Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: “700.000 ψυχές περιμένουν την ολική μεταλλαγή του τόπου μας” (Συνέντευξη στην “Πολιτεία”)

Facebook
Twitter
 | Ο Χαράλαμπος Μπονάνος μας μίλησε για τη νέα του αρμοδιότητα, τον στόχο, αλλά και την προσωπική «ατζέντα» μετά την εκλογή του στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών

 

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

O Xαράλαμπος Μπονάνος ήταν να μπει στην αυτοδιοίκηση. Κι από τότε που μπήκε, διαγράφει μια δυναμική πορεία. Πορεία ευρείας αποδοχής και παραδοχής για πεπραγμένα και συμπεριφορά προσηλωμένη στην ανιδιοτελή προσφορά.

Η απήχησή του; Ευρεία!

Φάνηκε στην πρωτιά των σταυρών, φάνηκε και προ ημερών, στην ανάδειξή του στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Μιλήσαμε μαζί του ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Όχι σ’ ένα ταξίδι αναψυχής (άλλωστε μόνο ταξίδι αναψυχής για εκείνον είναι να πάει στο Λονδίνο να δει τους δύο γιους του) αλλά σ’ ένα ταξίδι για έναν ακόμα στόχο ως αναπληρωτής Π.Δ.Ε..

 

Απ’ την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ευρωκοινοβούλιο, «την Μέκκα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας», όπως είπε. Τονίζοντας: «Συμμετέχουμε για να επηρεάζουμε τις αποφάσεις, δεν απέχουμε γιατί την αποχή την εκμεταλλεύονται ακραίες ομάδες που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Φυσικά ξεχωρίζουμε ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και να προσφέρουν όχι λαμπερά ονόματα χωρίς περιεχόμενο»:

φωτο Ευρωκοινοβουλιο.1

φωτο Ευρωκοινοβουλιο 2

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Λέτε: «ήρθε η ώρα να περάσουμε από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση». Πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια αλλαγή;

Είναι γεγονός ότι η εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν αυτή που θα περίμενα σε σχέση με το αξίωμα που υπηρετώ και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει κάποιος δημόσιος λειτουργός.  Όταν καλούμε τον πολίτη να προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει για τοπική αυτοδιοίκηση, τον καλούμε να επιλέξει τους ικανότερους, τους άξιους που θα ασχοληθούν με την καθημερινότητα του και όχι τους… τελετάρχες που θα μεριμνήσουν μόνο για τις τελετές μνήμης και καταθέσεις στεφάνων. Με άλλα λόγια, ψηφίζει για την τοπική του κυβέρνηση.

Όμως στη χώρα μας δυστυχώς οι αποφάσεις είναι οριζόντιες απ’ την κεντρική κυβέρνηση η οποία κρατά σφιχτά στα χέρια της αρμοδιότητες και προσφέρει στην περιφέρεια μόνο ζητήματα δύσκολα – που είναι ενοχλητικά για την ίδια (βλέπε πολιτική προστασία) – και δεν τολμάει να μας εξισώσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που την τοπική αυτοδιοίκηση την έχουν πραγματικό μοχλό ανάπτυξης, δίδοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες και ανάλογους φυσικά οικονομικούς πόρους.Πρόσφατα πέρασε ο νόμος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση του κράτους και ελπίζουμε ότι οι εγκύκλιοι θα οριοθετήσουν αρμοδιότητες και ευθύνες και φυσικά θα περάσουμε επιτέλους στην πραγματική τοπική διακυβέρνηση.

 

  • Τι μπορεί αντικειμενικά να αλλάξει στις ζωές των πολιτών;

Πρακτικά για τον πολίτη σημαίνει ότι αποφάσεις που περιμένει και περιμένει… από την κεντρική κυβέρνηση – …πότε θα υπογράψει κάποιος υπουργός – για ένα τοπικό ζήτημα, θα λαμβάνονται στον τόπο και στην περιφέρεια που κατοικεί. Είτε αυτό λέγεται «κάλυψη μιας τοπικής υγειονομικής ανάγκης», είτε μια διοικητική πράξη που θα λαμβάνεται από τον τοπικό κυβερνήτη εφαρμόζοντας την αρχή της εγγύτητας. Σήμερα, με την οριζόντια πολιτική, περιμένουμε   πολυάριθμες αποφάσεις… πότε θα περάσουν τα διόδια… Δεν είναι θέμα πολιτικού εγωισμού αλλά ορθής λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας που λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας.

 

  • Ο «Χαράλαμπος» απολαμβάνει μιας ευρείας αποδοχής. Φάνηκε στις εκλογές, φάνηκε και στην εκλογή σας στο Δ.Σ. στην ΕΝΠΕ. Με το χέρι στην καρδιά, τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπιστοσύνη;

Η εμπιστοσύνη αυτή, η αποδοχή της παρουσίας μου και η υπερψήφιση από τους συναδέλφους μου, στο Δ.Σ. ,της ένωσης των Περιφερειών , σημαίνει μεγιστοποίηση της ευθύνης για διεκδίκηση και υλοποίηση στόχων που ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης παλεύει να πραγματώσει.

Η πρόταση του Νεκτάριου Φαρμάκη για το πρόσωπο μου ήταν φυσικά τιμητική και έτυχε της συντριπτικής αποδοχής των μελών της γενικής μας συνέλευσης. Η δουλειά λοιπόν αυξάνεται, οι προσδοκίες πολλές και σίγουρα η υποχρέωση μου να μην προδώσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ένα Πανελλαδικό όργανο, σας θυμίζω ότι υπήρξα για δυο θητείες Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των 8.500 γιατρών του ΙΚΑ και άρα ξέρω τον τρόπο λειτουργίας αυτών των οργάνων, τα προβλήματα που ένα μέλος του Δ.Σ. μπορεί να συναντήσει αλλά ταυτόχρονα και τις δυνατότητες να επηρεάσει τα πράγματα στην επιθυμητή κατεύθυνση.

 

  • Σκέφτεστε τους «δρόμους» που μπορεί να ανοίγει προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο αυτή η αποδοχή στο πρόσωπό σας;

Κοιτάξτε, είναι ακόμη μια ευκαιρία που μου δίνεται να αποδείξω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη, την αγαπάω την ευθύνη άλλωστε, αρκεί να γνωρίζουν όλοι τους στόχους και τις συγκεκριμένες δυνατότητες κάθε οργάνου. Προσωπικά είμαι γήινος, τα μυαλά μου δεν παίρνουν «αέρα» και θα κάνω την δουλειά μου δίπλα στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας μας με εντιμότητα και σημαντική διάθεση προσφοράς για την κοινή επιδίωξη.

Ο πολίτης προσδοκά μια καλύτερη ζωή και έχουμε υποχρέωση να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του και σε αυτόν τον τομέα. Σίγουρα προσωπικά οι επαφές, οι γνωριμίες είναι προστιθέμενη αξία στο πολιτικό μου κεφάλαιο αλλά το σημαντικότερο που με χαροποιεί είναι ότι θα δουλεύω με ανθρώπους που η πολιτική τους πείρα θα είναι ένα πολύ καλό «σχολείο» για τους ορίζοντες μου.

 

  • Ιεραρχώντας θέματα στην ατζέντα, ποιο «πακέτο» στόχων βάζετε μπροστά για τη Δυτική Ελλάδα στο βραχυπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό;

Οι στόχοι έχουν τεθεί και εγκριθεί από την κάλπη για την Δυτική Ελλάδα όταν παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας. Δώσαμε το δείγμα γραφής την προηγούμενη τετραετία και θέλουμε τώρα έργα που είχαν σχεδιαστεί να περάσουν στην φάση της υλοποίησης. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η Περιφέρεια μας, με τις δράσεις μας, με τα έργα υποδομής, να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία για να γίνει τόπος ελκυστικός για τις επενδύσεις.

Η μεγάλη μου αγωνία είναι να συνεχιστεί η πτωτική καταγραφή της ανεργίας και τα παιδιά μας να βρίσκουν καλά αμειβόμενες δουλειές στον τόπο τους.

Να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, να διαφημίσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Χρειάζεται πολλή δουλειά, συντονισμένη δράση.

Είμαι αποφασισμένος και απ’ την θέση αυτή, του αναπληρωτή Περιφερειάρχη, να συντονίσω τους συναδέλφους, να επιταχύνω τη δουλειά μας και στο τέλος της θητείας μας να έχουμε μια ολική μεταλλαγή της εικόνας του τόπου μας.

Λιγότερα λόγια και περισσότερες εργατοώρες που θα έχουν σχέση με την υλοποίηση έργων που έχουμε υποσχεθεί. Ελπίζω να υπάρξει και η ανάλογη εξασφάλιση πόρων από τα υπουργεία ώστε με συνεργασία και συνεννόηση να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώνει την επιλογή της κάλπης.

Σίγουρα δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα προβλήματα και δεν θα αδιαφορήσουμε για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις 700.000 ψυχές της Περιφέρειας μας.

Υπηρετούμε τον πολίτη και τον ρόλο αυτό με σεμνότητα, θα τον αναλάβουμε με τις όποιες αντιξοότητες κι αν παρουσιαστούν. Άλλωστε στα δύσκολα δείξαμε, και ωριμότητα, και χαρακτήρα…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0016 3

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top