Capital Economics: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί – Οι νεότερες εκτιμήσεις για την οικονομία

Facebook
Twitter
coins-greek-flag-1

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και το βάρος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται.

«Η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε κατά σχεδόν 2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό και -όχι θεαματικό ρυθμό- το γ’ τρίμηνο, ενώ η ισχυρή τουριστική περίοδος βοήθησε. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν βασικό μοχλό της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να είναι αρκετά ισχυρή, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», εξηγεί ο οίκος.

Screenshot 2024 09 18 152517

«Αντίθετα, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει ψυχρανθεί πρόσφατα και η απασχόληση μειώθηκε ελαφρώς το β’ τρίμηνο. Η συνολική απασχόληση παραμένει πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδό της και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς τόσο ο γενικός, όσο και ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασαν το 3% τον Αύγουστο. Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε είδη που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, όπου οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υψηλές», υπογραμμίζει η Capital Economics.

Screenshot 2024 09 18 152531

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών δαπανών για τόκους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό αρκετά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα περιθώρια των κρατικών ομολόγων», εκτιμά για την Ελλάδα ο οίκος.

Screenshot 2024 09 18 152555

Αναφορικά με την ευρωζώνη, η Capital Economics εκτιμά ότι φαίνεται να έχει χάσει κάποια δυναμική και είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τα επόμενα τρίμηνα. Οι οικονομίες του πυρήνα είναι οι πιο αδύναμες, με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται πιθανώς σε άλλη μια τεχνική ύφεση και η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις. Αντίθετα, η Ισπανία θα υπεραποδώσει, εν μέρει χάρη στην ταχεία μετανάστευση, ενώ οι προοπτικές για την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι αρκετά λαμπρές. Εν τω μεταξύ, ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται ότι θα πέσει αρκετά κάτω από το 2% το επόμενο έτος, αλλά ο πληθωρισμός υπηρεσιών θα μειωθεί σταδιακά εν μέσω μιας στενής αγοράς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης κάθε τρεις μήνες μέχρι να πέσει στο 2,5% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Screenshot 2024 09 18 152546

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top