε αναχαιτιστεί, αλλά… οι απατεώνες «επανέκαμψαν»
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top