Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι και δύο σταυρανθή λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το μπρόκολο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ το κουνουπίδι είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός το οποίο το καθιστά ιδανικό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.
Τα οφέλη για την υγεία από τα σταυρανθή λαχανικά
Σε γενικές γραμμές, τα σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε βιταμίνες C, E και K, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
Μπρόκολο: Διατροφική αξία
Το μπρόκολο είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί πλούσια πηγή:
- βιταμίνης C, γνωστή για τις ιδιότητές της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος
- βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την υγεία των οστών
Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προώθηση της πεπτικής υγείας.
Σύμφωνα με ειδικούς, το μπρόκολο προσφέρει επίσης προστασία από ορισμένους καρκίνους, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στην γενική ευεξία.
Οφέλη του μπρόκολου για την υγεία
- Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μπρόκολο υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.
- Θεωρείται ότι προάγει την υγεία των οστών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο.
- Συνδέεται με μειωμένους κινδύνους χρόνιων ασθενειών λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.
Μπρόκολο: Διατροφική αξία
100 γρ ωμό μπρόκολο περιέχει:
- Θερμίδες: 35
- Πρωτεΐνες: 2,5 γρ
- Υδατάνθρακες: 6.3 γρ
- Σάκχαρα: 1.4 γρ
- Λίπος: 0,3 γρ
- Φυτικές ίνες: 2,4 γρ
- Βιταμίνη C: 99% της RDI
- Βιταμίνη Α: 3% της RDI
- Βιταμίνη Κ: 127% της RDI
- Βιταμίνη Β9 (Φολικό): 16% της RDI
- Κάλιο: 7% της RDI
- Νάτριο: 33 mg
- Φώσφορος: 5% της RDI
- Σελήνιο: 3% της RDI
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί μια καλή πηγή:
- βιταμίνης C, που συμβάλλει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και
- βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με το USDA, το κουνουπίδι περιέχει χολίνη, μια ένωση που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο, τη μνήμη, τη μάθηση και την κίνηση των μυών.
Παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του φωσφόρου, του μαγγανίου, του μαγνησίου και του καλίου.
Περιέχει επίσης γλυκοσινολικές ενώσεις, με πιθανές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και της μείωσης του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία
- Θεωρείται ότι βοηθά στη διαχείριση του βάρους λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
- Υποστηρίζει την πέψη με φυτικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο αντί για δημητριακά και όσπρια σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Κουνουπίδι: Διατροφική αξία
100 γρ ωμό κουνουπίδι περιέχει:
- Θερμίδες: 25
- Πρωτεΐνες: 2 γρ
- Υδατάνθρακες: 5 γρ
- Σάκχαρα: 2 γρ
- Λίπος: 0,25 γρ
- Φυτικές ίνες: 2 γρ
- Νάτριο: 30mg
- Βιταμίνη C: 57% της RDI
- Βιταμίνη Κ: 14% της RDI
- Βιταμίνη Β9 (Φολικό): 15% της RDI
- Βιταμίνη Β6: 12% της RDI
- Βιταμίνη Β5: 14% της RDI
- Ασβέστιο και σίδηρος: 2% της RD
- Κάλιο: 7% της RDI
- Μαγνήσιο 4% της RDI
- Χολίνη: 9% της RDI
- Σελήνιο: 3% της RDI
Κουνουπίδι έναντι μπρόκολου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου. Αν ψάχνετε για βιταμίνες και φυτικές ίνες, το μπρόκολο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και περιορισμένων θερμίδων, το κουνουπίδι θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο.
Αυτές είναι γενικές διατροφικές αξίες και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.