Μόλις στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» αντιστοιχούν οι μέχρι στιγμής αιτήσεις χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους λαμβάνοντας άτοκα τραπεζικά δάνειο 5.000 έως 25.000 ευρώ από την τράπεζα της επιλογής τους.
Το επιτόκιο για τον δανειολήπτη είναι μηδενικό, καθώς το 75% καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το υπόλοιπο 25% από το Δημόσιο. Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, όμως οι αιτήσεις για τα άτοκα δάνεια δεν ξεπερνούν σήμερα τα 40 εκατ. ευρώ σε ονομαστική αξία. Οι αιτήσεις ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 2.600 (μέση αιτούμενη χρηματοδότηση περίπου 15.400 ευρώ), ενώ προέγκριση από τις τράπεζες έχουν λάβει μόλις 1.600 δάνεια, αξίας περίπου 31 εκατ. ευρώ (μέσος όγκος 19.400 ευρώ).
Σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς, αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν επικεντρωθεί στα στεγαστικά δάνεια του «Σπίτι Μου ΙΙ», με λίγα ραντεβού πελατών να αφορούν το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι το «Εξοικονομώ 2025» που τρέχει παράλληλα θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στο «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου», καθώς όσοι δεν μπουν στο πρώτο πρόγραμμα, για το οποίο οι αιτήσεις κλείνουν στις 13 Απριλίου, θα δείξουν ενδιαφέρον για το δεύτερο. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης ένταξης στο «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν συναφθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026.
Δικαιούχοι για το πρόγραμμα είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα) σε κατοικία (κύρια ή μη εκμισθωμένη δευτερεύουσα), ενώ δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Μόνη προϋπόθεση είναι οι αιτούντες το δάνειο να μην επωφελούνται από άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ».
Το ποσό της χρηματοδότησης καθορίζεται βάσει προσφορών ή προτιμολογίων από προμηθευτές, εργολάβους, μηχανικούς κ.λπ., σημείο που ενδέχεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση υποβολής αιτήσεων.
Επιπλέον, η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη λαμβάνεται υπόψη για το τελικό ύψος του δανείου. Τα δάνεια του προγράμματος έχουν τακτή λήξη σε διάστημα 3 έως 7 ετών από την εκταμίευση, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 18 μηνών από την εκταμίευση, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.
Επιλέξιμες για το δάνειο θεωρούνται οι παρακάτω εργασίες: θερμομόνωση (εσωτερική/εξωτερική), κατασκευή «πράσινης» στέγης, τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων και υαλοπινάκων, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής μόνιμης σκίασης (όχι τέντες), σύστημα θέρμανσης-ψύξης (με ΑΠΕ ή συστήματα υψηλής απόδοσης, όπως αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά inverter Α+ και άνω), εγκατάσταση θερμοστάτη, εγκατάσταση συσσωρευτών ενέργειας από ΑΠΕ, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών, καθώς και υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου/μηχανικού.